Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Τ.Ε Λέσβου KKE: για την συγκέντρωση του Δήμου Λέσβου για το το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, με αφορμή την κινητοποίηση της Δευτέρας, 20 Νοέμβρη, που κήρυξε η διοίκηση του Δήμου Λέσβου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σημειώνει τα παρακάτω:
 
1) Το πλαίσιο των αιτημάτων που η διοίκηση του Δήμου – μόνη της και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κανενός φορέα – αποφάσισε για την κινητοποίηση «μπάζει» από παντού.

Α) Το αίτημα να αποσυμφωρηθεί η Λέσβος και να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες αναλογικά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι εγκαταλείπεται ο σωστός στόχος πάλης του διπλού απεγκλωβισμού (και από τη Λέσβο και από την Ελλάδα). Στο αίτημα που σήμερα προτείνει η διοίκηση του Δήμου θα βρει απέναντι τους ίδιους τους  πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στους τόπους προορισμού τους. Ακόμα, πιθανότατα, θα βρει απέναντι και τοπικούς άρχοντες της ηπειρωτικής Ελλάδας που, προφανώς, δε θα δουν με καλό μάτι τη δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ δε συναινεί με αυτό το  αίτημα της Δημοτικής Αρχής. Παραμένει στο αίτημα του διπλού απεγκλωβισμού, αίτημα που μπορεί να συσπειρώσει και τους ίδιους τους  πρόσφυγες - μετανάστες  αλλά και την τοπική διοίκηση και τις μαζικές οργανώσεις όλης της Ελλάδας.

Β) Η δημοτική αρχή επιμένει να διαμαρτύρεται γιατί – κατά τη γνώμη της – δεν εφαρμόζονται πλευρές της συμφωνίας  Ε.Ε. – Τουρκίας. Αρνείται να δει, ή βλέπει αλλά δεν θέλει να ομολογήσει, πως είναι η ίδια αυτή συμφωνία στην ολότητά της η αιτία της κατάστασης που σήμερα βιώνουμε στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Πάλη για να αλλάξει αυτή η κατάσταση στη Λέσβο χωρίς πάλη ενάντια σε αυτή τη συμφωνία είναι σαν να αγωνίζεσαι με άσφαιρα πυρά απέναντι σε πάνοπλο αντίπαλο.

Γ)  Η δημοτική αρχή κουβέντα δεν κάνει για τη παρουσία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο και τα αποτελέσματα του έργου  που – υποτίθεται – έχει αναλάβει. Έχει αποδειχθεί περίτρανα πως οι ΝΑΤΟϊκοί  δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες. Αντίθετα έχουν απλωθεί από τα Δαρδανέλια μέχρι το Γιβραλτάρ για να ελέγχουν τις κινήσεις των Ρώσων στο Αιγαίο. Αυτό είναι το έργο τους και κανένα άλλο.


2) Ο τρόπος που η δημοτική αρχή οργάνωσε την κινητοποίηση αποτελεί μνημείο παραδοξολογίας και διεκδικεί βραβείο Γκίνες.

Α) Αποφάσισε μορφή και περιεχόμενο παλλεσβιακής κινητοποίησης χωρίς να συμβουλευτεί, να συνομιλήσει, να συνδιαλαγεί με κανένα φορέα του νησιού. Κάτι σαν το «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Β) «Κήρυξε» στην ουσία η ίδια  γενική απεργία, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα και χωρίς να συμβουλευτεί – συνεργαστεί εκ των προτέρων με τους θεσμικούς φορείς των διαφόρων κλάδων που έχουν τέτοια αρμοδιότητα.

3) Ο χρόνος που επέλεξε για την κινητοποίηση γεννά και άλλου είδους σκέψεις. 
Οδήγησε – αναγκαστικά – στην αναβολή της κινητοποίησης για το Φ.Π.Α. που, ανεξάρτητα από το ελλιπές περιεχόμενό της, αποτελούσε μία απάντηση σε ένα πολύ καίριο ζήτημα για το νησί μας. Δεν συμμετέχει η Λέσβος πλέον στην παναιγιακή κινητοποίηση. Εδώ θα γίνει μία βδομάδα αργότερα.  Η μετάθεση αυτή από τα πράγματα αποδυναμώνει τον κοινό αγώνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητά του. Πέρα όμως από αυτό, η μετάθεση αυτή «ρισκάρει» να μετατραπεί σε ματαίωση αν – υπάρχει τέτοια πιθανότητα – στο μεταξύ ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, μέσα στον οποίο εμπεριέχεται και η κατάργηση του εκπτωτικού ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, και θεωρηθεί πως κάθε κινητοποίηση – πλέον – είναι άνευ αντικειμένου.

Η διοίκηση του Δήμου Λέσβου, με το περιεχόμενο, τη μορφή, τον τρόπο και το χρόνο της κινητοποίησης που επέλεξε αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στο λαό της Λέσβου για την εξέλιξη που θα έχουν και τα δύο αυτά σοβαρά θέματα: και το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ο εκπτωτικός Φ.Π.Α.

Η Τ. Ε. Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενος, όλους τους φορείς του νησιού να συντονίσουν την πάλη τους για:
-  Τον πλήρη απεγκλωβισμό των προσφύγων – μεταναστών και από τη Λέσβο και από την Ελλάδα.
- Ανθρώπινες δομές ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ φιλοξενίας και ΟΧΙ Hot Spot ή κέντρα κράτησης – φυλακές με άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
- Μέτρα ανακούφισης των κατοίκων του νησιού από τα προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλης διάρκειας παραμονή των προσφύγων – μεταναστών στο νησί.
-   Διαχείριση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους πρόσφυγες–μετανάστες από τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς και όχι από τις Μ.Κ.Ο.

Μυτιλήνη 17 Νοέμβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: