Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λέσβου ζητά να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των αλυκών στο νησί

 
Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Λέσβο, με επιστολή τους στον Δήμαρχο ζητούν να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των «Ελληνικών Αλυκών ΑΕ» και των αλυκών Καλλονής και Πολιχνίτου και να έρθει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων:
 
«Κύριε Δήμαρχε,
 
Από την αντιλαϊκή πολιτική δεν γλίτωσαν ούτε οι "Ελληνικές Αλυκές ΑΕ", όπου με την υπ’ αριθμ. 233/05-04-2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζεται το ξεπούλημα της επιχείρησης.
 
Οι "Ελληνικές Αλυκές ΑΕ" είναι εταιρεία του ελληνικού δημοσίου που ιδρύθηκε το 1988 και αποτελείται από 7 αλυκές που υπάρχουν στη χώρα. Το δημόσιο ελέγχει σήμερα το 55% της εταιρείας, το 20% ανήκει στους Δήμους και το 25% στην εταιρεία ΚΑΛΑΣ. Οι ελληνικές αλυκές, είναι ο μοναδικός παραγωγός άριστης ποιότητας θαλασσινού αλατιού, με σημαντικά κέρδη στον ισολογισμό του και σήμερα, γι’ αυτό έχει μπει στο μάτι επιχειρηματικών ομίλων και τώρα και στο παρελθόν.
 
Επίσης τροφοδοτεί όλους τους Δήμους της χώρας και όλα τα κέντρα εκχιονισμού με αλάτι για τις ανάγκες τους χειμερινούς μήνες.
 
Στο νησί μας υπάρχουν και λειτουργούν, μετά από τον εκσυγχρονισμό τους, 2 αλυκές της Καλλονής και του Πολιχνίτου, οι οποίες παράγουν περίπου 50 χιλιάδες τόνους άριστης ποιότητας αλάτι, και δια των οποίων ο Δήμος Λέσβου συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
 
Πριν λίγα χρόνια το ΔΣ της εταιρείας σε συνεδρίασή του που έγινε στην Αγ. Παρασκευή αποφάσισε την καθετοποίηση παραγωγής αλατιού της αλυκής Καλλονής (ενσάκιση, κατασκευή σκάλας φορτοεκφόρτωσης κ.ά.) χωρίς δυστυχώς να έχει γίνει τίποτα απ’ αυτά μέχρι σήμερα.
 
Παράλληλα οι αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου αποτελούν σπουδαίους βιότοπους με εκατοντάδες σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών να τις επισκέπτονται κάθε χρόνο και να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του ειδικού τουρισμού "παρατηρητήριο πουλιών" (Birdwatcher).
 
Είναι αδιανόητο, οι οικολογικά ευαίσθητες αυτές περιοχές, να ξεπουλιούνται στους ιδιώτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των αλυκών.
 
Για τη "Λαϊκή Συσπείρωση" πρέπει να περάσουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Ελληνικού δημοσίου που θα τις αξιοποιεί και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με παράλληλη αξιοποίηση των οικολογικών τους δυνατοτήτων.
 
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος:
  • Τι συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα σκοπεύει να δρομολογήσει για να σταματήσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των "Ελληνικών Αλυκών ΑΕ".
  • Εάν θα φέρει το σοβαρό αυτό ζήτημα στο ΔΣ για πλήρη ενημέρωση και λήψη αναγκαίων αποφάσεων και μέτρων».
  •  
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου
 
Βαγγέλης Παλαιολόγος,
Ντίνα Κοτζαδημητρίου
Παναγιώτης Σταμάτης
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: