Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΑΤΕ & Τ.Τ.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΤΖΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ
Με όχημα την Τράπεζα Πειραιώς εκποιούνται τα ποσοστά του κράτους σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μοχλός για παραπέρα συγκέντρωση και παράδοση ζωτικού χώρου σε αγροτική παραγωγή και βασικές υποδομές.
Ένας νέος κύκλος συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου και ανακατατάξεων ανάμεσα σε διάφορες ομάδες του κεφαλαίου φαίνεται να ενεργοποιεί η χτεσινή πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, που έβαλε στο στόχαστρό της τα ποσοστά που κατέχει το δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αντιδρώντας άμεσα στις παραινέσεις εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και στις προτροπές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ακόμα ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων, που θα μπορούσαν πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τον οξυνόμενο ανταγωνισμό, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έσπευσε να αξιοποιήσει την κρατική ομπρέλα προστασίας που της παρέχει το μνημόνιο και έθεσε άμεσα υποψηφιότητα να πάρει ενεργό μέρος στις επικείμενες αναδιαρθρώσεις.
Αξιοποιώντας στο έπακρο την κερδοφορία πολλών χρόνων και γνωρίζοντας ότι οι διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων ευνοούνται εξαιρετικά από τις υπάρχουσες συνθήκες, οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς υπέβαλαν «πρόταση» για την εξαγορά του συνόλου των ποσοστών που έχει το κράτος και τα οποία είναι 77,31% στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) και 33,04% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ).


Η συνολική προσφορά για τις δύο τράπεζες είναι στα 701 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό, που από αρμόδιους παρατηρητές χαρακτηρίζεται απολύτως ενδεικτικό και αναγκαίο προκειμένου να ανοίξει το θέμα, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να βάλει στο χέρι τη μάζα των καταθέσεων, των πελατών, των δανείων και των δικτύων που διαθέτουν οι δύο τράπεζες στην αγορά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς με τη διπλή της πρόταση εξασφαλίζει το ιδιαίτερα μεγάλο πελατολόγιο της ΑΤΕ, το μεγάλο δίκτυο καταστημάτων του ΤΤ και μαζί αξιοσημείωτη και άμεσα διαθέσιμη ρευστότητα, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει απολύτως ανάγκη.

Και δεν πρόκειται μόνο για τα παραπάνω από τη στιγμή που η ΑΤΕ έχει στην ιδιοκτησία της ή ελέγχει μια σειρά αγροτοβιομηχανικές ομάδες, ποσοστό πάνω από 10% στην ΕΥΔΑΠ και μια κυβέρνηση που έχει ήδη ανοίξει παιχνίδι με άλλα ντόπια και ξένα μονοπώλια που ενδιαφέρονται για τον κλάδο διαχείρισης υδάτων - αποχέτευσης, όπως και το δίκτυο των ΕΛΤΑ, εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το ΤΤ. Το οποίο ΤΤ διαθέτει και το 20% της Τράπεζας Αττικής.

Είναι απόλυτα φανερό ότι το «παιχνίδι» μπαίνει σε νέα φάση. Τα έσοδα από εκποίηση κρατικής περιουσίας που προβλέπονται στο μνημόνιο με τη τρόικα προβλέπονται σε 1 δισ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά την «πρόταση» του επικεφαλής στην Τράπεζα Πειραιώς, Μ. Σάλλα, έσπευσε να ανακοινώσει ότι «εξετάζει την πρόταση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας συνολικά».
Να σημειωθεί πως μεγαλομέτοχοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) και η Εθνική Τράπεζα με ποσοστά πάνω από 5% η καθεμιά, που εδώ και αρκετό καιρό είχαν σπεύσει να πάρουν θέσεις και να αποκτήσουν μερίδια ενόψει των ήδη προδιαγεγραμμένων εξελίξεων. Είναι απόλυτα φανερό ότι η συνέχεια επιφυλάσσει νέες επιχειρηματικές κολεγιές αλλά και κόντρες για την απόσπαση μεριδίων και κερδών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς:
Το νέο σχήμα θα έχει ενεργητικό που θα φτάνει στα 101 δισ. ευρώ (δηλαδή 44% του παραγόμενου ΑΕΠ), καταθέσεις ύψους 64 δισ. ευρώ και δάνεια 69 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η τέτοια συγκέντρωση τους δίνει την πρώτη θέση μέσα στη χώρα και τη δεύτερη στην ευρύτερη ζωτική περιοχή (μετά τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας).
Η εξοικονόμηση κεφαλαίων (οικονομίες κλίμακας) που θα πετύχουν μετά την τριπλή συγχώνευση φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο! Όπως δηλαδή προκύπτει και με βάση το παραπάνω, το τίμημα των 700 εκατ. ευρώ θα έχει αποσβεστεί σε λιγότερα από δυόμισι χρόνια! Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς που προβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι «συνέργειες» και οι εξοικονομήσεις κεφαλαίων θα προέλθουν από τη δραστική μείωση του προσωπικού κάτω από το νέο επιχειρηματικό σχήμα.

Δημιουργείται ισχυρότερη βάση κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας ενώ αναβαθμίζουν και τη σχέση δανείων προς καταθέσεις. Είναι φανερό πως για το συγκεκριμένο στηρίζονται στη μεγάλη μάζα λαϊκών καταθέσεων που βρίσκονται στο ΤΤ. Έτσι, με το νέο σχήμα περνούν και τον πήχη στα λεγόμενα «τεστ αντοχής» που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να σημειωθεί ακόμη πως πριν από μερικούς μήνες το ΤΤ επιλέχτηκε να παίξει το ρόλο σανίδας σωτηρίας εξαγοράζοντας μεγάλο ποσοστό από την Aspis Bank του Ψωμιάδη.

Τα 701 εκατ. ευρώ της εξαγοράς επιμερίζονται σε 0,53 ευρώ για κάθε μετοχή της ΑΤΕ και 3,5 ευρώ για κάθε μετοχή του ΤΤ. Παρά το γεγονός ότι σήμερα οι χρηματιστηριακές τιμές είναι στα κάτω τους, με βάση το προχτεσινό κλείσιμο στο χρηματιστήριο το όλο πακέτο θα κόστιζε 1 δισ. ευρώ, δηλαδή η πρόταση εξαγοράς περιέχει και έκπτωση 30%.
Με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις οι τρεις τράπεζες (Πειραιώς, ΑΤΕ, ΤΤ) στο 12μηνο του 2009 απέσπασαν καθαρά έσοδα από τόκους που φτάνουν σε 2,2 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουν απλώσει δίκτυο με 1.000 καταστήματα με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων να διαμορφώνεται σε περίπου 25.000. Χτες επίσης ολοκληρώθηκε και η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη FBBank, όπου η συμμετοχή της ΑΤΕ ήταν στο 49% και του μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη στο 51%. Η ΑΤΕ αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με αποτέλεσμα ο όμιλος Ρέστη να ανεβάσει το ποσοστό στο 57,5% και της ΑΤΕ να πέσει στο 40,5%. Μέρος από τις αδιάθετες μετοχές της αύξησης πήγαν στο μεγαλοεκδότη - συνεταίρο του Ρέστη - Στ. Ψυχάρη.


από το blog της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ σ.κ. Προσωπικού Γενικής Τράπεζας http://ananeotikigenikis.blogspot.com

....





Δεν υπάρχουν σχόλια: