Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΟΥ

- Στις 5 Οκτώβρη, κυβέρνηση θα είναι ένα από τα δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ. Ξέρουμε δηλαδή, ότι θα έχουμε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, κόμματα αντιλαϊκά, με αντιλαϊκή πολιτική. Αντεργατική, αντιαγροτική, εναντίον των μικρών επιχειρηματιών, πολιτική που στρέφεται εναντίον συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, πολιτική που έχει οξύνει τα προβλήματα της νεολαίας, των νέων ανθρώπων, των γυναικών. Αυτό είναι γνωστό.
Δεν ξέρουμε με σιγουριά ποιο θα είναι το συνολικό τους άθροισμα. Αυτό είναι που ενδιαφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και πρέπει να ενδιαφέρει και το λαό. Εμείς το λέμε καθαρά. Πολιτικά έχει σημασία και οι δυο να είναι κάτω.

- Όσοι από εσάς εκτιμάτε το ρόλο, τη μαχητικότητα, τη συνέπεια λόγων και έργων του ΚΚΕ, χωρίς να είστε υποχρεωμένοι να χειροκροτήσετε όλες τις θέσεις μας και όλα τα συνθήματα, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αν από τις εκλογές βγει αποφασιστικά ενισχυμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, θα έχει γίνει ένα ποιοτικό βήμα που θα μπορούμε να πούμε: Σ' αυτές τις εκλογές δεν έγινε μία από τα ίδια ή δεν είχαμε οριακές θετικές διεργασίες ή ότι δεν πήγε στράφι η ψήφος της αγανάκτησης και της διαμαρτυρίας όλων εκείνων που συνειδητοποιούν και ξέρουν, είτε μέσα από τις εμπειρίες του κλάδου τους, είτε μέσα από τη γενικότερη εμπειρία, ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές.

- Αυτή η διαφορετική γραμμή που υποστηρίζει το ΚΚΕ στα καθημερινά ζητήματα και στην προοπτική είναι που μας εξασφαλίζει το εξής: Να είμαστε παρόν ως κόμμα στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα, αν και δεν μας αρέσει ο διαχωρισμός μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Ό,τι θίγει τον κάθε εργαζόμενο και τον ταλαιπωρεί είναι πρόβλημα.
Έχουμε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε στην καθημερινότητα και ταυτόχρονα να δημιουργούμε προϋποθέσεις συγκέντρωσης δυνάμεων και πριν απ' όλα λαϊκών δυνάμεων για τη ριζική πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Και μάλιστα με μία πρόταση ριζικής πολιτικής αλλαγής που είναι επεξεργασμένη έτσι, που μπορεί να συσπειρώσει και να διαμορφώσει ενιαίο μέτωπο εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών και μικρών επιχειρηματιών, αναμφισβήτητα με ιδιαίτερες αιχμές τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, την 3η ηλικία, τους μετανάστες. Ένα τέτοιο ενιαίο μέτωπο και με μία πρόταση εξουσίας που μπορούν να συμφωνήσουν και εκείνοι, που δεν κατανοούν ή έχουν ερωτηματικά στο ζήτημα του σοσιαλισμού ή ακόμη και στην κριτική εξέταση που κάνουμε εμείς της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ου αιώνα.


- Το μεγάλο μας ατού είναι το εξής: Στις εκλογές δεν κατεβαίνουμε με προεκλογικό πρόγραμμα. Τι είναι προεκλογικό πρόγραμμα; Το πρόγραμμά μας είναι ένα, που ξεκινάει από τα προβλήματα του σήμερα, της καθημερινότητας και οδεύει και προς το αύριο προς τη ριζική λύση. Δεν κάνουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τις εκλογές. Όποιος κάνει ειδικό πρόγραμμα προεκλογικό, είναι γιατί θέλει να βγάλει απ' την επικαιρότητα το πάγιο πρόγραμμα που έχει. Βεβαίως αν κάτι καινούργιο μέχρι την ημέρα των εκλογών προκύψει, τότε το πρόγραμμά μας το οποίο το διαδίδουμε και στη γενικότητά του και κατά θέμα, θα το εμπλουτίσουμε, ακόμα και θα διορθώσουμε και θα βελτιώσουμε ένα αίτημα. Αλλά αν μέχρι τις 4 του Οκτώβρη δεν προκύψει κάτι καινούργιο, κάτι ξαφνικό, ισχύει το πρόγραμμα που είχαμε στις ευρωεκλογές, ισχύει το πρόγραμμα που έχουμε στους καθημερινούς αγώνες, ισχύει το πρόγραμμα που είχαμε το 2007, επικαιροποιημένο βεβαίως με τα θέματα της κρίσης, γιατί το 2007 δεν είχε ξεσπάσει η κρίση.

(Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ - περισσότερα εδώ).

....

Δεν υπάρχουν σχόλια: