Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

«Εποπτευόμενοι σταθμοί»: Βήμα νομιμοποίησης των ναρκωτικών

Εγκληματικό βήμα νομιμοποίησης των ναρκωτικών

«Εποπτευόμενοι σταθμοί»: Χώροι όπου θα μπορούν ανά την επικράτεια να ανοίξουν κράτος και ιδιώτες για να μπορούν οι χρήστες να κάνουν ...«ασφαλή» χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το συγκεκριμένο εγχείρημα εντάσσεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις». Μήτρα του είναι η στρατηγική της ΕΕ «για την καταπολέμηση των ναρκωτικών» (ήδη οι χώρες της ΕΕ μετρούν πολλά παρόμοια μέρη, εκεί τα λένε «shooting room», χώρος να τρυπιέσαι), που, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, το εντάσσει ως σοβαρό θέμα ...υγείας, επικεντρώνεται και όχι τυχαία στη «μείωση της βλάβης», δηλαδή των συνεπειών από το φαινόμενο και όχι στην ουσία του, δηλαδή στην καταπολέμηση των αιτιών που το γεννούν και το αναπαράγουν. Εννοείται ότι δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οι αιτίες βρίσκονται στην ίδια την καπιταλιστική κοινωνία, στα αδιέξοδα που γεννά αντιτάσσοντας σ' αυτά την καλλιέργεια της ψυχολογίας της «φυγής», έστω και για λίγο, από τη βάρβαρη πραγματικότητα μέσω της «ουσίας», αφού αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. Η λύση στη χρήση βεβαίως δεν μπορεί να είναι άλλη από την απεξάρτηση. Τελικά, αυτό το εγχείρημα, και συνολικά αυτή η πολιτική, είναι «ριζοσπαστική και ανανεωτική» ή βαθιά ανήθικη κι εγκληματική;

Καταρχήν, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τέτοιοι χώροι θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Ομως, το θέμα δεν είναι αυτό. Πρόκειται για άλλο ένα εγχείρημα που στόχο έχει τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Τέτοιου είδους προτάσεις στοχεύουν να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού η τοξικοεξάρτηση και παράλληλα να καλλιεργήσουν την ανοχή στη διάδοση -με επιδημικές διαστάσεις πλέον- του φαινομένου.

Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόταση για δημιουργία τέτοιων χώρων είχε γίνει από το δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, στη λογική του να μαζέψει τις πιάτσες από πλατείες και κεντρικούς δρόμους και να τις... στεγάσει σε κλειστούς χώρους για να μη χαλούν τη βιτρίνα της πόλης. «Πατά» πάνω στο πρόβλημα της χρήσης της ίδιας σύριγγας από πολλούς χρήστες και της διάδοσης νοσημάτων όπως ηπατίτιδα Β και C, AIDS, υπαρκτό πρόβλημα, και προβάλλουν ως λύση τους «Εποπτευόμενους σταθμούς», αλλά αυτό δεν είναι λύση, λύση είναι η απεξάρτηση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ επανειλημμένα έχουν μιλήσει για τη δημιουργία κλειστών χώρων, προκειμένου να κρυφτεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, καταδικάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να θάβονται ζωντανοί. Επανειλημμένα έχουν προπαγανδίσει το, φασιστικής έμπνευσης, ιδεολόγημα «οι χρήστες είναι χρόνιοι ασθενείς που πρέπει να παίρνουν το χάπι τους σ' ένα νοσοκομείο». Τώρα αυτή η λογική γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, γίνεται κάλεσμα «έλα φέρε τη δόση σου και κάν' την εδώ»!

* * *
Είναι γεγονός ότι επιχειρείται η υπονόμευση κάθε προσπάθειας απεξάρτησης (τέτοια είναι και οι «Εποπτευόμενοι σταθμοί»), η συρρίκνωση θεραπευτικών προγραμμάτων, η διάλυση των Κέντρων Πρόληψης και η μετατροπή κάθε κρίκου της αλυσίδας που αφορά την τοξικοεξάρτηση (πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική ένταξη) σε πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες, ανοίγοντάς τους το δρόμο με το νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι «Κώδικας Ναρκωτικών». Αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που μετράει χρόνια πίσω («η πρόταση των 5» για αποποινικοποίηση τη δεκαετία του '90, οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου την ίδια δεκαετία κάθε σπίτι να έχει και ένα δενδρύλλιο ινδικής κάνναβης κ.ά.), μόνο που σήμερα εντείνεται συνειδητά ακριβώς γιατί οξύνονται η καπιταλιστική κρίση και οι οδυνηρές συνέπειές της για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Συγχρόνως, είναι μέρος μιας προπαγανδιστικής εκστρατείας (από αστούς πολιτικούς και κονδυλοφόρους, οπορτουνιστές και διάφορους «ελευθεριακούς» δημοσιολόγους) που έχει στηθεί για να δημιουργήσει μια κοινωνική ανοχή στο φαινόμενο των ναρκωτικών αλλά και να εξαπολύει κάθε τόσο συντονισμένη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του, καθώς το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τη ναρκω-κουλτούρα βρίσκεται σταθερά ψηλά στην ιεράρχηση της ιδεολογικής, πολιτικής και μαζικής πάλης του ΚΚΕ.
Και επειδή οι ιδεολογικοί κύκλοι και οι υποτελείς κονδυλοφόροι τους θα έχουν στηθεί και αυτή τη φορά στη γωνία, επινοώντας «σενάρια φαντασίας του ΚΚΕ» και «πάλι μόνο οι ΚΚΕδες είναι αντίθετοι», να θυμίσουμε ότι οι επιστημονικοί φορείς και όσοι ασχολούνται με την καθημερινή δουλειά ενάντια στο μέτωπο των ναρκωτικών, για να σώσουν τους εξαρτημένους, συμφωνούν με τις θέσεις του Κόμματος.

* * *
Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο αν δεν κάνεις πρωτογενή πρόληψη. Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τα Κέντρα Πρόληψης ως άλλοθι της εγκληματικής πολιτικής τους. Πανηγυρίζουν στο όνομά τους όταν τους βολεύει, αποκρύπτοντας ότι έχουν περικόψει μέχρι και 70% την κρατική χρηματοδότηση από το 2011, ότι 1 εργαζόμενος των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) αναλογεί σε 27.500 ανθρώπους πανελλαδικά, περίπου 1 εργαζόμενος προς 40.000 ανθρώπους στην Αττική, ενώ υπάρχουν περιοχές χωρίς ΚΠ -όπως η Περιφέρεια Πειραιά, οι περισσότεροι δήμοι στη Δυτική Αττική- τα κενά των οποίων εθελοντικά προσπαθούν να καλύψουν οι εργαζόμενοι γειτονικών ΚΠ.

Την ώρα που κόπτονται υποκριτικά για την ασφάλεια των χρηστών (αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Εϊτζ μέχρι και 1000% πριν δυο χρόνια) και να μην καταλήγουν φυλακή, κλείνουν με τις ευλογίες τους προγράμματα (όπως το «streetwork» στη Θεσσαλονίκη το οποίο, μεταξύ άλλων, διανέμει καθαρές σύριγγες και το εναλλακτικό πρόγραμμα φυλάκισης ανηλίκων, το οποίο έχει στόχο να μη φτάνουν καν στο δικαστήριο οι ανήλικοι αλλά να παραπέμπονται κατευθείαν σε «στεγνό» πρόγραμμα). Βάζει οικονομική θηλιά στο ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», τον ΟΚΑΝΑ, εξουθενώνει οικονομικά και επαγγελματικά εκατοντάδες εργαζόμενους.

Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα ναρκωτικά όταν λες το παραμύθι ότι «τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα γιατί είναι παράνομα» και κρύβεις το γεγονός ότι είναι επικίνδυνα για τη ζωή, τη σκέψη και τη συνείδηση της νεολαίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: