Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ: Επένδυση ΡΟΚΑ - Επιστημονική έκθεση και ερωτήματα

Όπως έγινε φανερό τόσο από τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και από τα πρώτα βήματά της, η νέα κυβέρνησης, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να εντείνει τη βάρβαρη επέλαση –όπως έδειξε και η άγρια καταστολή των απεργών της Χαλυβουργίας- σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων, των δικαιωμάτων τους,της ίδιας της ζωής τους.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα νέο κύκλο ξεπουλήματος ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία, τη περιουσία του ελληνικού λαού, με πρόσχημα την <<αποπληρωμή των δανικών>>, την <<έξοδο από την κρίση>> και με στόχο, όπως ισχυρίζεται, την <<ανάπτυξη>>.

Μεταξύ των διακηρυγμένων προτεραιοτήτων και αυτής της κυβέρνησης βρίσκεται το ξεπούλημα ή δωρεάν παράδοση και των φυσικών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας: λιγνίτη, αέρα, ήλιου, νερού, γεωθερμίας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, και το επαναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), <<το δημόσιο ΔΕΝ μπορεί να κάνει επενδύσεις στην ενέργεια>>, προφανώς γιατί είναι ένας υπερκερδοφόρος τομέας για το κεφάλαιο, αδιαφορώντας για το ότι πρόκειται για ένα ύψιστης σημασίας, για την ίδια τη ζωή του λαού μας, κοινωνικό αγαθό.
 
Στο πνεύμα αυτό, έγιναν, το τελευταίο διάστημα στη Χίο, Λήμνο και Λέσβο, ορισμένες στημένες <<ενημερωτικές>> συσκέψεις, που ονομάστηκαν ψευδεπίγραφα <<διαβούλευση>> (οι άδειες έχουν ήδη δοθεί). Οι συσκέψεις αυτές εξελίχθηκαν σε μια απεγνωσμένη και προκλητικά παραπλανητική προσπάθεια των εκπροσώπων της πολυεθνικής αλλά και εκπροσώπων της πλειοψηφίας του Περιφ. Συμβουλίου και της ΡΑΕ, να εμφανιστούν ως έργο αναπτυξιακό, σε όφελος του λαού, τα σχέδια της πολυεθνικής IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ και του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ να εγκαταστήσουν, σε μια πρώτη φάση, 353 γιγάντιες ανεμογεννήτριες (Α/Γ) η πρώτη σε Λήμνο, Λέσβο και Χίο και 110 Α/Γ ο δεύτερος στην Ικαρία. Απέκρυψαν ότι πρόκειται για έργα με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για το λαό και το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας, αλλά εξαιρετικά κερδοφόρα για τις εταιρείες.
 
 
Από τις παραπάνω συσκέψεις και από τις εισηγήσεις των εκπροσώπων της πολυεθνικής και της ΡΑΕ καθώς και τις τοποθετήσεις ορισμένων φορέων προέκυψε ότι:

1. Το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται και στα νησιά μας σε υπερκερδοφόρο εμπόρευμα για το κεφάλαιο που θα μοσχοπληρώνει ο λαός.

2. Μετατρέπονται τα νησιά μας σε τεράστια εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, πολλαπλάσιας ισχύος από τις ανάγκες των νησιών μας, για ν' αυγατίσει τα κέρδη της η ΙBERDROLA-ROKAΣ, ενώ εκ των πραγμάτων θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν τα σημερινά εργοστάσια της ΔΕΗ (αφού οι Α/Γ θα παράγουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει άνεμος πάνω από 4 μποφόρ).

3. Η ΙBERDROLA θα πουλάει το ρεύμα στη ΔΕΗ σε πολλαπλάσια τιμή από ότι στοιχίζει η παραγωγή του με λιγνίτη (130 EURO/Mεγαβατώρα έναντι 45). Ήδη πληρώνει ο λαός μας, κοντά στα άλλα χαράτσια και χαράτσι για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

4. Ένα μεγάλο μέρος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, άλλες επιδοτήσεις και από δάνεια με εγγύηση του δημοσίου. Δηλαδή, με λεφτά του ελληνικού λαού, έρχονται να κάνουν«επενδύσεις» (αυτό όμως δεν εμποδίζει τη ΡΑΕ και την κυβέρνηση να ισχυρίζονται ότι δεν έχει τα απαιτούμενα κονδύλια να τα κάνει το δημόσιο(!!!)). Τελικά, οι εταιρείες θα βάλουν μάλλον ελάχιστα και θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη. (Όπως ομολόγησαν οι εκπρόσωποι της IBERDROLA-ROKAS, ο τζίρος, από τις 353 Α/Γ στη Λήμνο, Λέσβο, Χίο, θα ανέλθει στα 250 εκ. € ετησίως

5. Οι ιδιώτες επιχειρηματίες στις ΑΠΕ έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια απορρόφησης της παραγωγής τους σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές άλλων πηγών ηλεκτρικής παραγωγής. Φυσικά αυτό το επί πλέον κόστος θα φορτωθεί στον καταναλωτή.

6. Για τα τρία νησιά (Λήμνο, Λέσβο και Χίο) θα δοθούν αντισταθμιστικά, για τις ζημιές που θα υποστούν από το έργο, συνολικά 7,4 εκ. €. Δηλαδή, ψίχουλα σε σχέση με τα κέρδη τους, που θυμίζουν τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που έδιναν οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς για να αρπάξουν τη γη και τα διαμάντια τους.

7. Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα είναι βάναυση και ανεπανόρθωτη, αφού για την κάθε Α/Γ, που ζυγίζει 230 – 380 τ. και έχει 107 - 150 μ. ύψος και 80-90 μ. διάμετρο, θα χρειαστεί βάση έως και 16Χ16Χ3 μ δηλ. 770 κ.μ. μπετόν αρμέ(!) και περιβάλλουσα πλατφόρμα έως και 2 στρεμμάτων. Με άλλα λόγια, παίρνοντας υπ 'όψη ότι η απόσταση ανάμεσα στον κάθε πυλώνα πρέπει να είναι 280 - 315 μ., γίνεται κατανοητό ότι οι Α/Γ στα 4 νησιά (Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Ικαρία) θα καταλάβουν πολλές δεκάδες χιλ. στρέμματα. Επί πλέον πρέπει να προστεθούν άλλες χιλιάδες στρέμματα που θα καταληφθούν από τους δρόμους που θα διανοιχτούν για την κάθε Α/Γ. Ζημιά τεράστια δηλαδή, ανεπανόρθωτη, που θα διαλύσει παντελώς το τοπίο.

Άραγε, πού είναι όλοι αυτοί που τόσο πολύ«νοιάζονται» για τον τουρισμό, κυρίως όταν πρόκειται να διασύρουν τους αγώνες των εργαζομένων; Σιωπούν, φυσικά, μπροστά σ’ αυτό το έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας, που θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα και στον τουρισμό.

Ποιος έχει το δικαίωμα να επιτρέψει μια τέτοια ανεπανόρθωτη καταστροφή και μάλιστα στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου;

8. Όπως αναδείχτηκε από τις απαντήσεις των εκπροσώπων της εταιρείας αλλά και της RAE δεν πρόκειται να σταματήσουν στις 353 A/Γ: <<Τρώγοντας έρχεται η όρεξη>> λέει ο λαός μας. Ήδη μιλάνε για νέες 100δες ανεμογεννήτριες σε στεριά και θάλασσα των νησιών.
 
9. Θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να ξεγελάσουν τους ιδιοκτήτες των χωραφιών όπου θα στήσουν τις Α/Γ, υποσχόμενοι τα πάντα ώσπου να «πατήσουν πόδι» και μετά «τρέχα γύρευε».

10. Ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις και<<δεσμεύσεις>> της εταιρείας και των υποστηρικτών της σήμερα - ώσπου να μας <<βάλουν στο χέρι>>- φεύγοντας, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας, θα αφήσουν το τοπίο διαλυμένο με τεράστιούς όγκους μπετόν αρμέ και παλιοσίδερα.

11. Σε ότι αφορά στις θέσεις εργασίας που διατυμπανίζουν οι εταιρείες και οι αβανταδόροι τους, αν εξαιρέσουμε το στάδιο της κατασκευής, που σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από μεταφερόμενα ειδικευμένα συνεργεία, στο στάδιο της λειτουργίας θα απασχολούνται δύο (2) (!!!!) το πολύ εργαζόμενοι ανά πάρκο κι αυτοί ειδικευμένοι. Δηλαδή 20-24 εκ. € ανά θέση εργασίας. Ας αναλογιστούμε πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με τέτοια ποσά (και μάλιστα του δημοσίου) σε επενδύσεις σε όφελος του λαού.

12. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μόνη ανάπτυξη που θα φέρουν αυτές οι «επενδύσεις» είναι αυτή των κερδών των εταιρειών IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, που θα πληρώσει ακριβά ο λαός μας.
Η ανάπτυξη που μας προτείνουν όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την ερήμωση και εξαθλίωση της υπαίθρου, απαξιώνοντας τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξής της: γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση και τουρισμό, θα χειροτερέψει παραπέρα την ήδη δεινή κατάσταση των κατοίκων των νησιών μας. Για την ίδια «ανάπτυξη» μας μιλούσαν πριν 20 χρόνια για τα ιχθυοτροφεία της γαλλικής πολυεθνικής, που αν δε τα είχε διώξει με τον αγώνα του ο λαός, θα είχαν καταστρέψει τον Κόλπο Καλλονής.

Τα νησιά μας, όπως και ολόκληρη η χώρα μας έχουν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που μπορούν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων τους και να κάνουν και εξαγωγές.
 
Μπορούν τα νησιά μας να δώσουν δουλειά και αξιοπρεπή ζωή σε όλους τους κατοίκους τους -και σε αυτούς που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν-. Γι' αυτό όμως χρειάζεται μια άλλη πολιτική, διαμετρικά αντίθετη από αυτήν που εφαρμόζεται σήμερα. Μια πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι της πλουτοκρατίας.

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, κατηγορηματικά και αγωνιστικά αντίθετη με τέτοιας φύσης, ολέθριες για το λαό, επενδύσεις, θεωρεί αναγκαίο να υπενθυμίσει τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τα Αιολικά πάρκα και τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ):
 

Πάγια θέση του ΚΚΕ ήταν ανέκαθεν και είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα, ως ιδιαίτερης, στρατηγικής σημασίας κοινωνικό αγαθό, πρέπει να βρίσκεται στην ιδιοκτησία του δημοσίου μέσω ενός δημόσιου φορέα ενέργειας, που θα λειτουργεί στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το εκχωρεί σε ιδιώτες και μάλιστα με λεφτά του ελληνικού λαού. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την εμπορευματοποίησή του, τη μετατροπή του σε μέσο κερδοσκοπίας του κεφαλαίου.

Προβάλλουμε και στηρίζουμε το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:
- Έγκριση από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, με σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, της χωροθέτησης και άμεσης μεταφοράς των σημερινών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, όπου αυτά ρυπαίνουν, όπως αυτό της Μυτιλήνης, με παράλληλο εκσυγχρονισμό τους ώστε να περιοριστεί δραστικά η προκαλούμενη από αυτά ρύπανση.

- Λήψη άμεσων μέτρων για την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνού ρεύματος για τη λαϊκή οικογένεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον δημόσιο φορέα ενέργειας.
- Αξιοποίηση των ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, νερό, γεωθερμία ....) στα νησιά μας από τον δημόσιο φορέα ενέργειας αποκλειστικά για τις ανάγκες τους. Η αξιοποίηση αυτή, ιδίως των αιολικών πάρκων, πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, φυσικό και δομημένο, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους, την γενικότερη αισθητική και υγιεινή των κατοίκων(ηχορύπανση κλπ), στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού.

- Σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα για την εισαγωγή συμπληρωματικού ρεύματος για την κάλυψη τυχόν κενών ή και την εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα. Η σύνδεση αυτή να γίνει από τον δημόσιο φορέα ενέργειας.

- Καμιά παραχώρηση του τομέα ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο ή στις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Η κατασκευή των υποδομών και η συντήρησή τους, η αξιοποίηση των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται χωρίς καμιά παρέμβαση ιδιωτικών συμφερόντων, ντόπιων ή πολυεθνικών.
Αγωνιζόμαστε λοιπόν για ένα Δημόσιο φορέα ενέργειας σε πανελλαδικό επίπεδο που, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό, θα αξιοποιεί το ενεργειακό δυναμικό της χώρας ισόρροπα και με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και φυσιογνωμία, σε όφελος του λαού και όχι του κεφαλαίου. Γνώμονας για τα νησιά θα είναι το μέτρο στη φύση, το τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού σε συνάρτηση με τις ενεργειακές του ανάγκες, στο πνεύμα όχι της υπερκατανάλωσης αλλά της εξοικονόμησης ενέργειας. Φιλολαϊκή τιμολογιακή πολιτική με μειωμένο έως και δωρεάν ρεύμα σε ανέργους, αναξιοπαθούντες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες , χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και παράλληλη αύξηση στους μεγαλοκαταναλωτές.
 
Σ’αυτή την κατεύθυνση, με αυτούς τους στόχους καλεί τους κατοίκους των νησιών να αναπτύξουν ενωμένοι τον αγώνα τους για να ματαιωθεί η καταστροφή των νησιών μας, να αξιοποιηθεί ο πλούτος τους - και ο ενεργειακός – σε όφελος του λαού και όχι του κεφαλαίου.

ΑΣ ΜΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ
ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, 27/07/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: