Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ: ο νόμος που συνθλίβει περαιτέρω τους μικρομεσαίους αγρότες

Με ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 21 Απρίλη και έγινε νόμος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις».

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων. «Παρών» ψήφισε στα άρθρα 13, 14 (περί απαρτίας και αποφάσεων της γενικής συνέλευσης), 22 (για την ετήσια διάρκεια της διαχειριστικής χρήσης), 42 (για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Δικτύοι Γεωργικής πληροφόρησης), 43 (ρυθμίσεις θεμάτων αλιευτικών δραστηριοτήτων) και 45 (τροποποιήσεις προηγούμενων διατάξεων για διάφορα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου).

Ο νόμος αυτός έρχεται να συμπληρώσει το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τη μετατροπή των Αγροτικών Συνεταιρισμών επί της ουσίας σε Ανώνυμες Εταιρείες, συνθλίβοντας τους φτωχομεσαίους αγρότες. Κεντρικός στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στη νέα ΚΑΠ, στην κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγαλοαγροτών και των ομάδων παραγωγών, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εμπορία, μεταποίηση και εξαγωγή των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. 

Αντικειμενικά, ο νόμος αυτός υπηρετεί την παραπέρα συγκέντρωση γης και παραγωγής. Ρυθμίσεις για το ίδιο θέμα είχε κάνει το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας όμως «εκκρεμότητες» «βιωσιμότητας», «χρέους», «σκανδάλων», που δεν αντιμετώπισε στη συνέχεια ο νόμος 4015/2011. Αυτές ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση. Αλλωστε, η σύσταση «βιώσιμων» - ανταγωνιστικών συλλογικών καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ομάδων και οργανώσεων παραγωγών κ.λπ.) αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της ΚΑΠ και αποτυπώνεται στους κανονισμούς για την καπιταλιστική αγροτική ανάπτυξη, οι οποίοι θέτουν ως βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση - ενίσχυσή τους την ανταγωνιστικότητά τους. Γι' αυτό, άλλωστε, οι μέχρι σήμερα συνεταιρισμοί λειτουργούν και ως Ομάδες Παραγωγών.

Ετσι, το κυβερνητικό νομοσχέδιο «αναμασά» τις διατάξεις βασικά του νόμου 2010/2000 και ορισμένες του νόμου 4015/2011 και μάλιστα με τα ίδια επιχειρήματα, ότι θα αντιμετωπιστεί η «απαξίωση» των συνεταιρισμών, θα επέλθει η «εξυγίανσή» τους και η προσαρμογή τους στους κανόνες της «υγιούς επιχειρηματικότητας».


Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να γίνονται μέλη στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς νομικά πρόσωπα, αγροτικές επιχειρήσεις στην παραγωγή (ΑΕ - ΕΠΕ κ.λπ.), καθώς και τη δυνατότητα συμπράξεων των Αγροτικών Συνεταιρισμών με επιχειρηματικούς ομίλους. Διατηρεί όλες τις μορφές που μετατρέπουν τους συνεταιρισμούς σε ΑΕ, όπως Εταιρικές Συμπράξεις, Διεπαγγελματικές Συμπράξεις κ.λπ.

Θεσμοθετεί ξανά την ιδιότητα μέλους - επενδυτή, αλλά χωρίς ψήφο και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Επαναφέρει την τυπική ισότητα (μια μετοχή/μερίδα - μια ψήφος) των μελών, ενώ ο νόμος 2810/2000 έδινε τη δυνατότητα σε μέλος να διαθέτει μέχρι τρεις ψήφους. Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, από τη στιγμή που τα συμμετέχοντα μέλη δεν έχουν την ίδια οικονομική δύναμη.

Προβλέπει, επίσης, ρητά την υποχρέωση παράδοσης από τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού τουλάχιστον του 80% της ετήσιας παραγωγής τους στο συνεταιρισμό, ενώ την ίδια στιγμή προωθεί την κατάργηση της «αναγκαστικότητας» σε συνεταιρισμούς και Ενώσεις που εξαιρούσαν οι προηγούμενοι νόμοι (οινοπαραγωγών Σάμου, Σαντορίνης, μαστίχα Χίου και κρόκου Κοζάνης).

Θεσμοθετείο ένα «αγροτικό ΤΑΙΠΕΔ», τη ΔΙΑΓΕΠ ΑΕ, η οποία επιδιώκεται να διαχειριστεί με παραχωρήσεις, ενοικιάσεις, ανταλλαγή και συνεκμετάλλευση κρατική αγροτική γη, υποδομές και ακίνητα που θα έχει στη διάθεσή της, πιθανόν και ό,τι απομείνει από τους υπό εκκαθάριση συνεταιρισμούς και τις ενώσεις τους.

Νίκος Μωραΐτης: Οι νέοι συνεταιρισμοί θα γίνουν φέουδο των μεγαλοαγροτών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τσακίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι πρέπει να ξεσηκωθούν να πάρουν μέρος στη 48ωρη απεργία και μαζί με το εργατικό κίνημα να βάλουν φρένο στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, τόνισε ο ειδικός αγορευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου.

«Έρχεστε να ολοκληρώσετε αυτό που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή την ικανοποίηση του αιτήματος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής, τυποποίησης και πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με ξεκάθαρο στόχο τη συγκέντρωση γης, παραγωγής, επιδοτήσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών, καπιταλιστικών επιχειρήσεων», τόνισε. «Οι νέοι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα γίνουν φέουδο των μεγαλοαγροτών, των επιχειρηματιών αυτός είναι άλλωστε ο στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2015 - 2020» τόνισε και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εργαλείο για το πέρασμα της αντιαγροτικής καταιγίδας που έρχεται με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό».

Πέντε τροπολογίες του ΚΚΕ αρνήθηκε η κυβέρνηση

Με αστείες δικαιολογίες η κυβέρνηση αρνήθηκε τις πέντε τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο: 
- Για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
- Για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.
- Ρύθμιση θεμάτων εργαζομένων της ΠΑΣΕΓΕΣ.
- Για την εξάλειψη του αξιοποίνου των φερόμενων ως αδικημάτων κατά τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
- Για τους εργαζομένους των υπό εκκαθάριση Αγροτικών Συνεταιρισμών και ΕΑΣ (διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις τροπολογίες).
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποσύρθηκε η διάταξη για την ερασιτεχνική αλιεία που επέβαλε χαράτσι στους ερασιτεχνικούς αλιείς έως και 145 ευρώ.

Δ. Μανωλάκου: Ενισχύεται η είσοδος του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι «καπιταλιστικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα αναπτύσσουν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, δηλαδή το κέρδος», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. 

Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η είσοδος του εμπορικού και βιομηχανικού κεφαλαίου στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και οι μικρομεσαίοι αγρότες οδηγούνται στον αφανισμό.
Επίσης, στηλίτευσε το γεγονός ότι όταν πρόκειται για τροπολογίες που αφορούν τα λαϊκά προβλήματα, όπως είναι αυτές που κατέθεσε το ΚΚΕ, η κυβέρνηση περιορίζεται σε λόγια παρηγοριάς και δεν τις αποδέχεται.
Αναφερόμενη στη συζήτηση για τις βουλευτικές συντάξεις υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ με σχέδιο νόμου έχει ζητήσει την κατάργηση τους, ενώ παράλληλα κάλεσε το λαό σε ξεσηκωμό για να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος.
Με αφορμή την επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, υπογράμμισε ότι η αστική τάξη χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της.

Είναι ταξική η πολιτική σας

«Ανοίγετε διάπλατα τις πόρτες να μπουν στους συνεταιρισμούς επενδυτές και Ανώνυμες Εταιρείες» είπε στην δευτερολογία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.
Επισήμανε ότι είναι άνευ περιεχομένου και παραπλανητική η τυπική ισότητα των μελών των συνεταιρισμών (μία ψήφος - μία μερίδα για τον καθένα), γιατί τα όποια οφέλη δεν εξαρτώνται από αυτά, αλλά από το μέγεθος της ατομικής εκμετάλλευσης και αυτοί που θα ωφεληθούν θα είναι οι μεγαλοαγρότες.
Ο Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί δεν έκανε δεκτή καμία από τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ. «Δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα τις δεχτείτε» είπε. «Είναι ταξική η πολιτική σας. Τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών εξυπηρετείτε και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».    

Δείτε τα σχετικά βίντεο ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: