Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

 Γερμανία: Συνεχίζουν τις απεργίες νηπιαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί

Οι νηπιαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί στη Γερμανία συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία σήμερα, την ημέρα που διεξάγονται στο Όφενμπαχ οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες.
Σε απεργιακή συγκέντρωση στη Στουτγάρδη, διαδήλωσαν πάνω από 11.000 εργαζόμενοι, με κύριο αίτημα μια νέα μισθολογική αναβάθμιση του επαγγέλματός τους. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μία νηπιαγωγός αμείβεται κατά 600€ λιγότερο από το μέσο όρο μισθού των εργαζομένων στη Γερμανία, ενώ 40% των νηπιαγωγών αναγκάζεται να εγκαταλείψει το επάγγελμα, κυρίως λόγω των χαμηλών μισθών που κυριαρχούν στις υπηρεσίες αυτές. Παράλληλα, η μεγάλη επιβάρυνση που έχει η άσκηση του επαγγέλματος στους εργαζόμενους, τους αναγκάζει να βγουν πρόωρα στη σύνταξη σε σχέση με άλλους εργαζόμενους, ενώ περίπου το 25% βγαίνει σε σύνταξη λόγω προβλημάτων υγείας σε ηλικία 52 χρόνων. 

Μόνο στο κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης λείπουν, σύμφωνα με έρευνα, σαν αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, 5.000 νηπιαγωγοί.


Απεργίες στην «Postbank» και στη «Deutsche Bahn»

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκίνησε και η απεργία διαρκείας των υπαλλήλων της τράπεζας «Postbank» (ιδιοκτησίας «Deutsche Bank»), με επίκεντρο τα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας. Μπροστά στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί από την εργοδοσία για μεγαλύτερη κερδοφορία των μελλοντικών αγοραστών της τράπεζας, οι εργαζόμενοι απαιτούν παράταση των μέτρων προστασίας από απολύσεις και αυξήσεις μισθών.

Παράλληλα, απεργιακές κινητοποιήσεις εξήγγειλε για την εβδομάδα αυτή και το Συνδικάτο των Μηχανοδηγών (GdL), κηρύσσοντας τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία ως άκαρπες και τη στάση της εταιρείας των γερμανικών σιδηροδρόμων («Deutsche Bahn») προκλητική. Το 2014, οι μηχανοδηγοί είχαν οργανώσει με μεγάλη επιτυχία συνολικά 4 πολυήμερες απεργίες και στις οποίες είχαν εκφράσει την πολύπλευρη αλληλεγγύη τους, σε μια σειρά πόλεις της Γερμανίας, οι Επιτροπές Αγώνα Μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: