Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και οι εργαζόμενοι θύματα των συμφερόντων που υπηρετούν οι πολιτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ

Κύριοι, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν εισφορές για να αποκτήσουν κάποτε στέγη, είναι τα θύματα των συμφερόντων που υπηρετούν οι πολιτικές, τη μια της Ν.Δ., την άλλη του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τα θύματα ανάμεσα σε συγκρουόμενα συμφέροντα. Όλες οι κυβερνήσεις αξιοποίησαν και αξιοποιούν τον Οργανισμό για την εξόφληση προεκλογικών υποσχέσεων και πολιτικών γραμματίων. Διοχέτευσαν και διοχετεύουν ζεστό χρήμα στις τσέπες της εργοδοσίας και των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 95% του προϋπολογισμού για κατοικία οδεύει στις τράπεζες και μόνο το 5% στην κατασκευή κατοικιών, αν και ο νόμος προβλέπει 50% δάνεια, 50% κατασκευή. Το Ι.Κ.Α., που εισπράττει για τον Ο.Ε.Κ. τις εισφορές των εργαζομένων, σήμερα σφίγγει τη θηλιά αφού ήδη χρωστάει 1 δις 600 εκατομμύρια ευρώ στον Οργανισμό και αυτά που καταβάλλει δεν είναι ούτε τα τρέχοντα των εισπράξεων.

Ο Σύλλογος υπαλλήλων του Ο.Ε.Κ. σε ανακοίνωσή του, που αποτέλεσε και κάλεσμα στην 3ωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησε στις 11 Ιουνίου 2010, κλείνει τα μάτια στις αιτίες και τις πολιτικές που ευθύνονται για την κατάσταση του Οργανισμού. Βάζει πλάτη στην κυβέρνηση να αφαιρέσει έστω και τα ελάχιστα που παίρνουν οι δικαιούχοι. Κάνει πως δεν γνωρίζει ότι το κράτος ποτέ δεν κατέβαλε δεκάρα στον Οργανισμό, όπως άλλωστε είχε υποχρέωση από το νόμο. Θεωρεί σκάνδαλο το Ολυμπιακό Χωριό (Ο.Χ.), δεν λέει όμως ότι την πρώτη ευθύνη την είχε το ΠΑΣΟΚ που ήταν κυβέρνηση και το Ο.Χ. έγινε για να υπηρετήσει ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή του κεφαλαίου. Δεν λέει ότι η εταιρεία «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.» παραμένει χωρίς λόγο και οι εργαζόμενοι πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Ο Σύλλογος υπαλλήλων, αντί να τοποθετηθεί με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων για την απόκτηση κατοικίας, αναλαμβάνει το ρόλο του μεσάζοντα του υπουργείου και της κυβέρνησης και στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των εναπομείναντων προγραμμάτων από κεφάλαια του Ο.Ε.Κ. που ανακουφίζουν τους δικαιούχους.
Έτσι, στο όνομα των οικονομικών δυσκολιών, που οι δικαιούχοι δεν έχουν καμία ευθύνη γιατί πληρώνουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, ο Σύλλογος των υπαλλήλων έμμεσα, αλλά σαφέστατα ζητάει την κατάργηση των δανείων σε τρίτεκνες οικογένειες, την κατάργηση του επιδόματος ενοικίου, την κατάργηση των προγραμμάτων επισκευής και αποπεράτωσης. Δηλαδή, κατάργηση των προγραμμάτων που είναι από κεφάλαια του Ο.Ε.Κ.

Είναι προκλητικοί! Λειτουργούν ως παπαγαλάκια της κυβέρνησης. Έχουν αναλάβει την ευθύνη να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά της πλήρους μετατροπής του Οργανισμού σε αιμοδότη των τραπεζών.
Είναι όμως άξιο προσοχής γιατί ο Σύλλογος των υπαλλήλων δεν καταγγέλλει αυτούς που στέλνουν τους δικαιούχους πελάτες στις τράπεζες και οι τραπεζίτες τους γδέρνουν στην κυριολεξία και στεγνώνουν οικονομικά τον Οργανισμό. Εκατοντάδες εκατομμύρια εκταμιεύει ο Οργανισμός κάθε χρόνο για την επιδότηση επιτοκίου σε δάνεια δικαιούχων, λεφτά βέβαια που δεν γυρίζουν πίσω. Αν τα χρήματα αυτά ο Οργανισμός τα διέθετα σε κατασκευή κατοικιών και τα χρήματα θα γύριζαν στον Οργανισμό και οι δικαιούχοι θα αποκτούσαν φθηνή και καλή κατοικία.
Ο Σύλλογος υπαλλήλων του Ο.Ε.Κ. προκαλεί διπλά τους δικαιούχους. Από τη μια γίνεται ντελάλης για την κατάργηση των προγραμμάτων από κεφάλαια του Ο.Ε.Κ. και από την άλλη ζητάει το Δ.Σ. να παγώσει για 18 μήνες τα δάνεια των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Μας βρίσκουν διαμετρικά αντίθετους οι προτάσεις και η τακτική του Δ.Σ. του Συλλόγου των υπαλλήλων. Αρνούμαστε να μπούμε στη λογική της διευκόλυνσης της κυβέρνησης να καταργήσει ότι δεν υπηρετεί τους τραπεζίτες. Αρνούμαστε να μπούμε στη λογική της σύγκρουσης συμφερόντων και αντιθέσεων χωρίς αντίκρισμα. Αυτές οι πολιτικές και τακτικές υπηρετούν συμφέροντα ξένα για τους εργάτες και τους δικαιούχους. Οι εργαζόμενοι του Ο.Ε.Κ. θα μας έχουν δίπλα τους στον αγώνα τους για δικεκδίκηση μισθών με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, για να μην καταργηθούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, για να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο που ισοπεδώνει ό,τι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κατάκτησαν με αγώνες και θυσίες.

Απαιτούμε τώρα:
Να σταματήσει ο Ο.Ε.Κ. να στέλνει πελάτες στις τράπεζες.
Να ενισχύσει το κατασκευαστικό του πρόγραμμα.
Να δώσει άτοκα δάνεια από δικά του κεφάλαια στο ύψος της αξίας της κατοικίας στους δικαιούχους.
Να μην μειωθεί ο πόρος προς τον Ο.Ε.Κ. και τους άλλους Οργανισμούς.

Γιάννης Πάσουλας, Μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (εκπρόσωπος
των εργαζομένων)


..

Δεν υπάρχουν σχόλια: