Κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα ζητούμε την σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα νησιά μας με 353 γιγάντιες ανεμογεννήτριες στα νησιά Λήμνο,Λέσβο και Χίο και 110 ακόμα μεγαλύτερες στην Ικαρία.
Θεωρούμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ, ότι οι προωθούμενες εγκαταστάσεις δημιουργούν ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας με σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στο μέλλον των νησιών μας, στο επίπεδο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Επιβάλλεται ν’απασχολήσει με όλη αυτή τη βαρύτητά του το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Παρά την προσπάθεια που γίνεται, τόσο από τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων για τις «επενδύσεις» αυτές εταιριών αλλά και από τη ΡΑΕ και άλλους, να εμφανισθεί ως «αναπτυξιακό» έργο, η αλήθεια είναι ότι παίρνοντας υπόψη ότι παραδίδεται ένα τόσο αναγκαίο για τη ζωή μας αγαθό, ένα ύψιστης σημασίας κοινωνικό αγαθό στην κερδοσκοπική βουλιμία των «επενδυτών», πρέπει τουλάχιστον να διερωτηθούμε για το τι εννοούν όλοι αυτοί με «ανάπτυξη» και σε όφελος τίνος. Σε όφελος του λαού μας ο οποίος θα κληθεί να επιβαρυνθεί το πολλαπλάσιο κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) σε σχέση με αυτό του παραγόμενου από την ΔΕΗ στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε όφελος των κερδών του οποιουδήποτε ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, ΡΟΚΑ ή πολυεθνικής;
Δεν είναι επίσης δυνατό να μη ληφθεί υπόψη ότι τα κεφάλαια αυτών των επενδύσεων θα προέλθουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από λεφτά του ελληνικού λαού (ΕΣΠΑ και άλλες επιδοτήσεις) και δάνεια με εγγύηση του δημοσίου. Ήδη ο καταναλωτής πληρώνει εδώ και αρκετό καιρό με το λογαριασμό της ΔΕΗ –που, όπως γνωρίζετε, κάθε τόσο αυξάνει- και ειδικό τέλος ΑΠΕ. Γιατί λοιπόν η αξιοποίησή τους πρέπει να παραδοθεί στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου;
Πιστεύουμε ότι, ως Περιφερειακό Συμβούλιο, δε έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε μια τέτοια ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή των νησιών μας, που συνεπάγεται την παράδοση των φυσικών πόρων (γη – αέρα – θάλασσα) στο μεγάλο κεφάλαιο, την ακύρωση, ουσιαστικά, άλλων δραστηριοτήτων (γεωργία – αλιεία – τουρισμός) στις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν τα «Αιολικά Πάρκα», τη σοβαρή καταστροφή στην πανίδα και χλωρίδα μας. Εξάλλου υπάρχουν σοβαρές μελέτες που μιλάνε και για πολύ αρνητικές επιπτώσεις από τέτοιου μεγέθους αιολικών πάρκων στη υγεία και στο κλίμα.
Αναλαμβάνουμε συνεπώς ιστορικές ευθύνες, αν δεχτούμε, στο όνομα της ανάπτυξης των κερδών των εταιριών και με το δόλωμα των γελοίων «αντισταθμιστικών οφελών», να συμπράξουμε σ’αυτό το έγκλημα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούν, ως μια εναλλακτική πηγή παραγωγής ενέργειας, μέσω και των ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, να έχουν σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στην διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Αυτό, για να διασφαλίζει φτηνό και επαρκές ρεύμα στο λαό πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα ενέργειας. Να προωθείται στα πλαίσια ενός πανελλαδικού σχεδιασμού για την συμβατή με το περιβάλλον χωροθέτηση, παίρνοντας υπόψη το υφιστάμενο αιολικό δυναμικό, την προστασία του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων και του φυσικού πλούτου (πχ απολιθωμένα), των κατοικημένων περιοχών, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων. Να μην εμποδίζει ή εκτοπίζει προϋπάρχουσες δραστηριότητες όπως γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός.
Σ’ ότι αφορά τα νησιά θεωρούμε ότι πρέπει να στοχεύει αποκλειστικά στην κάλυψη των αναγκών τους. Το ιδιαίτερου κάλλους φυσικό περιβάλλον τους δεν αντέχει παραπάνω επιβάρυνση.
Τέλος, έγκριση από τα αρμόδια όργανα, με σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, της χωροθέτησης και άμεσης μεταφοράς των σημερινών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, όποιων ρυπαίνουν –όπως αυτό της Μυτιλήνης- με παράλληλο εκσυγχρονισμό τους ώστε να περιοριστεί δραστικά η προκαλούμενη από αυτά ρύπανση.
Η επιστολή μου αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως η σύντομη εισήγησή μου στο θέμα.
Με την ελπίδα ότι η πρότασή μας θα γίνει δεκτή.
Με τιμή,
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου
Στρατής Κόρακας
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου
Στρατής Κόρακας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου