Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Η ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ 4,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΩΣ ΤΟ 2016 !

Σε ένα εφιαλτικό μέλλον παραπέμπει η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την προοπτική της ανεργίας στην Ευρωζώνη. Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη, διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 4,5 εκατομμύρια!

Η ΔΟΕ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η εφαρμογή πολυετών προγραμμάτων λιτότητας έχει ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και ειδικότερα της ανεργίας των νέων ηλικίας ως 25 ετών που είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής.



Στην έκθεση αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,56 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρωζώνη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11,1%. Στη συνέχεια εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που φτάνει στη ζώνη το 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Μια άλλη σοβαρή πτυχή της ανεργίας είναι η «μακροχρόνια ανεργία» αφού η ΔΟΕ εκτιμά ότι το 44% αυτών που ζητούν εργασία βρίσκεται στην ανεργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας «εξαφανίζονται» από τις στατιστικές και τα μητρώα των υπηρεσιών απασχόλησης εργατικού δυναμικού. Στα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης μετά την παρέλευση του 12μηνου (στη διάρκεια του οποίου ο άνεργος παίρνει το επίδομα) και εφόσον δεν έχει καταφέρει να βρει εργασία διαγράφεται από τα σχετικά αρχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΔΟΕ, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν υιοθετήσει τον ίδιο τρόπο μέτρησης της ανεργίας που οδηγεί σε συγκάλυψη της πραγματικότητας. Θεωρούν δηλαδή ως εργαζόμενους και αυτούς που εργάσθηκαν έστω και μια ώρα κατά την εβδομάδα πριν την απογραφή...

Το αποτέλεσμα είναι να «κρύβεται» ένα μέρος των ανέργων και να ψαλιδίζεται το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας. Όμως, ακόμα και έτσι τα στοιχεία και οι διαπιστώσεις δεν χάνουν το δραματικό τους χαρακτήρα.

Τέλος, η ΔΟΕ που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε προπύργιο των θεωριών περί ανταγωνιστικότητας και έχει υποστηρίξει όλες τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εγκαταλείψει τη μονόπλευρη πολιτική της λιτότητας και να ακολουθήσει μια πολιτική «ανάπτυξης» που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.

Ως πρότυπο πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ειδικότερα της ανεργίας των νέων προβάλλει την πολιτική των σκανδιναβικών κυβερνήσεων οι οποίες χρηματοδοτούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μετά προσφέρουν βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας. Δεν λέει όμως ότι στην συντριπτική πλειοψηφία οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται στους νέους είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και με μισθούς που απέχουν πολύ από το ύψος των στοιχειωδών αναγκών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: