Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Το συσκευασμένο ψέμα (Του Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ)

1. Η γενικευμένη ψευδαίσθηση απλώνεται στον κόσμο ως τρόπος ζωής. Ενας μεγάλος αριθμός πολιτών νιώθει πως ματαιοπονεί, αφήνοντας τη ζωή τους στα χέρια της τύχης, σαν να περιμένουν τη λύση εξ ουρανού. Πρόκειται για σπαρακτικό λάθος. Ο εσωτερικός κόσμος της ψευδαίσθησης είναι ανύπαρκτος, και ό,τι φτάνει στη βιτρίνα του καθίσταται γελοίο. Πρόκειται για συσκευασμένο ψέμα, για μια εφεύρεση του συστήματος που ασπάζεται μόνο το κενό.
2. Οργανωμένες μετριότητες, γκουρού της συμφοράς, που τείνουν να γίνουν μόδα, ρασοφόροι οι οποίοι πουλάνε χοντρικά τον Θεό, εκτίθενται στο κοινό τους παρουσιάζοντας το ψέμα με φωνή ευνούχου. Εχθροί του καθαρού λόγου, ελπίζουν πως, καταδικάζοντας τον Καντ μαζί με τον Μαρξ, θα στρέψουν τον κόσμο στην τύχη του, καθώς οι ίδιοι χάνονται μέσα στο στόμα της κυρίαρχης ιδεολογίας - θύματα στο τέλος κι αυτοί. Ετσι είναι, το κεφάλαιο δεν ξεχωρίζει κανέναν.
3. Η Εκκλησία, στα χρυσά της χρόνια, δημιουργούσε ουρές από υποταγμένους, γεμάτους ενοχές για τις αμαρτίες που τυχόν είχαν διαπράξει, κυρίως για τη συμμετοχή τους στη συνωμοσία ενάντια στον Θεό. Με την ισχύ της, ασκούσε ένα είδος τρομοκρατίας στους πολίτες. Δυστυχώς μέσα στις δεκαετίες έχει ταυτιστεί με κάθε συντηρητική κυβέρνηση, καταντώντας εαυτόν δικηγόρο του κεφαλαίου. Στη χούντα συμμάχησε με τους πραξικοπηματίες υιοθετώντας την ίδια αποστροφή για τον κόσμο. Μέρος του συστήματος, προσπάθησε με τον δικό της τρόπο να ναρκώσει κάθε σπόρο δημιουργίας, κάθε σπίθα αντίστασης, αλλά ακόμα δεν τα κατάφερε.
4. Η ελπίδα του συστήματος να οδηγηθούν οι προσπάθειες του κινήματος στο κενό, διαψεύστηκε. Οι καθωσπρέπει πολιτικοί των αστικών κομμάτων συνεχίζουν να υφαίνουν το δίχτυ για κάθε ζωντανό σχηματισμό, όπως το ΠΑΜΕ. Αντικομμουνιστές, φιλοδράματοι, έχουν διαμορφώσει μιαν άτυπη συμμαχία ενάντια στους Κόκκινους, περιμένοντας πότε ο λόγος τους θα λάβει σάρκα και οστά.


5. Γιατί χτυπούν το ΠΑΜΕ; Είναι η μόνη συσπείρωση που λειτουργεί στο τώρα, που δίνει μια ώθηση στα πράγματα, μέσα σε ένα περιβάλλον εγκατάλειψης, λειτουργώντας σαν παράδειγμα κυρίως σε όσους έχουν χάσει την αποφασιστικότητά τους και εξαπατούν με ψευδαισθήσεις τον εαυτό τους. Απευθύνεται σε εκείνους που πιστεύουν πως, απέχοντας από την πολιτική σκηνή, προστατεύουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, αυτοί αφήνουν όλα τα δικαιώματά τους στους επιτήδειους, οι οποίοι ξεμπερδεύουν με τους τελευταίους σπασμούς μιας κάποιας άμυνας και απονευρώνουν καθετί που θα μπορούσε κάποτε να περάσει στην επίθεση. Ετσι, όλοι αυτοί οι απέχοντες, απόντες από την πραγματική ζωή, ουσιαστικά στρέφονται εναντίον του εαυτού τους.
6. Το συσκευασμένο ψέμα βρίσκεται έτσι ή αλλιώς εκτεθειμένο. Εκφράζει έναν πολιτισμό που καταρρέει, και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πτώση του. Οταν η επαναστατική πράξη πάρει την υπόθεση όλων στα χέρια της, θα το πετάξει στη σκοτεινιά.

Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

www.rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: