Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Δήμος Ικαρίας: Έκκληση συνδρομής για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης λόγω έλλειψης καυσίμων

Έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που δημιούργησε στις υπηρεσίες του Δήμου Ικαρίας η έλλειψη καυσίμων, απηύθυνε ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, την Δευτέρα 13 Ιούλη. Παράλληλα, ο δήμαρχος Ικαρίας κατάθεσε μαζί με την Νίκη Τσιριγώτη (δημοτική σύμβουλο Λέσβου), πρόταση στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου για έκτακτη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης ή  ΔΣ της ΠΕΔ.

Στην επιστολή προς τους υπουργούς, ο δήμαρχος αναφέρει τα εξής:

«Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε στην Ικαρία και να ζητήσουμε την συνδρομή σας στην αντιμετώπισή τους. Αυτή την στιγμή στην Ικαρία αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, λόγω της έλλειψης καύσιμων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός εξάντλησης των αποθεμάτων του δήμου, αλλά και στην δυσκολία ανεφοδιασμού από τους προμηθευτές μας, οι οποίοι λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η αναστολή λειτουργίας των τραπεζών και της έλλειψης ρευστότητας, δεν ανεφοδιάζονται από τις εταιρείες διανομής καύσιμων με κανονικούς ρυθμούς. 


Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια που καταβάλουμε καθημερινά για να θέσουμε σε κίνηση τα 8 οχήματα του τμήματος καθαριότητας και ανακύκλωσης, για να καθαριστούν στοιχειωδώς μόνο οι μεγαλύτεροι πληθυσμιακά οικισμοί του νησιού. Την ίδια στιγμή στο τμήμα ύδρευσης δίνεται καθημερινά κυριολεκτικά "μάχη", για να λειτουργούν όλα τα δίκτυα που απλώνονται σε χιλιάδες χιλιόμετρα περιμετρικά του νησιού.

Για να κατανοήσετε πληρέστερα την κατάσταση, σας ενημερώνουμε ότι από την Δευτέρα (13/7) σταματάει η αποκομιδή των απορριμμάτων στη μια δημοτική ενότητα του νησιού και θα ακολουθήσει αναστολή της υπηρεσίας καθαριότητας για τους ίδιους λόγους και στην υπόλοιπη Ικαρία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή τα 10 πυροσβεστικά οχήματα που έχει στην ευθύνη του ο δήμος έχουν ελάχιστα καύσιμα που εξασφαλίζουν μόνο την αρχική τους κίνηση για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικού πυρκαγιάς. 

Αντιλαμβάνεστε ότι από αυτήν την κατάσταση δημιουργούνται πολύ σοβαροί κίνδυνοι τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την δυνατότητα πυρόσβεσης στην Ικαρία.

Πιστεύοντας ότι αυτή την περίοδο πρωτίστως έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε στις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού. Θέτοντας με κάθε τρόπο και μέσο, τις υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου στην υπηρεσία τους.
Ζητάμε την άμεση κρατική παρέμβαση μέσω ενός έκτακτου σχεδιασμού για την διασφάλιση προμήθειας καυσίμων για όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες, στους νησιώτικους δήμους που ήδη βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. 

Ταυτόχρονα απευθυνόμαστε στις ένοπλες δυνάμεις κάνοντας έκκληση συνδρομής για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την έλλειψη καύσιμων (με κάθε πρόσφορο τρόπο). Πιστεύοντας ότι τουλάχιστον στις δομές των ένοπλων δυνάμεων υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες καύσιμων, ζητάμε την κατά το δυνατόν άμεση διάθεση τριών τόνων πετρελαίου κίνησης, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την προσωρινή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας - ύδρευσης, αλλά και την ετοιμότητα παρέμβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Κύριε υπουργέ, αξιότιμοι κύριοι

Η επίλυση των επειγόντων, οξυμμένων προβλημάτων που σας αναφέρουμε παραπάνω θα βοηθήσει την λειτουργία του Δήμου, για να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες του Ικαριώτικου Λαού.
Πιστεύοντας ότι κατανοείτε την σοβαρότητα της κατάστασης και τους λόγους της ανησυχίας μας, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: