Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

35 ΧΡΟΝΙΑ ΨΕΥΤΕΣ

Του Μάνου Δούκα *
Κάθε ισχυρισμός χρειάζεται αποδείξεις. Εμείς είμαστε που το διακηρύσσουμε. Οπότε είμαι υποχρεωμένος να τις προσκομίζω και θα είναι το δώρο μου στο ΠΑΣΟΚ για τα 35 γενέθλιά του. Αποσπάσματα από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974 μετά σχολίων δικών μας.

Στο site του ΠΑΣΟΚ, η μόνη αναφορά που υπάρχει σ΄ αυτό το ξεχασμένο πια κείμενο, είναι η εξής : «Σεπτέμβρης 1974 : Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου παρουσιάζει την ιδρυτική διακήρυξη της "3ης Σεπτέμβρη", που εσωκλείει τις ιδεολογικές αρχές και τους στόχους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και ιδρύει το ΠΑΣΟΚ». (Δεν το δημοσιεύουν ούτε οι ίδιοι. Οπότε το δικό μου κείμενο κρατήστε το. Έχει συλλεκτική αξία). Αλλά ακόμα θεωρούν ότι αυτό το κείμενο τους εμπνέει και τους καθοδηγεί ; Ας το πει καθαρά ένας τους !!!

Έλεγαν λοιπόν στη «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη» : «Η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της πατρίδας μας (…) Μεταβλήθηκε η χώρα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του Πενταγώνου, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων (…) και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο πεντάγωνο να
μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής».

Τι έκαναν μέσα στα 35 χρόνια που γιορτάζουν ;
- Νέες συμφωνίες για τις βάσεις. Τότε που προπαγάνδιζαν ότι οι βάσεις φεύγουν με τη συμφωνία τους.
- Συμμετοχή της χώρας μας σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους :
στη Γιουγκοσλαβία ο ΝΑΤΟικός στρατός πήγαινε απ΄ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Ελληνικά πολεμικά συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου απ΄ την Αδριατική.
- Στο ΙΡΑΚ το 1991 απ΄ τη βάση της Σούδας έγιναν 31.000 απογειώσεις βομβαρδιστικών κι άλλοι τόσοι ανεφοδιασμοί άλλων αεροσκαφών που πήγαιναν στο Ιράκ να βομβαρδίσουν με τις έξυπνες βόμβες αμάχους μέσα στα καταφύγια.
- Στον πόλεμο του Αφγανιστάν τα ίδια
- Στο νέο πόλεμο στο Ιράκ τα ίδια.
- Η χώρα μας και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει στείλει αφειδώς και διατηρεί ακόμα «ειρηνευτικές δυνάμεις» σε κάθε περιοχή του κόσμου που τους φώναξαν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ.
- Έχει υπογράψει οτιδήποτε της ζητά το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι. Κι έχει συμβάλει αποφασιστικά στο να αλυσοδεθεί η χώρα ακόμα περισσότερο στο άρμα του ιμπεριαλισμού.
- Από ψηφίσματα και μνημόνια, μέχρι συμφωνίες, νέες αγορές όπλων, έναρξη πολέμων χωρίς έστω και την έγκριση αυτού του πουλημένου πια ΟΗΕ, κλπ.
Κι αυτό όλο το θεωρούν φυσικό και «ρεαλισμό».



Έλεγαν στη «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη» : «(σ.σ. το ΠΑΣΟΚ προτείνει) την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου (…) γι αυτό η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του κινήματός μας. Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προϊόν του μόχθου του. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα»

Τι έκαναν μέσα στα 35 χρόνια που γιορτάζουν ; Χρειάζεται να σας πω ;
- Ιδιωτικοποίησαν ότι ήταν κρατικό ( και δεν είχε προλάβει να το ιδιωτικοποιήσει η ΝΔ )
- Έκαναν θεό την «παραγωγικότητα», την «ανταγωνιστικότητα», την «επιχειρηματικότητα» κι όλες τις άλλες «αρετές» του καπιταλισμού και της «νέας τάξης» του.
- Συμφώνησαν μ΄ όλες τις σχετικές συμφωνίες της Ε.Ε., όλα τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση, σαν καλά παιδιά, χωρίς … αντιρρήσεις.
- Στήριξαν και στηρίχτηκαν στις τράπεζες, στους επιχειρηματίες, στις εταιρίες, στα «νέα τζάκια».
- Εξασφάλισαν λιτότητα στους εργαζόμενους για πολλά χρόνια, σε αγαστή συνεργασία με την δική τους πουλημένη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
- Νομοθέτησαν περιορισμούς δικαιωμάτων των εργαζόμενων, διεύρυνση ωραρίων, λιτότητα, απελευθέρωση απολύσεων, ελαστικά ωράρια, αύξηση συνταξιοδοτικών ορίων κλπ.
- Νομιμοποίησαν την ασυδοσία των μεσαζόντων σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.
- Βούτηξαν τα λεφτά του κοσμάκη μέσα απ΄ τις τσέπες (ακόμα κι αυτά που δεν είχαν) με την κομπίνα του χρηματιστηρίου.
- Έκαναν την «εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα» ακόμα πιο … εντυπωσιακή. Μόνο που εκείνοι οι ίδιοι ( τα στελέχη τους δηλαδή στην συντριπτική τους πλειοψηφία ) «πέρασαν» απ΄ την πλευρά των «προνομιούχων», των «πασοκόπλουτων», που κάνουν γάμους δισεκατομμυρίων στα … Παρίσια.

Έλεγαν στη «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη»: «Έχει ο λαός πικρή πείρα απ΄ τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονται στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους. Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο»

Τι έκαναν μέσα στα 35 χρόνια που γιορτάζουν ;
- Έφτιαξαν ένα αρχηγικό κόμμα που οι βουλευτές του μαθαίνουν απ΄ την τηλεόραση ότι διαγράφτηκαν απ΄ τον αρχηγό – αυτοκράτορα.
- Αποθέωσαν το ρουσφέτι, την εξαγορά, τον κομματάρχη του χωριού, την εξάρτηση ψηφοφόρου – βουλευτή ( ή και δημάρχου πια )
- Νομιμοποίησαν κι έκαναν μόδα την ξεδιαντροπιά, την αρπαχτή, τη ρεμούλα, το βύσμα, το λάδωμα, το ρουσφέτι, το ξεπούλημα της προσωπικότητας του ατόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν κομματικό όφελος.



Υ.Γ. Στις 18 Οκτώβρη θα σας δώσω αποσπάσματα απ΄ το … «Συμβόλαιο με το λαό» που είχε «διακηρύξει» ο Ανδρέας πριν τις εκλογές του 1981 όταν πήρε πρώτη φορά την κυβέρνηση. Άλλη πρωταπριλιά αυτό. Άλλη απάτη ολκής. Σας το χρωστάω.

................................................................
* Ο Μάνος Δούκας είναι μαθηματικός, μέλος του Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και συνεργάτης της εφημερίδας Νέο Εμπρός.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα θα μου επιτρέψεις να πω την εξής άποψη.
Απλά δεν καταλάβαμε τι εννοούσε το ΠΑΣΟΚ (το ... τότε) όταν έλεγε "θα διώξουμε τους αμερικάνους" !
Εννούσαν την .. Μαργαρίτα !!!
Και το ... έκαναν !!!
Συνεπείς οι ... πράσινοι !!!!!!

Καλημέρα σας !