Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και η παρέμβαση του ΚΚΕ

Του Π. Μεντρέκα * 

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα έχουν μετατρέψει σε χώρους εγκλωβισμού και εξαθλίωσης χιλιάδων προσφυγών και μεταναστών. Στη Λέσβο βρίσκονται πάνω από 5.700 όταν το hot spot, πριν υποστεί καταστροφές από τη φωτιά, είχε κατασκευαστεί για 3.500 θέσεις. Στη Χίο οι εγκλωβισμένοι ξεπερνούν τους 3.600 (με hot spot 1.100 θέσεων), στη Σάμο τους 1.500 (με hot spot 850 θέσεων), στην Κω τους 1.600 (με hot spot 1.000 θέσεων).

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά, έφηβοι και νέοι. Η κατάσταση που βιώνουν είναι τραγική. Ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αντιμετώπισαν φοβερές ταλαιπωρίες και μεγάλους κινδύνους, ξόδεψαν τα χρήματα και την όποια περιουσία τους για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος όπου όπως τους έλεγαν θα τελείωναν τα βάσανά τους. Όμως αυτοί βρέθηκαν να ζουν υπό περιορισμό και σε πολύ δύσκολες συνθήκες να περιμένουν με αγωνία και για μήνες τώρα να μάθουν για το ποια θα είναι η τύχη τους. Για το αν θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν, να μείνουν ή θα τους γυρίσουν πίσω.

Αυτή η συσσώρευση σε καθεστώς ανασφάλειας και απάνθρωπων συνθηκών δημιουργεί πολλά σοβαρά προβλήματα και για τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους των νησιών.

Μέσα στα υπερφορτωμένα hot spots βρίσκονται στοιβαγμένα παιδιά και έφηβοι που παθαίνουν κρίσεις πανικού, γίνονται απόπειρες αυτοκτονίας. Ξεσπούν επεισόδια που ξεκινούν συνήθως από εφήβους και νέους διαφορετικών εθνοτήτων. Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, πριν τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια, βρίσκονταν πάνω από 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αντί να φιλοξενούνται σε κρατικές μονάδες φροντίδας και να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανένωσης με τις οικογένειές τους. Σε αυτό το καθεστώς οι φήμες οργιάζουν και πανικός δημιουργείται εύκολα. Ορισμένοι παρασύρονται από τα καλέσματα των διαφόρων υπόπτων «αλληλέγγυων» και ΜΚΟ που τους εκθέτουν σε ενέργειες που διευκολύνουν τη συκοφάντησή τους και την καταστολή.Σοβαρότατα προβλήματα δημιουργούνται και για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τα hot spots, στο κέντρο και στο λιμάνι των πόλεων είτε γιατί οι εγκλωβισμένοι δεν χωρούν στο hot spot είτε γιατί αναζητούν μάταια κάποιο δρόμο διαφυγής.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της επικίνδυνης και απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε μια προωθημένη ζώνη διπλού εγκλωβισμού. Είναι φανερό ότι αυτό τους διευκολύνει στην καλύτερη διαχείριση των απελπισμένων, σύμφωνα με τις κάθε φορά επιδιώξεις τους. Άλλωστε, δεν είναι και λίγες οι κυνικές προτάσεις που είναι δημόσια διατυπωμένες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η οριστική λύση είναι να ανακηρυχτούν τα νησιά, με τον πιο επίσημο τρόπο, σε στρατόπεδα φύλαξης μεταναστών και προσφύγων! Εδώ με πρόσχημα τους πρόσφυγες έφεραν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε αυτό θα διστάσουν;


Τις συνέπειες από αυτήν την πολιτική την είχε έγκαιρα αποκαλύψει το ΚΚΕ στο λαό και οι δυνάμεις του στο Αιγαίο στους νησιώτες. Γι' αυτό υπόλογοι απέναντι στα λαϊκά στρώματα των νησιών εκτός από την κυβέρνηση είναι και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες οι οποίοι αποδέχθηκαν και συμφώνησαν με αυτήν την πολιτική.

Στην αναμπουμπούλα οι λύκοι χαίρονται. Το δράμα των προσφύγων και τις συνέπειες που υπάρχουν από τη συσσώρευσή τους στα νησιά του Αιγαίου επιχειρούν να τις αξιοποιήσουν οι αντιδραστικές δυνάμεις, με πρώτη και καλύτερη τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υπαρκτά προβλήματα, την ανησυχία και το φόβο που νιώθουν οι κάτοικοι με στόχο να τους στρέψουν εναντίον των προσφύγων. Να υιοθετήσουν ρατσιστικές θέσεις και να ανεχθούν τους φασιστικούς τραμπουκισμούς κατά παιδιών, γυναικών και απροστάτευτων προσφύγων. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Δηλητηριάζουν τις λαϊκές συνειδήσεις ώστε να διευκολύνουν τα επικίνδυνα σχέδια αυτών που ευθύνονται και για την ύπαρξη των προσφύγων και για τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και τη χώρα.

Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι ανάλογα του σκοπού τους.

Στη Χίο π.χ. εμφανίζονται μέσα από διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο ως αγανακτισμένοι κάτοικοι και ως θύματα των μεταναστών. Έχουν συγκροτήσει περιφερόμενες ομάδες οι οποίες με το προσωπείο του ανήσυχου πατριώτη ή του φιλήσυχου, αλλά αγανακτισμένου νοικοκύρη παρεμβαίνουν στις συγκεντρώσεις των κατοίκων και σπέρνουν το ρατσιστικό μίσος. Για να το πετύχουν λένε τερατώδη ψέματα για επιθέσεις, βιασμούς, λεηλασίες που δήθεν προκαλούν οι μετανάστες και προτείνουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να τους ακολουθήσουν σε «ομάδες προστασίας».

Στήνουν προβοκάτσιες. Όπως τον Απρίλη στο λιμάνι όπου κατηγόρησαν και έσυραν στα δικαστήρια πρόσφυγες ότι δήθεν κατέβασαν την ελληνική σημαία. Δέρνουν μετανάστες και ύστερα καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση από μουσουλμάνους.

Κατηγορούν τους πρόσφυγες για όλα τα δεινά και τα βάσανα που αντιμετωπίζουν οι Χιώτες. Εκτός από τις κλοπές τούς κατηγορούν ότι ευθύνονται για τη φτώχεια και την ανεργία. «Κόβουν τις συντάξεις για να έχουν λεφτά για αυτούς», λένε, «δεν παίρνουν τα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς για να πάρουν των μεταναστών»!..
Φυσικά, διαδίδουν και χοντροκομμένες συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, η πιο συνηθισμένη είναι ότι «ενδιαφέρεται για τους ξένους και αδιαφορεί για τους Έλληνες εργάτες και ανέργους»!

Η εγκληματική ΧΑ και οι άλλες ακροδεξιές δυνάμεις αρκετές φορές υποκινούνται ή έχουν τη στήριξη από επιχειρηματικά συμφέροντα και από ορισμένα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Ενισχύονται από ρατσιστικά κηρύγματα διαφόρων παραγόντων. Σε μερικές περιπτώσεις έχουν την ανοχή της Αστυνομίας, λιμενικών κ.ά.

Τη φασιστική προπαγάνδα τη διευκολύνει και η δράση των αναρχικών - αντιεξουσιαστικών ομάδων οι οποίες βαπτίζουν αντιρατσιστική δράση ενέργειες που προκαλούν τα αισθήματα των κατοίκων και εκθέτουν τους μετανάστες.

Μπρος σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Αιγαίο καλούνται και πάλι με την πολιτική και μαζική τους παρέμβαση να πρωτοστατήσουν ώστε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με τη δράση του, να χαλάσει τους επικινδύνους σχεδιασμούς και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις προς όφελος του λαού των νησιών και των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Πρέπει να σημάνει και πάλι συναγερμός και χωρίς καθυστέρηση να αναπτυχθεί μια πολύμορφη κοινή δράση και πάλη από τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς των νησιών, των γυναικών, των φοιτητικών συλλόγων, των αγροτών, των εργαζομένων στα hot spots και φυσικά των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων.

Οι βασικοί άξονες της μαζικής διεκδίκησης και πάλης πρέπει να είναι :

- Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στα νησιά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από τα νησιά και τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

- Όχι στη λειτουργία και στην επέκταση των hot spots με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

- Καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς και τη βία των ναζιστικών ομάδων. Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες, και αθωώνουν τους υπεύθυνους.

- Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων.

Αυτό το πλαίσιο διευκολύνει την κοινή δράση του λαού των νησιών και με τους εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες, οδηγεί και ασκεί ουσιαστική πίεση για να υπάρξει λύση. Στρέφεται κατά των υπευθύνων, βοηθάει στο να ξεσκεπάζεται η ακροδεξιά και ναζιστική δημαγωγία.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Αιγαίο έχουν αποδείξει ότι έχουν την ικανότητα και την εμπειρία να παρεμβαίνουν μαχητικά και αποτελεσματικά και σε δύσκολες καταστάσεις όπως είναι και το Προσφυγικό. Με τις θέσεις και τη δράση τους πρωτοστάτησαν στο να εκφραστεί η γνήσια και μαζική λαϊκή αλληλεγγύη όταν τα μεταναστευτικά ρεύματα κατέκλυζαν τα νησιά. Αποκάλυψαν την αλήθεια για τις αιτίες, αντιπάλεψαν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τη δημιουργία των hot spots και την εμπλοκή των ΜΚΟ. Έδωσαν και δίνουν σκληρή μάχη και με αποτελέσματα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Λέσβο και στα άλλα νησιά και ξεσκέπασαν την ύπουλη προπαγάνδα των χρυσαυγιτών στα χωριά και στις γειτονιές όταν όλοι οι άλλοι ήταν και είναι εξαφανισμένοι.

Τους κομμουνιστές και τις δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος μπορούν να τους εμπιστευτούν τα λαϊκά στρώματα των νησιών και οι μετανάστες γιατί έχουν δώσει απτές αποδείξεις ανιδιοτέλειας, πρωτοπόρας δράσης και προσφοράς στο λαό και επιβεβαιωμένων πολιτικών προβλέψεων.


* Ο Παναγιώτης Μεντρέκας είναι μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ

αναδημοσίευση από http://internos911.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: