Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Αντιδραστική και αντιλαϊκή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από τους δήμους, με ευθύνη της κυβέρνησης, υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Βαγγέλης Παλαιολόγος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Λέσβου. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα γίνονται χειρότερα από τη στιγμή που με την πολιτική αυτή ταυτίζονται οι δημοτικοί άρχοντες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του κ. Βουνάτσου.

Η παράταξη θεωρεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να συζητηθεί η ουσία του Νόμου «Καλλικράτης» κι όχι μόνο το χωροταξικό ζήτημα. Ο «Καλλικράτης» - υποστήριξε ο κ. Παλαιολόγος - είναι η εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κεντρικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι να υπηρετήσει την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τσακιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, να εντατικοποιηθεί η εργασία και να μειωθούν οι μισθοί. Το δρόμο προς την υλοποίηση των παραπάνω άνοιξαν το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ΣΥΝ με την πολιτική τους στο χώρο της αυτοδιοίκησης, δηλαδή με την εισαγωγική των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Σήμερα οι ελαστικές μορφές απασχόλησης τείνουν να γενικευτούν με τη συμβολή και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που αξιοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή από το Υπουργείο Εργασίας.

Μέσα από αυτό το πνεύμα η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αντιμετωπίζει την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Ο κ. Παλαιολόγος κάλεσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων, για να μην περάσει σε ιδιώτες η διαχείριση των απορριμμάτων και να μη λειτουργεί ως πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης.

Κόβουν τους πόρους της αυτοδιοίκησης
Ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε ότι οι πόροι της αυτοδιοίκησης που έχουν περικοπεί έως τώρα ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα, κατάγγειλε το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το Συνασπισμό γιατί στην ΚΕΔΚΕ, επί υπουργίας Προκόπη Παυλόπουλου, αποδέχθηκαν από τα 10 δισ. ευρώ να δοθεί στην αυτοδιοίκηση το 1,7 δισ. ευρώ.

Ακόμη, για το 2011 προβλέπεται μείωση των πόρων που θα δοθούν στους δήμους κατά 30%. Επίσης με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται μείωση των χρηματοδοτήσεων κατά 1,355 δισ. ευρώ, ενώ με τον Εφαρμοστικό Νόμο προωθείται η περαιτέρω περικοπή των πόρων κατά 565 εκατομμύρια. Συνολικά την περίοδο 2010 - 2015 οι πόροι της αυτοδιοίκησης θα περικοπούν κατά 3,32 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο 2011, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα δοθούν 720 εκατ. ευρώ στην αυτοδιοίκηση, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόλις 77 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει η παράταξη για τη λειτουργία του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Νάσος Γαλής.
 
πηγή: empros.net
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: