Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΕΚΟΨΑΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΑ ΑΡΡΩΣΤΗ

Το ΙΚΑ δε δίνει τη σύνταξη των γονιών της με την οποία συντηρούνταν μέχρι τώρα. Παράσταση διαμαρτυρίας από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Οι τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν την περίπτωση, μετά τη χτεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου
Στη Μυτιλήνη η Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΤΔΕ) του ΙΚΑ απέρριψε την αίτηση ψυχικά άρρωστης να πάρει το ποσοστό της σύνταξης του πατέρα της, επειδή στην ουσία είναι ψυχικά άρρωστη. Η γυναίκα «με πτυχίο και επαίνους αριστείας Πανεπιστημίου» με προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι ανίκανη να εργαστεί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ).

Μέχρι τώρα, η γυναίκα ζούσε με τη σύνταξη των δύο γονιών της, οι οποίοι πέθαναν. «Μη έχοντας άλλη διέξοδο, σημειώνει το ΠΕΚ, η γυναίκα προσέφυγε στο ΙΚΑ, ζητώντας να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξη του πατέρα της, με το ποσοστό που της αντιστοιχεί ως παιδί με ειδικές ανάγκες, όπως πραγματικά είναι. Ομως η Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΤΔΕ) του ΙΚΑ, παρά τις αποδείξεις νοσηλείας σε διάφορα ιδρύματα, θεώρησε κατά πλειοψηφία ότι η γυναίκα είναι ικανή για εργασία και απέρριψε την αίτηση, συνταυτιζόμενη πλήρως με τις υποδείξεις της διοίκησης του ΙΚΑ που είναι η περικοπή στις κοινωνικές παροχές. Δηλαδή η κατάργηση της κοινωνικής πρόνοιας, που υπάρχει απ' την ίδρυση του ΙΚΑ».

Χτες, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και το ΠΕΚ έκαναν παράσταση στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ στη Μυτιλήνη και στην ΤΔΕ, που συνεδρίαζε και χτες. Ζήτησαν να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία σε μια ανθρώπινη τραγωδία. «Το ΙΚΑ, όπως υπογραμμίζει το ΠΕΚ, δεν παρουσιάζει τα ελλείμματα από την κοινωνική και προνοιακή πολιτική. Τα ελλείμματα δημιουργήθηκαν από τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή προς όφελος των βιομηχάνων μεγαλοεπιχειρηματιών, από το μεγάλο οφειλέτη που είναι το ελληνικό δημόσιο, από την εκμετάλλευση χωρίς τόκο από τους τραπεζίτες των αποθεματικών και από το χάρισμά τους στο μεγάλο κεφάλαιο μέσα από τον τζόγο του χρηματιστηρίου».
Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και η ΤΔΕ δέχτηκαν να επανεξετάσουν το αίτημα μετά από την προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων.


..



Δεν υπάρχουν σχόλια: