Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

7 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ (7 dias en La Habana)

7 Μέρες στην Αβάνα (7 dias en La Habana / 7 Days in Havana) των Λοράν Καντέτ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Χούλιο Μεντέμ, Γκασπάρ Νοέ, Ελία Σουλεϊμάν, Χουάν Κάρλος Τάμπιο, Πάμπλο Τραπέρο (2012)

των Λοράν Καντέτ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Χούλιο Μεντέμ, Γκασπάρ Νοέ, Ελία Σουλεϊμάν, Χουάν Κάρλος Τάμπιο, Πάμπλο Τραπέρο
με τους Τζος Χάτσερσον, Ντάνιελ Μπρουλ, Εμίρ Κουστουρίτσα, Εκλία Σουλεϊμάν

«7 Ημέρες στην Αβάνα»... μπορεί να ακούγονται λίγες για μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις του κόσμου. Όταν όμως 7 σκηνοθέτες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη επιστρατεύονται από την πένα του πολυβραβευμένου Κουβανού συγγραφέα Leonardo Padura για να καταγράψει ο καθένας με το στιλ του μια μέρα της εβδομάδας στην Αβάνα, τότε ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό project που δικαίως φιλοδοξεί να συλλάβει την ατμόσφαιρα αυτής της μοναδικής πόλης.


Η ταινία άλλωστε προέκυψε από την επιθυμία να εξερευνηθεί μια πόλη σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αβάνα θα αλλάξει δραματικά τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή η πόλη είναι σε μεταβατικό στάδιο: τα όρια της αλλάζουν, η κουλτούρα της διψάει να συμπεριλάβει νέους τρόπους σκέψης, δημιουργίας και ζωής.

Έτσι προέκυψαν οι «7 Ημέρες στην Αβάνα» ως μια σπονδυλωτή ταινία, μοιρασμένη σε 7 κεφάλαια ή αλλιώς 7 διαδρομές με έναν προορισμό: τη σύγχρονη, εκλεκτική, ζωντανή Αβάνα.
Υπόθεση:
Το εκτυφλωτικό φως και τα έντονα χρώματα, ο αυθόρμητος χορός και η πανταχού παρούσα μουσική, το μοιραίο πάθος και οι ισχυροί δεσμοί, η μαύρη μαγεία και το όραμα της Παρθένου Μαρίας, οι παράξενοι ντόπιοι και οι γοητευμένοι τουρίστες, οι λαϊκές γειτονιές και τα εμβληματικά αξιοθέατα συνυπάρχουν μοναδικά σε 7 κεφάλαια ή αλλιώς 7 διαδρομές με τον ίδιο προορισμό: τη σύγχρονη, εκλεκτική, ζωντανή Αβάνα. Σʼ αυτές τις «7 Ημέρες στην Αβάνα» μας συνοδεύουν ένας υπέρ του δέοντος ενθουσιώδης Αμερικανός τουρίστας, ο Emir Kusturica σε μια μονίμως μεθυσμένη εκδοχή του εαυτού του, μια ταλαντούχα Κουβανή τραγουδίστρια σε δίλλημα, ένας παράξενος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος με πολύ χρόνο στη διάθεση του, μια νεαρή ομοφυλόφιλη κοπέλα που πρέπει να εξαγνιστεί, μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα στην πιο επεισοδιακή μέρα της ζωής της κι ένα απαιτητικό άγαλμα της Παρθένου Μαρίας. Ξεναγοί μας οι Benicio Del Toro (Πουέρτο Ρίκο), Pablo Trapero (Αργεντινή), Julio Medem (Ισπανία), Elia Suleiman (Ισραήλ), Gaspar Noé (Αργεντινή), Juan Carlos Tabío (Κούβα) και Laurent Cantet (Γαλλία).




Δεν υπάρχουν σχόλια: