Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Μπράβος για κάθε χρήση... Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία των τραμπούκων τους οποίους στρατολόγησε το «Market In»

Μηχανισμοί του υποκόσμου στην υπηρεσία της εργοδοσίας
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία των τραμπούκων που έδρασαν στα Γιάννενα τη μέρα της πανεργατικής απεργίας

Το πρόσφατο περιστατικό με τους τραμπούκους που στρατολόγησε η εργοδοσία για να σπάσει την απεργία στο «Market In» στα Γιάννενα, ούτε μεμονωμένο είναι ούτε πρέπει να περάσει «στα ψιλά».

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότερα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η εργοδοσία, αποθρασυμένη από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και το επιθετικό κλίμα που καλλιεργούν τα αστικά επιτελεία ενάντια στους εργατικούς αγώνες, ιδιαίτερα ενάντια στην απεργία, αισθάνεται ότι έχει τα χέρια λυμένα και δεν διστάζει να αξιοποιήσει τα πιο βρώμικα μέσα για να χτυπήσει τους εργαζόμενους και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Αυτό έκανε η εργοδοσία στα «Market In», τη μέρα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας (14 Δεκέμβρη), στέλνοντας μία ομάδα μπράβων της νύχτας να επιτεθούν στους εργαζόμενους και τα μέλη των ταξικών συνδικάτων, που περιφρουρούσαν την απεργιακή κινητοποίηση έξω από σούπερ μάρκετ, όπου το τελευταίο διάστημα δίνεται μια παλικαρίσια μάχη από τους εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης», που έμειναν «στον αέρα» και απλήρωτοι, όταν η επιχείρηση άλλαξε ιδιοκτήτη και επωνυμία.
Στη φωτογραφία διακρίνουμε αριστερά τον καραφλό τραμπούκο να κρατά μια ομπρέλα και να σχεδιάζει με τους συνεργούς του την επίθεση στους εργαζόμενους
Σε διατεταγμένη υπηρεσία
Τα γεγονότα τη μέρα της απεργίας, έχουν ως εξής: Οταν απεργοί και εργαζόμενοι νωρίς το πρωί κατευθύνθηκαν στο προαύλιο του «Market In», για να συγκροτήσουν απεργιακή φρουρά, η ομάδα των μπράβων, κινούμενη στο σκοτάδι, βρισκόταν ήδη παρατεταγμένη στο χώρο και απειλούσε αγριεμένα: «Δεν περνάτε από εδώ. Φύγετε τώρα!». Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο προγραμματιζόταν από τα συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο να γίνει η απεργιακή συγκέντρωση, ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης».


Στόχος των μπράβων ήταν να προκαλέσουν, να απειλήσουν, να εκφοβίσουν, να διαλύσουν την απεργιακή φρουρά και τους εργαζόμενους, ώστε να σπάσει η απεργία και να μην γίνει η συγκέντρωση.
Βεβαίως, κάτω από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, απέτυχαν παταγωδώς. Η απεργιακή φρουρά απώθησε τους τραμπούκους και παρέμεινε στη θέση της, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση. Οι τραμπούκοι επιχείρησαν εκ νέου να χτυπήσουν κατά την έναρξη της συγκέντρωσης. Αφού απωθήθηκαν ξανά, κλείστηκαν μέσα στο «Market In».
Είναι χαρακτηριστικό πάντως το γεγονός ότι το πρωί, όταν η απεργιακή φρουρά εμφανίστηκε έξω από το σούπερ μάρκετ, η αστυνομία που «επόπτευε» το χώρο εξαφανίστηκε, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους τραμπούκους να δράσουν ανενόχλητοι!

Βίος και πολιτεία
Ποιοι ήταν όμως αυτοί που τραμπούκιζαν σε βάρος των απεργών και όσων στάθηκαν στο πλευρό τους; Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποκαλυπτικά στοιχεία για την ταυτότητά τους, τον τρόπο δράσης τους, τις διασυνδέσεις τους με βρώμικα κυκλώματα και «μπραβιλίκια», τις «υπηρεσίες» τους σε ισχυρούς επιχειρηματίες και ομίλους. Πρόκειται για ανθρώπους του υποκόσμου, έτοιμους να αναλάβουν οποιοδήποτε συμβόλαιο τούς ανατεθεί. Ανήκουν στη μεγάλη «δεξαμενή» απ' όπου η εργοδοσία αντλεί τα μαντρόσκυλά της, όπως κάνει με τους χρυσαυγίτες και με άλλα κατακάθια του συστήματος.
Ανάμεσα στους τραμπούκους που παρέταξε η εργοδοσία στα Γιάννενα, κεντρικό ρόλο είχε ο καραφλός που φαίνεται στις φωτογραφίες, παρέα με την υπόλοιπη ομάδα, να σχεδιάζουν τον τρόπο που θα χτυπήσουν την απεργιακή φρουρά.
Ο βίος και η πολιτεία του επιβεβαιώνουν τα «προσόντα» που τον καθιστούν κατάλληλο για το ρόλο που του ανέθεσε η εργοδοσία. Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος, πριν από κάποια χρόνια, είχε καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο διατηρούσε και ένα δεύτερο μαγαζί με «φρουτάκια» στο Ωραιόκαστρο. Και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος στην πόλη, αφού όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, συνήθιζε να μετακινείται με μια πορτοκαλί πολυτελέστατη «Λαμποργκίνι».
Σε αυτή τη φωτογραφία, στο κέντρο διακρίνουμε τον ίδιο τύπο να εμπλέκεται σε επεισόδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, σε αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
Μπραβιλίκια για κάθε χρήση
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετιζόταν με «προστασία υψηλών προσώπων», κοινώς «μπραβιλίκι». Μάλιστα, η ομάδα με την οποία έκανε τέτοιες δουλειές είχε αναλάβει και την προστασία μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος απασχόλησε το πανελλήνιο με την υπόθεση απαγωγής του στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το ίδιο άτομο στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2014, συμμετείχε σε επεισόδια μέσα στο γήπεδο της Τούμπας, στον ημιτελικό του Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Οπως μαρτυρούν τα βίντεο της εποχής, το παιχνίδι ήταν επεισοδιακό και η ένταση κορυφώθηκε, με σύρραξη ανάμεσα στους παίκτες και τους παράγοντες των δύο ομάδων, μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο συγκεκριμένος τύπος, λοιπόν, εμφανίζεται να μπαίνει στο γήπεδο μαζί με άλλους από τον πάγκο του Ολυμπιακού και να συμμετέχει ενεργά στα επεισόδια. Λογικά, πρέπει να είχε διαπίστευση ή να είχε δηλωθεί ως μέλος της αποστολής της ομάδας, αφού βρισκόταν μέσα στο γήπεδο και προσπαθούσε λίγη ώρα αργότερα να συγκρατήσει παίκτες του Ολυμπιακού.

Είναι προφανές ότι προσφέρει υπηρεσίες «προσωπικού ασφαλείας», όπως έδειξε και η στρατολόγησή του από τον ιδιοκτήτη της «Market In» στα Γιάννενα.

Στην ομάδα των μπράβων που επιχείρησαν να χτυπήσουν τους εργαζόμενους στα Γιάννενα, υπάρχουν κι άλλοι «γνωστοί». Ενας από αυτούς φαίνεται πως έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, καθώς πληροφορίες από το Γιάννενα λένε ότι όποτε εμφανίζεται για επίσκεψη ο υπόδικος βουλευτής Χρ. Παππάς, στέκεται πάντα δίπλα του σαν φρουρός...

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη
Αυτός ο εσμός στρατολογήθηκε από την εργοδοσία για να επιτεθεί στους εργαζόμενους τη μέρα της απεργίας στα Γιάννενα. Και δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι του ίδιου φυράματος επιστρατεύονται για να χτυπήσουν τους εργατικούς αγώνες, άλλοτε χρησιμοποιώντας ωμή, εγκληματική βία, άλλοτε παριστάνοντας τους «αγανακτισμένους» εργαζόμενους ή πελάτες του αφεντικού που τους μίσθωσε, άλλοτε απειλώντας προληπτικά και εκφοβίζοντας εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση έχει την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη για αυτά τα άθλια φαινόμενα σε βάρος των εργατικών αγώνων. Πόσο μάλλον που με την πολιτική της τα ενθαρρύνει, προπαγανδίζοντας μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα την ανάγκη να φύγει από τη μέση ό,τι εμποδίζει την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», όπου πρώτοι στη λίστα βρίσκονται οι αγώνες για δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η οργάνωση στα σωματεία, το δυνάμωμα της πάλης σε σύγκρουση με την εργοδοσία και το κράτος της, είναι η καλύτερη απάντηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: