Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Αγρότη - κτηνοτρόφε

Η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας κήρυξαν τον πόλεμο με όπλα τα μέτρα της νέας ΚΑΠ και του τρίτου μνημονίου.

Με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόπηκαν, ήδη, κατά 8,5% το 2014 και κατά 15% το 2015, ενώ σταδιακά μέχρι το 2019 θα μειωθούν μέχρι 60%. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται νέοι αποκλεισμοί μικροκαλλιεργητών - μικροεισοδηματιών από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, καθώς και περιορισμοί στην παραγωγή.

Με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έρχεται ως συνέχεια του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιβάλλονται στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά βαρείς φόροι εισοδήματος και πολύ αυξημένες εισφορές ασφάλισης στον ΟΓΑ, καθώς και μέτρα που αυξάνουν κι άλλο το ήδη πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Κανένα μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό δεν μπορεί να αντέξει αυτά τα μέτρα. Αυτό το γνωρίζουν στην ΕΕ και στην κυβέρνηση. Επιμένουν, όμως, στα εξοντωτικά μέτρα γιατί στόχο έχουν να εξαναγκάσουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν την παραγωγή, για να περάσει αυτή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχερηματιών - καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Αγρότη - κτηνοτρόφε,


Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας, που εκπροσωπούν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα το οποίο εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσαμε από τις αρχές Νοέμβρη, αποφασίσαμε το στήσιμο ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου με τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 21 Γενάρη. Μπλόκα θα στηθούν σε κομβικά οδικά σημεία και σε άλλες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Καλούμε κάθε μικρομεσαίο αγρότη, από κάθε χωριό της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Μαγνησίας, να πάρει το τρακτέρ του και να έλθει στο μπλόκο. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτή τη μάχη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορήσει ή να λιποψυχήσει. Η θέση κάθε μικρομεσαίου αγρότη είναι στον κόμβο της Νίκαιας. Σήμερα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της "συμπαράστασης από το καφενείο", ούτε και της "διασποράς δυνάμεων". Όσο πιο πολλοί συμμετέχουμε στο μπλόκο, τόσο πιο δυνατοί στον αγώνα θα είμαστε και τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορούμε να ξεπερνούμε τα εμπόδια που θα βάλουν στο δρόμο μας οι δηλωμένοι εχθροί μας, αλλά και οι "άσπονδοι φίλοι μας".

Καλούμε, επίσης, όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, που δέχονται την ίδια επίθεση από την ΕΕ και την κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι η αγωνιστική συμπόρευση, η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα μας κάνει πιο ισχυρούς, πιο αποτελεσματικούς, δίνει προοπτική στην πάλη μας.

Αγρότη - κτηνοτρόφε,

Έλα στο μπλόκο να παλέψουμε για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που μας εξοντώνουν. Για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
  • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
Όλοι με τα τρακτέρ στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας
Όλοι στον αγώνα για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της ΚΑΠ και του μνημονίου που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες.
Η δύναμη και η προοπτική του αγώνα μας βρίσκεται στη συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: