Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ " ΙΚΑΡΟΣ "

Οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου – Ευδήλου – Ραχών Ικαρίας στην διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουν, για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ακριτική επαρχία μας συναποφάσισαν την διοργάνωση καλλιτεχνικού φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας, που φέρει τον τίτλο ¨Φεστιβάλ πολιτισμικών διαλόγων Ίκαρος¨.
Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα έκανε τα πρώτα του βήματα τον Ιούλιο του 2006, και επαναλαμβάνεται για τέταρτη περίοδο το καλοκαίρι του 2009.

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος
Το φεστιβάλ γίνεται κάθε καλοκαίρι (τέλος Ιουλίου/αρχές Αυγούστου) στο νησί της Ικαρίας στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Στο Μουσικό μέρος του Φεστιβάλ έχουν μέχρι τώρα συμμετάσχει καλλιτέχνες όπως οι L’ HAM DE FOC (Ισπανία), οι Motion Τrio (Πολωνία), οι Etnika (Μάλτα), οι Chicana Gypsy Band (Ισπανία, Μεξικό, ΗΠΑ), ο Μίμης Πλέσσας και η Κλαούντια Ντελμέρ, η Lamia Bediοui (Τυνησία), οι ΘΕΡΟΣ, οι Τangarto, ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιάννης Σπάθας, ο Γιώργος Ψυχογιός , και οι Encardia.
Το 2009 είναι η τέταρτη χρονιά της λειτουργίας του. Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 9.45μ.μ. Θα υπάρχουν λεωφορεία ειδικά για τις συναυλίες και η γενική είσοδος είναι € 10.

Oι στόχοι μας
Το φεστιβάλ ταυτίζεται με τον μύθο του Ικάρου. Στο φεστιβάλ αυτό φιλοξενούμε καλλιτέχνες που αγκαλιάζουνε και εντάσσουνε πολιτισμό ή πολιτισμούς άλλων λαών στην μουσική τους. Εννοείται ότι οι μουσικοί που «ανοίγονται» προς άλλους πολιτισμούς και τους μελετούν αισθάνονται και πολύ αγάπη και θαυμασμό για αυτό που είναι πέρα από τα βιώματα της δικής τους χώρας. Πιστεύουμε επίσης ότι η έννοια του διαλόγου είναι αυτή που προστατεύει τον εγχώριο πολιτισμό αφού το ξεκίνημα ενός διαλόγου σε οποιοδήποτε θέμα μας κάνει να εκβαθύνουμε πρώτα τη γνώση της «δικής μας όχθης». Αυτόματα όλα αυτά θα μας κάνουν να κοιτάμε και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδος.

H αρχή
Μετά από μια σειρά συναντήσεων το χειμώνα 2006, και οι τρεις δήμοι της Ικαρίας αποφάσισαν να υποστηρίξουν πνευματικά και οικονομικά αυτήν την προσπάθεια. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται και στους τρεις δήμους του νησιού ανάλογα με την οικονομική συμβουλή του κάθε δήμου. Οι κοινή μας επιθυμία να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός φορέας οποίος θα φέρει εκλεκτά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδέες και οράματα οποία θα λειτουργήσουν προς όφελος των κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών του και των ίδιων τον συμμετοχών του φεστιβάλ. Εφέτος το Φεστιβάλ συγχρηματοδοτείται από την ΤΕΔΚ Σάμου και την Νομαρχία της Σάμου.

Tο νησί
Ένα ακόμα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Κι όμως η Ικαρία έχει τρόπο στη θάλασσα των νησιών να ξεχωρίζει. Στον γοητευτικό μύθο του Ίκαρου η ανοιχτή θάλασσα του νησιού αποτέλεσε το άδοξο τέλος του φιλόδοξου ταξιδιού του. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο Ηρακλής ονόμασε τη θάλασσα αυτή Ικάριο πέλαγος και το διπλανό νησί Ικαρία.
Πέρα όμως απ’ τη μυθολογική βαρύτητα του τόπου, τα ευρήματα που έρχονται στο φως από τη νεολιθική περίοδο και την κλασική αρχαιότητα, φανερώνουν τον ιδιαίτερο ρόλο του νησιού που συνεχίζει έως την σύγχρονη ιστορία, αγκαλιάζοντας τους εξόριστους κομμουνιστές με ανεπτυγμένα αισθήματα αδελφότητας, αγάπης και ελευθερίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά των Ικαριωτών αποτελούν και την κινητήριο δύναμη του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος. Πρόκειται για μια πολιτιστική έκφραση του οράματος που γεννά η πορεία του νησιού στην ιστορία και ο ρόλος του στον μύθο που συναρπάζει.
Σκοπός του να καλωσορίζει καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα για να μοιραστούν εμπειρίες σε έναν διάλογο πολιτισμού συνθέτοντας αυτό το μαγευτικό ψηφιδωτό της ανθρώπινης έκφρασης.




Klaudia Delmer
email: akron@hol.gr
Tel. 210 6995320 - 6972235932 - 6977199034
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναλυτικά:










..

Δεν υπάρχουν σχόλια: