Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣ ΛΕΣΒΟΥ Β. ΚΑΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ Μ. ΤΣΟΝΓΚΑ

Τιμή στους αγωνιστές του ΔΣΕ
Την Κυριακή 29 Ιούλη η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λέσβου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) διοργάνωσαν πολιτική εκδήλωση μνήμης και τιμής των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Βαγγέλη Καρωμένου και Μανώλη Τσόνγκα, που σκοτώθηκαν στη μάχη που έγινε στις 21 Νοέμβρη 1946, στην αγροτική περιοχή «Πετρένιος Στύλος» (στα διοικητικά όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάσου, Γέρας, Πλωμαρίου).
Πρόκειται για μια ακόμα εκδήλωση τιμής και μνήμης που συνιστά «ταξίδι στην Ιστορία»,  όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Ντάμι της Μπέρδας, στα Αμπριά, στο Περίτονο, στον Αετό (βλ. και Η αντάρτικη ομάδα του Μανταμάδου), στα Μελάδια Ερεσού και στο νεκροταφείο του Ίππειους (βλ. και Ντάμι της Τσερκέζας).
Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νέοι, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Αιγαίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αποστόλη Κοσμόπουλο, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Παρασκευά Γεωργούλα, αντιπροσωπεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΛ με επικεφαλής τον Νίκο Μπουλμπούλη.
Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην πλούσια σε αγώνες ζωή των ηρώων του ΔΣΕ.


Ο  Μ. Τσόνγκας γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικούσε στον Παππάδο Γέρας, πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και στην Κατοχή οργανώθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ. Το Σεπτέμβρη του 1946 σε κλίμα διώξεων των αγωνιστών βγήκε στο βουνό στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου και έπεσε στην μάχη στη θέση «Αγριομέλισσα» στις 21/11/1946 σε ηλικία 33 ετών.


Ο  Β. Καρωμένος γεννήθηκε το 1909 στον Παλαιόκηπο Γέρας, διώχθηκε από τη βασιλομεταξική δικτατορία και εκτοπίστηκε στην Ακροναυπλία μαζί με άλλους παλιούς Λέσβιους κομουνιστές. Στην Κατοχή ήταν από τους πρώτους που οργανώθηκαν στην ΕΑΜική Οργάνωση του χωριού του. Εντάχθηκε στο μάχιμο ΕΛΑΣ Γέρας που συγκροτήθηκε στις αρχές του 1944 και στη συνέχεια στο ΔΣΛ. Σκοτώθηκε στη θέση «Αγριομέλισσα» στις 21/11/1946.


Λέσβος: Εκδήλωση μνήμης στον «Πετρένιο Στύλο» - Αναστηλώθηκε το μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου που καταστράφηκε από φασιστοειδή - 15 Σεπτ. 2013
----------------------
Δείτε ακόμη το αφιέρωμα του Aristera sti Mitilini για τον Δημοκρατικό Στρατό Λέσβου

ΗΡΩΕΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΖΩΕΣ...ΗΡΩΕΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: