Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Για τον “Βαγγέλα” μας

Ο σύντροφος Βαγγέλης Μπούτας, ο Βαγγέλας μας, «φεύγει» και αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό στο αγροτικό κίνημα αλλά συνάμα και παρακαταθήκη αγώνων, συνέπειας, πείσματος, λαϊκής θυμοσοφίας, καρδιτσιώτικης ντοπιολαλιάς και ντρομπροσύνης.

Παλιοκαστρινός κι όχι «καρακαμπίλας», με μια ζωή στο χωράφι και στ’ αλέτρι είτε με μπαμπάκι, είτε με καπνά και στάρι, είτε με μήλα, είτε τα τελευταία χρόνια με σταφύλια, τσίπρο και κρασί με λίγα στρέμματα θκά τ’ και λίγα νοικιασμένα. Παντός καιρού σαν το Κόμμα του, το Κόμμα μας που το τίμησε αυτά τα 40 και βάλε χρόνια οργανωμένης ζωής και δράσης και μια ζωή στα μπλόκα της αγροτιάς έσπαγε της κάθε κυβέρνησης ο τσαμπουκάς. Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί γεωργίας έφευγαν μα ο Βαγγέλας έμενε να παλεύει με τ’ αδέρφια του τα ταξικά για τα προβλήματα της αγροτιάς.

Απ’ το 1996 και προς τα ‘δω: «πέρα από τη Λαμία ειν’ το Πατακιστάν είναι κι εκεί πατρίδα με σύνορ’ ανοιχτά, γεια σου Πατάκη με τη σωστή γραμμή γεια σου Μπούτα πατέρα μας κι εσύ». Και πραγματικά ήταν «πατέρας», όχι όπως τον έλεγαν και τον εννοούσαν οι αστικές φυλλάδες, αλλά «μάστορας της τακτικής» σε συνδικαλιστικό επίπεδο αλλά και στο δρόμο κανονικός «στρατηγός του Θεσσαλικού κάμπου», από το πού και ποια τρακτέρια θα μπουν στα Τέμπη, τη Βιοκαρπέτ, τη Νίκαια μέχρι τα συνθήματα και τα αιτήματα (ΚΑΠ και ΓΚΑΤ μας έχουν ρίξει κάτ’) με στόχο τον πραγματικό εχθρό την αντιαγροτική ευρωενωσιακή πολιτική.

Παράλληλα, παλιός πρόεδρος του χωριού του, του Παλιόκαστρου (Μητρόπολη Καρδίτσας) και μπιστικός σύντροφος και φίλος με τον Χρήστο Τέγο (εκλιπόντα δήμαρχο Καρδίτσας) έφτιαξαν ένα πρωτοπόρο αυτοδιοικητικό δίδυμο με κατάρτιση, γνώση των θεμάτων της αυτοδιοίκησης και στοχοπροσήλωση στα τοπικά προβλήματα, ιδιαίτερα από το 1994 και ύστερα. Ο Βαγγέλης στα νομαρχιακά κι ο Τέγος στα δημοτικά, δίδυμο που ακόμα το μνημονεύουν και το παραδέχονται φίλοι και αντίπαλοι πολιτικοί.

Είναι το «χώμα», είναι η συσσωρευμένη πείρα και ιστορία αυτού του τόπου, της Θεσσαλικής γης αλλά και η βαριά κληρονομιά του Χαρίλαου που ο Βαγγέλας πάει να τον «ανταμώσει» για να κάνουν μασλάτια για τα παλιά, να κυνηγήσουν ζλάπια και να σιγοτραγδήσουν για την Καρδίτσα και για το ΚΚΕ μας.

Βαγγέλη φεύγεις αλλά σου δίνουμε υπόσχεση -όπως το ‘χαμε κάνει και στον καπετάν Γιώτη το φίλο σου- ότι τη γουρνοθλιά που μας πέρασαν οι καπιταλιστές εμείς θα την κόψουμε, θα την τσακίσουμε και τον κόσμο θα τον αλλάξουμε..

Συντροφικά συλλυπητήρια στη γυναίκα σου, τα παιδιά και τ’ αγγόνια σου

ένας κοντοχωριανός σ’

 www.katiousa.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: