Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Π.Ε.Κ. ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ


ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δαβάκη και Βαλαωρίτου Τηλ: 22510-28861/22734
81100 ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΦΑΞ: 22510-22734
Ε-mail: pekmyt@otenet.gr
Αριθ.Πρωτ: 78                                             
Μυτιλήνη29 Αυγούστου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χθες Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Ηρακλή Βερβέρη για το ζήτημα που έχει να κάνει με τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και επί της ουσίας καταργεί την Κυριακάτικη Αργία.
Κεκτημένο αναφαίρετο δικαίωμα της Εργατικής Τάξης με αίμα και αγώνα, εδώ και ένα αιώνα.
Αναπτύχθηκε ξεκάθαρα από τα συνδικαλιστικά στελέχη η θέση, ότι το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές είναι προς όφελος των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, που θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους, να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο.
Η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών-67 ωρών, θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, με αύξηση των απλήρωτων ωρών, διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας, χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία, με μισθούς και μεροκάματα πείνας και παραπέρα υποβάθμιση της κοινωνικής ζωής, για να αυγατίζουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Δίνει δε το τελειωτικό χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν «την θηλιά» του ανταγωνισμού γύρω από «το λαιμό» εκείνων των μικρών που εξακολουθούν να αντέχουν.
 
Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για:
  • Υπεράσπιση της Κυριακής ως υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
  • Τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5νθήμερο 40ωρο με μόνιμη σταθερή εργασία.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Θεώρηση βιβλιαρίου υγείας για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο ανεξάρτητα από χρέη.
  • Απόσυρση όλων των φορολογικών μέτρων και των χαρατσιών, αφορολόγητο όριο στο επίπεδο των βασικών αναγκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.

Στη συνέχεια κάλεσαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να σταθεί στο πλευρό όσων πλήττονται από την απόφαση για λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, δηλαδή τους εμποροϋπάλληλους και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και να μην υπογράψει άνοιγμα καταστημάτων καμία Κυριακή.
Τέλος κατατέθηκαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη και εγγράφως οι θέσεις του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.
Θα αποσταλούν και προς τους επικεφαλείς των Παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στους Περιφερειακούς Συμβούλους, καθώς επίσης στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και στον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: