Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα …τελευταία

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού / Τουρισμού / Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το τελευταίο Δελτίο Τύπου του Συνδικάτου, που αναφερόταν στην συνάντηση του κ. Ανδρεάδη του ΣΕΒ με τον Υπουργό Εργασία κ. Σκουρλέτη, λίγες μέρες πριν, τελείωνε έτσι: «Αποκαλύπτεται επίσης περίτρανα, τι σκοπούς εξυπηρετούσε η υπογραφή της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας στην κατάργηση του 8ωρου, αφού έβαλε το θεμέλιο για την κατάργηση του 5θημέρου και τη νομοθέτηση της απλήρωτης δουλειάς που ζητούν οι μεγαλοξενοδόχοι.»

Δεν πέρασαν πολλές μέρες και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έτρεξε να συναντήσει και η ίδια τον Υπουργό Εργασίας, για να συζητήσει τις εργασιακές σχέσεις στον Τουρισμό και προτάσεις ενίσχυσης των εποχικά εργαζόμενων. (!!!)
Όπως διαβάζουμε, ανάμεσα στις θέσεις που παρέθεσαν στον Υπουργό, είναι η «άμεση «διαφανής μισθοδοσία για όλους» (μέσω Τραπέζης) «για να παταχθεί η ασυδοσία της μαύρης και αδήλωτης εργασίας». Δηλαδή, εάν όλοι πληρωνόμαστε με νόμο μέσω τράπεζας, θα σταματήσουν (και ειδικά στον επισιτισμό), οι απλήρωτες υπερωρίες, η 4ωρη ασφάλιση αλλά 8ωρη εργασία, οι βλαπτικές μεταβολές σε καθήκοντα, όπως και όποτε βολεύει τον εργοδότη, η μεταφορά από το ένα κατάστημα στο άλλο (ειδικά σε καταστήματα-αλυσίδες). Το ακούσαμε κι αυτό!

Όσο για την ανεργία στις νέες ηλικίες και την έλλειψη εκπαίδευσης στον κλάδο, θεωρούν υπεύθυνους τους μετανάστες που έρχονται και δουλεύουν για τρεις και εξήντα την καλοκαιρινή σεζόν «καταλαμβάνοντας θέσεις εργασίας» χωρίς ρεπό, χωρίς μισθό πολλές φορές, στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης. Να τους θυμίσουμε ότι και αυτό το ξεζούμισμα εργαζομένων, εν προκειμένω μεταναστών, είναι απόρροια της οδηγίας Μπόλκεσταιν που ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή μερικά χρόνια πριν και προβλέπει απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών στην ΕΕ, υπέρ της οποίας τάσσονται οι πλειοψηφίες των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, και βέβαια η πλειοψηφία των αστικών κομμάτων (μήπως σας θυμίζει κάτι;).

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μας ενημέρωσε δε, πως «ελπίζει» στην σύντομη αποκατάσταση της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης στον Επισιτισμό και ζητά από την κυβέρνηση …μέχρι να λυθεί το ζήτημα… με τους εποχικά εργαζόμενους, να τους επιδοτήσει για παραπάνω μήνες, θέτοντας κίνητρα για την εμφάνιση της αδήλωτης εργασίας στον κλάδο!

Έχουν δίκιο, η ελπίδα πεθαίνει πάντα …τελευταία.
  Ας επιτρέψουν βέβαια στους εργαζόμενους του κλάδου, να μην βγάλουν την σεζόν με ελπίδες, αλλά αγωνιζόμενοι για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, διεκδικώντας και παλεύοντας για Συλλογική Σύμβαση στον επισιτισμό και στα ζαχαρώδη.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου σε επιφυλακή!.
Να προετοιμαστούμε για νέους αγώνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: