Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αγιάσος: 12η Γιορτή Κάστανου - 15 Νοέμβρη 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την προσεχή Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015, η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς (Αναγνωστήριο «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Αγιάσου, Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο ΕΡΜΗΣ», Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ», Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου», Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) Μυτιλήνης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου Λέσβου, ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης) συνδιοργανώνουν στην Αγιάσο την 12η ΓΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

Αναλυτικότερα:
Από τις 9 πμ θα ανάψουν στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες και στα καζάνια για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων, που θα προφέρονται στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί.
Στην Πλατεία Δημαρχείου θα στηθεί περίπτερο της Ποτοποιίας Ούζου Δ. Γιαννατσή, που πλάσαρε για πρώτη φορά πέρσι στην αγορά το εξαιρετικό λικέρ «Καστανέλλι» (εσοδείας 2013), το οποίο παράγεται από ούζο Πλωμαρίου, αγιασώτικο κάστανο και μέλι του καστανιώνα).
Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου με θέμα «Τα παιδιά της προσφυγιάς».
Στην είσοδο του Θεάτρου θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τις ανάγκες των προσφύγων.
Στις 11 πμ στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του δάσκαλου Αριστείδη Ν. Σγατζού «Ιστορίες της Μανιταρολάνδης» (Εικονογράφηση: Λευτέρης Παπαθανάσης), με προβολή βίντεο και διαφανειών. Η βιβλιοπαρουσίαση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήρι με κατασκευές που θα φτιάξουν τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση. Τα κατασκευαστικά υλικά θα τα φέρει ο συγγραφέας. 
Στις 12 μ. από την Πλατεία Δημαρχείου θα ξεκινήσουν οι ομάδες περιπατητών που θα κάνουν πεζοπορικές διαδρομές στον καστανιώνα.
Στη 1 μμ στη θέση «Πατσαβούρα» (κομβικό σημείο του καστανιώνα, προσβάσιμο και με αυτοκίνητο) μέλη του Μυκητολογικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» θα πραγματοποιήσουν έκθεση – ταυτοποίηση μανιταριών του καστανιώνα, που θα έχουν συλλέξει από το πρωί. Τα διάφορα γκρουπ περιπατητών, οργανωμένα και μη, μπορούν να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα αυτή δράση. 


Στο πλαίσιο της Γιορτής θα λάβουν χώρα δραστηριότητες:
- Του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ) Μυτιλήνης, που θα παρακολουθήσει την πρωινή βιβλιοπαρουσίαση και μετά την έκθεση-ταυτοποίηση των μανιταριών στον καστανιώνα.
-   Του 2ου Συστήματος Προσκόπων και του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης, που αποβραδίς θα διανυκτερεύσουν στον Ασώματο και θα ανεβούν με τα πόδια στην Αγιάσο.
- Του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου, που θα διανείμει έντυπο ενημερωτικό υλικό,
-   Του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, που θα διανείμει έντυπο ενημερωτικό υλικό.
Στις 5:30 μμ θα λάβει χώρα στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου η κεντρική εκδήλωση της Γιορτής με:
- Ομιλία–παρουσίαση του Μάκη Αξιώτη με θέμα «Όλυμπος, η στέγη της Αγιάσου.»
- Βιβλιοπαρουσίαση: «100+1 Μανιτάρια. Η έρευνα στη Λέσβο.» Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου». Εκδόσεις ΜΥΘΟΣ. Ενημερωτική ομιλία για τα είδη και τη χρησιμότητα των μανιταριών.
-   Ομιλία – παρουσίαση του Μανώλη Συρέλλη, εκπροσώπου της Ποτοποιίας Δ. Γιαννατσή, με θέμα: «Castanelli: Το χειροποίητο λεσβιακό ποτό.» Ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους καστανοπαραγωγούς και όχι μόνο.
-   Σατιρικό θεατρικό μονόπρακτο του Αντώνη Μηνά με τίτλο «Επενδύσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια: