Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Συμφωνία «Μαρινόπουλου» - «Σκλαβενίτη»: Απλήρωτοι και εγκλωβισμένοι σε επιχειρηματικά παιχνίδια.

Το γεγονός ότι η συμφωνία «Μαρινόπουλου» - «Σκλαβενίτη» δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων αναδεικνύει η κοινή παρέμβαση των 15 σωματείων στο δικαστήριο.

Απλήρωτοι ήδη για το μήνα Δεκέμβρη και συνολικότερα «στον αέρα» βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο «Μαρινόπουλο» για μια ακόμα φορά. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα και οι Επιτροπές Αγώνα των εργαζομένων που έχουν δημιουργηθεί στην Αττική, καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά σε κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων «Μαρινόπουλου» Β. Ελλάδας (www.emathess.blogspot.gr) επικοινώνησε τις προηγούμενες μέρες με την εταιρεία, οι εκπρόσωποι της οποίας «δήλωσαν ότι η μισθοδοσία δεν καταβλήθηκε διότι εξαντλήθηκαν τα χρήματα της "ενδιάμεσης τραπεζικής χρηματοδότησης"». Παράλληλα, η εργοδοσία επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως αν δεν δημοσιευθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου για την επιχειρηματική συμφωνία «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη», δεν γνωρίζει «εάν και πότε θα καταβάλει τους μισθούς».

«Απαιτούμε την άμεση καταβολή του μισθού Δεκεμβρίου» είναι η απάντηση του Σωματείου, που ξεκαθαρίζει: «Δεν είμαστε ούτε συνέταιροι, ούτε μέτοχοι της εταιρείας, ούτε συναινέσαμε σε "υπομονές" και "δε βαριέσαι"».
Στο ίδιο μήκος, οι Επιτροπές στην Αττική υπογραμμίζουν: «Οι μισθοί μας, τα δεδουλευμένα μας, η ζωή μας δεν μπορεί να δεσμεύονται και να εξαρτώνται από δικαστικές αποφάσεις, από τα επιχειρηματικά παιχνίδια».



Τα φερέφωνα της εργοδοσίας και η πραγματικότητα
Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου στο «Μαρινόπουλο» καλεί τους εργαζόμενους... «να κλείσουν τα αυτιά τους» στο παραπάνω κάλεσμα και να... αγωνιστούν για να γίνει πράξη η επιχειρηματική συμφωνία «προκειμένου να διασφαλίσουν στο ακέραιο τα δικαιώματά τους»! Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να εμφανίζει ως υπεύθυνους για την απληρωσιά, όχι τους εργοδότες, αλλά τα σωματεία. Ετσι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σωματείο, φταίει η παρέμβαση των σωματείων στο δικαστήριο για «τη σημερινή καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης και την καταβολή της μισθοδοσίας».

Το Σωματείο Εργαζομένων «Μαρινόπουλου» Β. Ελλάδας καταγγέλλει τους «καλοθελητές και τις κλίκες που λειτουργούν σαν γραφεία Τύπου της Εταιρείας και συνιστούν για χιλιοστή φορά "υπομονή"», ενώ υπογραμμίζει ότι «έχουν πλέον ξεμπροστιαστεί στα μάτια 11.000 εργαζομένων».

Αντίστοιχα, φερέφωνα των εργοδοτών που έχουν μόνο τον τίτλο του σωματείου, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τις δυνάμεις που κυριαρχούν στο επιχειρησιακό σωματείο. Οπως τονίζει, «δίνουν μάχη» για την προώθηση των επιδιώξεων των εργοδοτών και «επιδιώκουν να έχουν τους εργαζόμενους στη γωνία, θεατές των εξελίξεων, να εξασφαλίσουν την συναίνεσή τους για την απληρωσιά και για όποιες άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν».

Δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους η συμφωνία
Απαντώντας στους αισχρούς ισχυρισμούς του επιχειρησιακού σωματείου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της κοινής παρέμβασης των 15 σωματείων (14 κλαδικών και του Σωματείου Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» στη Βόρεια Ελλάδα) στο δικαστήριο, με την οποία διεκδίκησαν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παρά τα όσα ισχυρίζεται η εργοδοσία, τα σωματεία με την παρέμβασή τους ανέδειξαν πως στην επιχειρηματική συμφωνία δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τόνισαν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την προστασία από μονομερείς βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας και αμοιβής, ούτε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία από τις απολύσεις.

Συγκεκριμένα, επισήμαναν πως οι αμοιβές του προσωπικού σε ετήσια βάση, όπως αποτυπώθηκαν στην ένδικη αίτηση της επιχείρησης (σελίδα 129), «δεν ανταποκρίνονται στη μισθοδοσία του πραγματικού αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα». Επιπλέον, αναφέρθηκαν στα έξοδα για «αποζημιώσεις προσωπικού» για τα οποία προβλέπεται αύξηση (σελίδα 133). «Τα παραπάνω δύο σημεία της ένδικης αίτησης, που όλως ενδεικτικά επισημαίνουμε, σε συνδυασμό με την γενικόλογη και επικίνδυνα αόριστη διατύπωση (...) της επίδικης συμφωνίας σε πολλούς όρους που αφορούν τους εργαζόμενους, μας δημιουργεί εύλογα την πεποίθηση ότι η νέα εταιρεία αφενός θα χειροτερεύσει σημαντικά τους όρους αμοιβής και εργασίας των απασχολούμενων σε αυτή και αφετέρου δεν θα διατηρήσει το σύνολο των υφιστάμενων θέσεων εργασίας», ανέφεραν τα σωματεία στην παρέμβασή τους στο δικαστήριο.

Ακολούθως, ζήτησαν να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν να συμπεριληφθεί στη συμφωνία ονομαστική κατάσταση όλων των εργαζομένων, με τους όρους αμοιβής και εργασίας τους, να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να μεταφερθούν αυτοδίκαια στη νέα εταιρεία, να απαγορευτεί η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας.

www.rizospastis.gr 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η παρέμβαση του Σωματείου στο δικαστήριο στην αίτηση εξυγίανσης-μεταβίβασης της Εταιρείας
Το Σωματείο Β. Ελλάδας έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων, παρέστη στις 19/10 στο δικαστήριο όπου συζητήθηκε η υπόθεση της Μαρινόπουλος Α.Ε. Στα πλαίσια της διαδικασίας κατέθεσε έγγραφο ("κύρια παρέμβαση", είναι ο σχετικός νομικός όρος) με το οποίο ζήτησε την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων μας (καμία απόλυση, καμία δυσμενής μεταβολή όρων εργασίας κ.α.) κατά τη μετάβαση στη νέα εταιρεία.
http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/01/blog-post_9.html