Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

«Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής: Προκαλούν κυβέρνηση και Περιφέρεια για τις πλημμύρες

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής με αφορμή την υποκριτική στάση της κυβέρνησης, της Περιφέρειας αλλά και των υπολοίπων αστικών κομμάτων. Σε αυτήν επισημαίνεται:
 
«Την ώρα που ο φτωχός λαός της Μάνδρας, της Μαγούλας, της Νέας Περάμου, συνολικά της Δυτικής Αττικής, δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πλημμύρες, που ακόμα μετρά τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα, που αναζητά τους αγνοούμενους και ζει με την αγωνία και το φόβο μιας νέας καταστροφικής πλημμύρας, περισσεύει η πρόκληση από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση. Αυτήν την ώρα, που όλος ο κρατικός μηχανισμός και τα επιτελεία του πρέπει να βοηθήσουν να επουλωθούν οι πληγές, που με ευθύνη τους άνοιξαν, και να στηρίξουν τους εκατοντάδες πληγέντες, η υποκρισία από κυβερνητικά στελέχη είναι ξεδιάντροπη.

Αυτήν την ώρα, οι υπεύθυνοι των εγκληματικών καταστροφών, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Μητσοτάκης, η κ. Γεννηματά και ο κ. Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ, όλοι αυτοί που βρέθηκαν ή είναι στην κυβέρνηση, με περίσσιο θράσος αναζητούν τον ένοχο - λες και δεν έχουν καθρέφτη - και μοιράζουν παχιά λόγια "αλληλεγγύης".
Αυτήν την ώρα, η περιφερειάρχης Αττικής, κα Δούρου προσπαθεί να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της Περιφέρειας. Κατέθεσε μάλιστα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή!

Κι αυτό ενώ, από τον Ιούλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες στη Νέα Πέραμο, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και φαινόμενα που συμβαίνουν 1 φορά στα 100 χρόνια.
Είναι οι ίδιοι, που στις 6 Νοέμβρη 2017 (10 μέρες πριν την καταστροφή), με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής καθησύχαζαν και διαβεβαίωναν ότι "οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της χειμερινής περιόδου".

Γνωρίζουν από το 2004
 
Είναι η κυβέρνηση και η διοίκηση της Περιφέρειας, που όπως και οι προκάτοχοί τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν τουλάχιστον από τον Νοέμβρη του 2004 (όπως είχε τονιστεί σε σχετική ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)) ότι για την αντιπλημμυρική προστασία του Θριασίου, επιβαλλόταν χωρίς καθυστερήσεις η κατασκευή συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων:
Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στην περιοχή της "Χαλυβουργικής" σε συνδυασμό με την εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Ιωάννη στον Σαρανταπόταμο.
Την εκτροπή του ρέματος "Αγ. Αικατερίνη της Μάνδρας στο ρέμα Σούρες".
Τη διευθέτηση των ρεμάτων "Μικρό και Μεγάλο Κατερίνη" στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ.

Στις 25 Οκτώβρη 2005 προειδοποιούνται ξανά, από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" για τα ίδια σημεία, που 12 χρόνια μετά πλημμύρισαν με αποτέλεσμα τα 16 αθώα θύματα και τις τεράστιες καταστροφές.

Είχαν προειδοποιηθεί επίσης μόλις πριν από 32 μήνες, τον Μάρτη του 2015, με την τότε πλημμύρα στην ίδια περιοχή, στα ίδια ρέματα που και τότε καταστράφηκαν τα σπίτια και το βιος εκατοντάδων φτωχών οικογενειών. Ευτυχώς τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

Αυτά τα προβλήματα έχει θέσει κατ' επανάληψη, δεκάδες φορές, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με την προηγούμενη και με τη σημερινή Διοίκηση, η "Λαϊκή Συσπείρωση". Με τις παρεμβάσεις της, διαχρονικά (και όχι μόνο με αφορμή παρόμοια τραγικά περιστατικά), η "Λαϊκή Συσπείρωση" αναδεικνύει την ανάγκη ολοκληρωμένης μελέτης και λήψης μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία, για την αντισεισμική θωράκιση κ.λπ.

Διαρκώς προβάλλουμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να κατευθύνουν τα χρήματα που μαζεύουν από τους φόρους που πλήρωσε ο φτωχός λαός για έργα που να υπηρετούν τις πολύ μεγάλες ανάγκες του λαού, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά. Αυτές οι παρεμβάσεις μας αντιμετωπίζονται πάντα από την πλειοψηφία ως "ενοχλητικές", γιατί είναι αντίθετες με τις προτεραιότητες και δεσμεύσεις των κυβερνήσεων και των διοικήσεων σε Περιφέρεια και Δήμους για χρηματοδότηση έργων που υπηρετούν τους σχεδιασμούς και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντισεισμική θωράκιση δεν είναι ανταποδοτικά, δεν φέρνουν μετά την κατασκευή τους κέρδη στο κεφάλαιο, όπως συμβαίνει π.χ. με τους αυτοκινητόδρομους και τα διόδια.

Βαφτίζουν την μπόρα "ακραίο καιρικό φαινόμενο"
Για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους, με μεγάλη ευκολία βαφτίζουν και μια συνηθισμένη μπόρα σε "ακραίο καιρικό φαινόμενο", επικαλούνται την "κλιματική αλλαγή" και πολλά ακόμα, που αν δεν κόστιζαν τους κόπους, το βιος και την ίδια τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, θα ήταν απλά κωμικές δικαιολογίες.

Ολοι μαζί, σε συγχορδία προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τα ίδια τα θύματα, να τους καταλογίσουν "ατομικές ευθύνες" για τα μπαζωμένα ρέματα. Ισχυρίζονται ότι για τη μεγάλη καταστροφή φταίνε τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι η άναρχη δόμηση με ευθύνη του κράτους, η ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή του Θριασίου, το γεγονός ότι καμιά κυβέρνηση δεν μεριμνά για τη λαϊκή στέγη. Ομως, γιατί πλημμύρισε η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου; Οι κάτοικοι της περιοχής έφτιαξαν τον κεντρικό δρόμο της Μάνδρας πάνω στο ρέμα ή το τμήμα της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θήβας, επίσης πάνω στο ρέμα "Σούρες";

Επικαλούνται "δυσκολίες" για τις καθυστερήσεις, όμως για τα έργα που το κεφάλαιο απαιτεί, οι διαδικασίες είναι πολύ γρήγορες και όλοι τους έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Ομως, για τα έργα που αφορούν το φτωχό λαό το θεσμικό πλαίσιο είναι "ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο". Αυτές και άλλες δικαιολογίες επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ευθύνες τους. Δεν μας λένε όμως, ποιος τους εμπόδισε να απλοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο;

Ολα αυτά αποτελούν προκλήσεις απέναντι στον κόσμο που θρηνεί για τους ανθρώπους που έχασε, που υποφέρει από τις καταστροφές.
Οι εργαζόμενοι, ο φτωχός λαός, τα θύματα αυτής της πολιτικής έχουν πλέον πείρα από παρόμοιες καταστάσεις. Ξέρουν ότι μόλις καταλαγιάσει η οργή, η αγανάκτηση, μόλις τα μέσα ενημέρωσης βρουν το επόμενο θέμα για να ασχοληθούν, τότε πολλές από τις σημερινές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των υπευθύνων θα ξεχαστούν ξανά. Αυτό έγινε και πριν 2,5 χρόνια με την πλημμύρα στη Μάνδρα.

Οργάνωση της πάλης
Γι' αυτό πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους και τη διεκδίκησή τους, μαζί με τα συνδικάτα τους να διεκδικήσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφιση και την αποκατάσταση του συνόλου των καταστροφών, που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι μικρές επιχειρήσεις και την έναρξη τώρα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, για να μην ξαναζήσει η περιοχή, αλλά και άλλες περιοχές παρόμοια καταστροφή.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" διεκδικεί και θα προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.
-- Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.
-- Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.
-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
-- Αμεσος σχεδιασμός, χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: