Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ - ΣΥΡΙΖΑ;

Χάριν υποθέσεως: Η περίφημη "ψήφος ανοχής"

Επαναλαμβάνω, κατ' αρχήν, τις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες θα ασχοληθώ σε αυτή την ανάρτηση:
Αποκλείει συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου και Ποτάμι ο Τσίπρας
«Δεν θα συνεργαστούμε ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τον Παπανδρέου, ούτε με το Ποτάμι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον Ενικό και το Νίκο Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να αναζητήσεις την τομή και το καινούργιο με τα παλιά υλικά».
[...]
Επιπλέον ανέφερε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί την ψήφο εμπιστοσύνης ή την ανοχή του ΚΚΕ στη Βουλή θα ήταν αδιανόητο το Κομμουνιστικό Κόμμα να του την αρνηθεί.
TVXS 
Μιλώντας κατά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Ποντιακών Ομοσπονδιών Ενώσεων και Σωματείων ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι δεσμεύσεις που έχει περιγράψει «ισχύουν υπό την βασική προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν αυτό δεν συμβεί, θα αναγκαστεί να συζητήσει όρους με ενδεχόμενους κυβερνητικούς εταίρους ή και ότι θα διεκδικήσει σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση την αυτοδυναμία.
Το Βήμα


1. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η δεύτερη δήλωση αντιφάσκει με την πρώτη. Στην δεύτερη ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στο ενδεχόμενο να "συζητήσει όρους", εννοείται από τα συμφραζόμενα εκπτωτικούς, "με ενδεχόμενους κυβερνητικούς εταίρους." Πράγμα που στην πρώτη δήλωση λέει πως δεν προτίθεται να κάνει. Σε μια από τις δύο λοιπόν λέει ψέματα. Ένα το κρατούμενο. 

2. Στην πρώτη δήλωση, ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Μα, έχει ήδη συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Έχει ήδη συνεργαστεί στις εκλογές για την τοπική διοίκηση και στις συνδικαλιστικές αρχεραισίες δεκάδες φορές. Έχει επίσης στο ψηφοδέλτιό του (για να μη μιλήσουμε για τον κομματικό μηχανισμό του εν συνόλω) αρκετούς πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και συμπορευόμενους του ΠΑΣΟΚ (ανθρώπους όπως η Τζάκρη, ο Βουδούρης, ο Μητρόπουλος, ο Κουρουμπλής, ο Παραστατίδης, ο Τσουκαλάς...). Τώρα τον έπιασε η αλλεργία προς το ΠΑΣΟΚ; Όταν καθιέρωνε την 3η του Σεπτέμβρη ως μέρα εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε πάθει; Εδώ το κεντρικό σύνθημα αυτών των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν του σημιτικού ΠΑΣΟΚ! Όσο για το Ποτάμι, λίγα είναι τα στελέχη του που προέρχονται από τους κόλπους του ΣΥΝ; Κάνει πως δεν θέλει να τους ξέρει αίφνης ο κύριος Τσίπρας; Μήπως δεν έχει στελέχη στο δικό του κόμμα που μια χαρά θα ταίριαζαν στο Ποτάμι; Ο Παπαδημούλης, ο Σταθάκης, ο Βαρουφάκης, ο Κούλογλου, η Δούρου, ο Τσουκαλάς τι είναι; Δεύτερο το κρατούμενο.

3. Τι μας λέει ο κύριος Τσίπρας στην πρώτη δήλωση; Ότι σε περίπτωση που χρειαστεί "ψήφο ανοχής" για να αποκτήσει ενισχυμένη πλειοψηφία (για να τη ζητήσει πρέπει να έχει ήδη αυτοδυναμία ή να την έχει αποκτήσει μέσω συνεργασίας με άλλο κόμμα) θα την επιδιώξει από το ΚΚΕ και όχι από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Μάλιστα. Και ποιος είπε ότι αυτό θα εμποδίσει το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, ή και άλλα κόμματα, να του δώσουν ψήφο ανοχής, νοουμένου φυσικά ότι δεν συμμετέχουν ήδη στην υπό δοκιμασία με ψήφο ανοχής νέα κυβέρνηση; Να το δούμε συγκεκριμένα αυτό, με ένα και μόνο --αλλά υπεραρκετό-- παράδειγμα; Όταν, τον Οκτώβρη του 2014, ο κύριος Σγουρός και η παράταξη της ΝΔ υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής, πήραν άδεια απ' τον ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, βέβαια. Αυθόρμητα τον υπερψήφισαν, κανείς δεν κατηγόρησε την κυρία Δούρου ότι συννενοήθηκε παρασκηνιακά για να πάρει "ψήφο ανοχής" ο προϋπολογισμός της. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει "ψήφο ανοχής", ποιος εμποδίζει αυτούς με τους οποίους "δεν συνεργάζεται" να του τη δώσουν; Πολύ σωστά, όποιος εμπόδιζε και το Σγουρό. Και σίγουρα όχι το ΚΚΕ, που δεν πρόκειται να του δώσει καμία τέτοια ψήφοΤρίτο το κρατούμενο.

4. Αν το ΚΚΕ έδινε "ψήφο ανοχής" σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει που να χτυπάει τον αποτέτοιο του κάτω ο κύριος Τσίπρας, με ποιο δικαίωμα θα καλούσε το λαό να διαδηλώσει σε τυχόν αντιλαϊκά μέτρα αυτής της κυβέρνησης; Δεν είναι η ψήφος ανοχής, σε αντίθεση με την υπερψήφιση ενός θετικού νομοσχεδίου, "λευκή επιταγή" και "λευκή σημαία" υποταγής του εργατικού και λαϊκού κινήματος ώστε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι θέλει; Τέταρτο το κρατούμενο.

5. Θα μπορούσε μια κυβέρνηση της δεξιάς ή μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να διανοηθεί να ζητήσει από το ΚΚΕ "Βάρκιζα", οικειοθελή παράδοση του εργατικού και λαϊκού κινήματος στις ορέξεις της με λευκή επιταγή δια της "ψήφου ανοχής"; Όχι βέβαια. Αντίθετα, αν μια τέτοια κυβέρνηση διανοούνταν κάτι τέτοιο, θα συσπείρωνε κόσμο στο ΚΚΕ που θα την έφτυνε δεόντως. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μπορεί να το διανοηθεί αλλά αποκαλεί "αδιανόητο" να ΜΗ γίνει του δίνει ένα ισχυρότατο χαρτί απέναντι στο κεφάλαιο, ότι δηλαδή μπορεί το οικονομικό του "πρόγραμμα" να είναι ανέκδοτο αλλά τουλάχιστο θα θάψει το εργατικό κίνημα; Αυτή δεν είναι η μεγάλη προσφορά της σοσιαλδημοκρατίας στον καπιταλισμό, το "χαρτί" της για να πει "εμπιστέψου με και μένα μπάρμπα"; Στο "σοφτ" τσάκισμα των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος δε βασίζεται η νομιμότητά της ως εναλλακτικής απέναντι στη δεξιά; Ποιο είναι το χαρτί της σοσιαλδημοκρατίας στις σημερινές συνθήκες, η οικονομική ιδιοφυία του Λαπαβίτσα και του Βαρουφάκη; Πέμπτο το κρατούμενο.

6. Αν το ΚΚΕ έδινε τέτοια ψήφο, με ποιο δικαίωμα θα μπορούσε να ασκήσει κοινοβουλευτική κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να γελοιοποιείται το ίδιο, αφού θα είχε έμπρακτα αναιρέσει αυτή την κριτική; Μια τέτοια ψήφος θα σήμαινε ή όχι "ναι σε όλα" στην πράξη; Έκτο το κρατούμενο.

7. Αν το ΚΚΕ έδινε τέτοια ψήφο, γιατί να ψηφίσω ΚΚΕ και όχι ΣΥΡΙΖΑ; Πάει κανένας Αθήνα-Θεσσαλονίκη μέσω Βουδαπέστης; Τι λέει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας: Λέει "αυτοκτονήστε, είναι αδιανόητο να μην αυτοκτονήσετε." Έβδομο το κρατούμενο.

Αυτά, χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η ασυμβατότητα των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, την οποία έθιξα σε άλλη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: