Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΚΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ... "ΕΠΕΚΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΣΕ" ... "ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ" ... "ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ"

Οι καλόγεροι βαφτίζουν το κρέας ψάρι και νηστεύουν τρώγοντάς μόνο ... "ψάρια". Ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζει φιλεργατική την αντεργατική νομοθεσία και πανηγυρίζει για τις ψευδεπίγραφες "ελαφρύνσεις" ...

Επίσημα λένε «Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή». Κι οργιάζουν από κάτω τα παπαγαλάκια. Οργανώνουν φιέστες και προεκλογικές εξαγγελίες. Ας τις δούμε λίγο προσεκτικά.

 
ΔΡΑΚΟΣ ΠΡΩΤΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ...

Αυτή η όποια “αύξηση” όπως την περιγράφουν, θα γίνει με βάση το νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση). Έναν εμβληματικό αντεργατικό νόμο, που αποκλείει την ελεύθερη διαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού, που θα καθορίζεται πιά με κυβερνητική απόφαση και κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και με την έγκριση από τη μεγαλοεργοδοσία. Ένα νόμο που η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να τον εφαρμόσει. Θα μπει σε εφαρμογή για πρώτη φορά τώρα. Σα να λέμε τα μέχρι τώρα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφεραν τους εργαζόμενους πίσω από το 2014 κι έτσι σήμερα διαφημίζουν σαν "κατάκτηση" τη άθλια αντεργατική νομοθεσία της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. 

ΔΡΑΚΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ : ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ...

1. ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ  ...
Η επέκταση μιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης επαφίεται πλέον αποκλειστικά στην «καλή θέληση» των εργοδοτικών οργανώσεων. Με πρόσφατη εγκύκλιο η κυβέρνηση τους έδωσε τη δυνατότητα να μπλοκάρουν όλη τη διαδικασία για την υποχρεωτικότητα μιας Κλαδικής ΣΣΕ, απλά και μόνο με το να μη δώσουν το μητρώο μελών τους, για να πιστοποιηθεί αν η Σύμβαση καλύπτει το 50%+1 των εργαζομένων. Πίσω λοιπόν από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις, κρύβεται (πάλι) η διατήρηση και η επέκταση του βασικού αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου των μνημονίων.

2. ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ...
Η επέκταση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων δεν γίνεται σε όλους τους κλάδους. Στη μεγάλη πλειοψηφία των κλάδων δεν υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις, ως αποτέλεσμα των νόμων όλων των προηγούμενων χρόνων. Το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από Κλαδικές ΣΣΕ δεν ξεπερνά το 10% του συνόλου των εργαζομένων. Η κυβέρνηση δεν καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή ούτε καν αυτών που υπάρχουν, ενώ την ίδια στιγμή δεν ακουμπάει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εργοδότες είτε να μην προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, είτε να τις υπονομεύουν και να μην τις εφαρμόζουν. 

3. ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ; 
 
Στις μέρες της πλήρους εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών κι αποφάσεων, η πλειοψηφία των προσλήψεων αλλά και του συνόλου των εργαζομένων, είναι εργαζόμενοι  με "ευέλικτες" και "ελαστικές"  μορφές εργασίας (καθεστώς εργολαβικής και «νοικιασμένης» εργασίας, εργαζόμενοι σε θυγατρικές εταιρείες ή σε άλλες «συνεργαζόμενες» επιχειρήσεις κλπ), που είναι και θα παραμείνουν ξεκρέμαστοι και θα εξακολουθούν να αμείβονται με ό,τι θέλουν οι εργοδότες, αφού σ ’ αυτούς δεν εφαρμόζεται καμιά ΣΣΕ ή και πολλοί δεν θεωρούνται καν εργαζόμενοι του κλάδου.
Σήμερα το 52% του συνόλου των νέων εργαζομένων, που εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αμείβονται με 378 ευρώ μεικτά.  
Στις τράπεζες π.χ. η υπουργός επέκτεινε την ΣΣΕ και πανηγυρίζει, την ίδια στιγμή που αφήνει απ’ έξω,  χιλιάδες ενοικιαζόμενους, τους εργαζόμενους στις θυγατρικές και στα εργολαβικά συνεργεία που δουλεύουν στις τράπεζες (υπάρχουν 8 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, επομένως διαφορετικά μισθολόγια, διαφορετική αμοιβή για την ίδια εργασία).
Στον Τουρισμό, η εργοδοσία χρησιμοποιεί μέχρι και 14 μορφές συμβάσεων απασχόλησης, από επινοικίαση εργαζομένων μέχρι και συμβάσεις μιας μέρας. Κι εκεί τα ίδια.
Στα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) οι εργολαβικοί εργαζόμενοι ξεκινούν από τα 500 και μπορεί να φτάσουν και τα 3.000 άτομα, με μειωμένες απολαβές και δικαιώματα.


4. ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ...
Καθόλου άσχετο μ’ αυτά δεν είναι, το ότι μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση απέρριψε στη Βουλή και την πρόταση του ΚΚΕ, η οποία προέβλεπε, ότι όταν σε μια επιχείρηση, σε έναν όμιλο κ.ο.κ. υπογράφεται μια ΣΣΕ, αυτή να ισχύει και για τους εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτήν. Άρα ; Οι "ελαστικοί" (πλειοψηφία πιά) στο στόμα του εργοδότη απροστάτευτοι.

5. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ;
Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπ. Εργασίας όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά οι αρμοδιότητές τους ψαλιδίστηκαν και ο προσανατολισμός τους είναι να επιβάλλεται η αντεργατική νομοθεσία και όλοι οι νόμοι που τσακίζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι ξενοδόχοι π.χ., ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που είχαν συνυπογράψει ΣΣΕ, τις εφάρμοζαν ή σε ένα μικρό βαθμό ή και καθόλου, αφού δεν έχουν κανένα έλεγχο.

Γ. ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΑΚΟΣ : ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ...

ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ. ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΕΥΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ.

Αφού πρώτα τον έφεραν σαν "θετικό για τους νέους" και σαν μια από τις "βέλτιστες πρακτικές" στην ΕΕ, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη θέση των νέων μέσα στις επιχειρήσεις και το βιοτικό τους επίπεδο, τώρα ... πανηγυρίζουν που τον καταργούν.  Τι σημαίνει όμως "καταργούν".
Η ίδια η υπουργός εργασίας είπε «θα το εξετάσουμε στο χρόνο του» και  επανάφερε θέμα τροποποίησής του, στην κατεύθυνση της ...  παραπέρα γενίκευσής του. Με βάση την εκτεταμένη εργασιακή κινητικότητα μεταξύ κλάδων, χρειάζεται γενίκευση του «υποκατώτατου» μισθού ανεξαρτήτως ηλικίας, στο όνομα της «απόκτησης εμπειρίας». Αυτό τους έχει προτείνει κι ο ΟΟΣΑ. Δηλαδή καταργούν την αποκλειστική εφαρμογή του μέτρου για τους νέους και το εφαρμόζουν για όλους όσους δεν έχουν εργασιακή εμπειρία του συγκεκριμένου χώρου.

Για τα άλλα αντεργατικά μέτρα που επέβαλαν (χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, στην κυριακάτικη αργία, στο χρόνο εργασίας, διευκόλυνση νομοθετικά των ομαδικών απολύσεων και τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων κ.ά.), ούτε λόγος.

Δ. ΔΡΟΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ...
Αν θέλει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εργαζομένων (άρα και τα αιτήματα) να ψηφίσει και να εφαρμόσεί τώρα την πρόταση νόμου 513 συνδικάτων για τις ΣΣΕ, που προβλέπει μεταξύ άλλων :
- Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
- Κατάργηση του άθλιου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων.
- Επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για τις ΣΣΕ χωρίς "παραθυράκια".
- Επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας χωρίς κόλπα και εξαιρέσεις.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με 35ωρο - 5ήμερο.

Αυτή την πρόταση όμως όταν κατατέθηκε στη βουλή την απέρριψε ως αντισυνταγματική. Άρα αυτές οι προτάσεις που φέρνει τώρα τι είναι ; Είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ κι ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ από τις προτάσεις των εργαζομένων. Γι’ αυτό και είναι αποδεκτές κι από τους δανειστές κι από τους εργοδότες.
Μάνος Δούκας

Υ.Γ. Έτσι που λες φίλε ΣΥΡΙΖΑΙΕ ... τόσα ψέματα σου λένε ... τόσο μεγάλο θύμα σε περνάει η ηγεσία σου ... εκτός κι αν είσαι από αυτούς που δε φτύνουν εκεί που τρώνε ...


ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ...
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9978411
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: