Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου να βγούμε μαζικά και μαχητικά στο δρόμο, διεκδικώντας να καρπωνόμαστε εμείς των πλούτο που παράγουμε: Τετάρτη 30 του Μάη στις 11:30, Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας. Οι τιμές σε γάλα, κρέας και λάδι, βρίσκονται σε συνεχή πτώση και οι προβλέψεις για το αύριο είναι δυσοίωνες. Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αύξηση της φοροληστείας, την αύξηση των εισφορών στο ΕΦΚΑ, τον ΕΛΓΑ, στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ και στο υψηλό κόστος παραγωγής.

Η δίκαιη ανάπτυξη που ήρθε να αναγγείλει ο πρωθυπουργός στις αρχές του μήνα δεν αφορά τους φτωχούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αλλά μια μερίδα μεγαλοαγροτών, μεγαλεμπόρων και επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο και λυμαίνονται τον ιδρώτα μας, αγοράζοντας πάμφθηνα από τον παραγωγό και πουλώντας πανάκριβα στον καταναλωτή.   
     
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να βγούμε μαζικά και μαχητικά στο δρόμο, διεκδικώντας να καρπωνόμαστε εμείς των πλούτο που παράγουμε. 
Σας καλούμε όλους και όλες την Τετάρτη 30 του Μάη στις 11:30 το πρωί στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην πλατεία του ΙΚΑ
Θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Σαπφούς για να ενωθούμε με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων που απεργούν και δίνουν την μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εκμετάλλευση. 
Αυτή τη μέρα, κανένας κτηνοτρόφος να μην παραδώσει ούτε ένα κιλό γάλα σε τυροκομεία και παραληπτήρια, ούτε ένα αρνί στα σφαγεία.

Με τους αγώνες μας διεκδικούμε:
1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.
2. Άμεση στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων του νησιού μας απ’ τη ζωονόσο της ευλογιάς, με αποζημιώσεις που να αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα και όχι ψίχουλα.  Να συνεχιστεί η επιδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι την πλήρη ανασύσταση των κοπαδιών τους.
3. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
4. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
5. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
6. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
7. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
8.  Άμεσα δημιουργία μονάδας καύσης ζωικών αποβλήτων (αποτεφρωτήρας ) στο νησί με ευθύνη και έλεγχο του κράτους.
9. Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας γιατί θα επιταχύνει τη φτωχοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς.
10. Να σταματήσουν οι αθρόες και παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Μυτιλήνη 22/05/2018           

Δεν υπάρχουν σχόλια: