Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Δήμος Λέσβου: Αυξάνουν τα τροφεία - Απειλούν με κλείσιμο των Παιδικών Σταθμών

αναδημοσίευση από το Νέο Εμπρός φ. 968/19.7.2012 (www.neo-empros.net)

Παρακάτω επισυνάπτουμε ολόκληρο το κείμενο που στάλθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή των γονέων των Παιδικών Σταθμών με το ψήφισμα που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Ιουλίου 2012 παρευρέθησαν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης των γονέων και κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών Δήμου Λέσβου, όπου και κατέθεσαν όχι μόνον την αγωνία τους για την αόριστη παράταση λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών του νησιού μας, αλλά και την αντίρρηση τους στο να πληρώσουν οι ίδιοι τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης του παρελθόντος, την οποία επικαλείται ο κύριος Δήμαρχος και η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης», κυρία Αντωνέλλη Αναστασία.


Παραμένοντας υπομονετικά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι τις 01:25 μετά τα μεσάνυχτα και παρακολουθώντας με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο συνεδριάζανε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, τους δόθηκε η ευκαιρία να καταλάβουν ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ως κράτος σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο δε ως τοπική κοινωνία.



Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η Κυρία Αντωνέλλη και ο κύριος Δήμαρχος υπεραμύνθηκαν της θέσεως την οποία είχαν καταθέσει και στη Γενική Συνέλευση των Γονέων που είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου 2012 στο Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης και βάση της οποίας οι γονείς πρέπει να αποδεχθούν τις πρωτοφανείς Πανελλαδικώς ποσοστιαίως αυξήσεις, διότι διαφορετικά θα κλείσουν Παιδικοί Σταθμοί.


Είναι όμως, απορίας άξιο, πώς ο θεσμός των παιδικών σταθμών, μετά την ένταξή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, και την συστηματική κρατική του επιχορήγηση, σήμερα για να επιβιώσει απαιτεί από τους πολίτες ενίσχυση αντίστοιχη με τα δίδακτρα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.


Είναι εύλογο, συνεπώς οι πολίτες να μην πρέπει να αποδεχθούν την μετακύλιση των ευθυνών της κακής ή άμετρης ή επικίνδυνης διαχείρισης.
Είναι προφανές πως το γεγονός του ότι μία ελληνική τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ, ουσιαστικά θεωρείτε πως ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας δεν το έχει λάβει υπ’ όψιν του το Δ.Σ. του Ν.Π.


Είναι προφανές πως το γεγονός ότι τα αυξημένα κατά 600% (εξακόσια τοις εκατό) τροφεία για τις οικογένειες των χωριών των γονέων δεν το έχει λάβει υπ’ όψιν του το Δ.Σ. του Ν.Π.


Είναι προφανές πως το Δ.Σ. του Ν.Π. δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του το γεγονός του ότι το εισόδημα το οποίο εμφανίζεται στις φορολογικές δηλώσεις των γονέων για το 2011, (το οποίο αποτελεί κριτήριο υπολογισμού των τροφείων για την επόμενη σχολική χρονιά), δεν ανταποκρίνεται στο φετινό λεηλατημένο εισόδημά του.


Είναι προφανές πως ο «Τροϊκανός» τρόπος αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων, έχει μολύνει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού μας.


Η κυρία Αντωνέλλη παραδέχθηκε πως η προτεινόμενη από μέρους της αύξηση των τροφείων δε θα λύσει το πρόβλημα λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών. Είναι προφανές λοιπόν πως ο λόγος που το Δ.Σ. του Ν.Π. ενέκρινε τις παράλογες αυτές αυξήσεις είναι να εξωθήσει τους γονείς των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων να εγγράψουν τα παιδιά τους στους ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, με απώτερο στόχο το βραχυπρόθεσμο κλείσιμο Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, απαλλάσσοντας το Δήμο από τα λειτουργικά έξοδα αυτών. Αν αυτό όμως συμβεί, τότε τα έσοδα από τα τροφεία θα μειωθούν θεαματικά μιας και στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς θα φιλοξενηθούν παιδιά των πολύ χαμηλών εισοδημάτων, οι γονείς των οποίων καταβάλουν μηδενικά ή χαμηλά τροφεία…. Έτσι η δημιουργία Παιδικών Σταθμών δύο ταχυτήτων θα είναι πραγματικότητα για το Δήμο Λέσβου.


Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο και κυρίως ο κύριος Πατέστος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός του ότι η κυρία Αντωνέλλη έχει ζητήσει την παρέμβαση των κυρίων Ρακιντζή και Πεπόνη για την κατά τη δική της άποψη ύπαρξη κακοδιαχείρισης του παρελθόντος, αλλά για ακόμα μία φορά η κυρία Αντωνέλλη αρνήθηκε να δώσει αντίγραφα των στοιχειοθετημένων καταγγελιών της προς αυτούς…. Ίσως διότι οι καταγγελίες αυτές δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες και έχουν γίνει μόνον για επικοινωνιακούς λόγους ή λόγους εντυπωσιασμού.


Το ψήφισμα της Γενικής Συνελεύσεως υιοθετήθηκε αυτούσιο από όλες τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης και από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα ανεξάρτητους Δημοτικούς Συμβούλους. Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Λέσβου κύριος Ζαφειρίου, αλλά και η ίδια η πρόεδρος κυρία Αντωνέλλη, τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος πλην της κάτωθι παραγράφου:
  • Τη μείωση των τροφείων (σε σχέση με την περσινή χρονιά 2011-2012), τα οποία καταβάλλονται από εμάς για τη σίτιση των παιδιών μας, λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας που έχει επέλθει με την εφαρμογή των μνημονιακών δημοσιονομικών μέτρων και με ένα στοχευμένο σχεδιασμό, ώστε να καταργηθούν βραχυπρόθεσμα, προς εκπλήρωση του κοινωνικού σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκαν και λειτουργούν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός του ότι στην ημερήσια διάταξη του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχε πληθώρα άλλων ψηφισμάτων προς υιοθέτηση από τους συμβούλους, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των γονέων για ονομαστική ψηφοφορία του ψηφίσματος από το σώμα, φοβούμενος προφανώς τυχόν διαρροές από τους συμβούλους της συμπολίτευσης.


Η κυρία Αντωνέλλη δεσμεύτηκε πως εφόσον παραιτηθεί ένα από τα πέντε μέλη πολίτες του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού προσώπου, τότε τη θέση του θα καταλάβει εκπρόσωπος του υπό σύσταση «Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Παιδιών Λέσβου»….. διαφορετικά θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της συστατικής πράξης του Νομικού Προσώπου, κάτι το οποίο θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.


Αναμένοντας την απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Αιγαίου επί της προσφυγής μας, κατά της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» για την αύξηση των τροφείων οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί είναι οι εξής:


  • Σύσταση συλλόγου με σκοπό την μέριμνα και τον έλεγχο λειτουργίας όλων των δομών που αφορούν βρέφη και παιδιά, ήτοι παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές και ό,τι σχετίζεται με την εύρυθμη λειτουργία δομών και χώρων που φιλοξενούν και ψυχαγωγούν βρέφη και παιδιά
  • Άμεση ανάδειξη προσωρινής διοίκησης του υπό σύσταση συλλόγου με σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων. Για το λόγο αυτό θα συγκληθεί πρώτη Γ.Σ στην Καλλονή με στόχο την εκπροσώπηση των γονέων της επαρχίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: