Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ

1946
12 Δεκέμβρη: Οι μαχητές του Δ.Σ.Ε. χτυπούν το Λεωνίδιο και τη Λειβαδιά.
30 Δεκέμβρη: Μαχητές του Δ.Σ.Ε. καταλαμβάνουν την Υπάτη.
Νοέμβρης-Δεκέμβρης: Η δράση του Δ.Σ.Ε. απλώνεται σε όλη τη χώρα. Δίνονται μάχες στον Έβρο, στην Ανατολική και τη Δυτική Μακεδονία, στο Βέρμιο, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο κ.λπ., όπου προξενούσε βαριές απώλειες στον κυβερνητικό στρατό. Μια σειρά περιοχές ανασαίνουν ύστερα από την απώθηση των μοναρχικών συμμοριών.

1947
23 Δεκέμβρη: Σχηματίζεται η προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση.
25 Δεκέμβρη: Δίνεται η μεγάλη μάχη της Κόνιτσας. Η μάχη για την κατάληψή της αποτυχαίνει.
Δεκέμβρης: Το Αρχηγείο Ηπείρου με αιφνιδιαστική διείσδυση περνάει στο χώρο και κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου: Πωγώνι, Καλαμά, χωριά της Μουργκάνας.

ΚΡΗΤΗ: Από τους διωκόμενους αγωνιστές της Αντίστασης που κατέφευγαν στα χωριά της Κρήτης δημιουργούνται στην ύπαιθρο Χανίων μικρές ένοπλες ομάδες διασπαρμένες στα Λευκά Όρη.
Δεν κατορθώθηκε να συγκροτηθεί ενιαία διοίκηση. Σκοτώθηκαν σε ενέδρα τα μέλη της Γραμματείας της Επιτροπής Περιοχής του Κ.Κ.Ε., Γ. Τσοτίλος, Βαγγελιώ Κλάδου και Μήτσος Μακρυδάκης. Συνολικά στο νομό Ηρακλείου οι μαχητές του Δ.Σ.Ε. έφθασαν τους 100 και στο νομό Χανίων γύρω στους 500.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Το 1947, αρχές του 1948 τα τμήματα του Δ.Σ.Ε. στο Μωριά απελευθερώνουν μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, ύστερα από νικηφόρες μάχες στη Σπάρτη, τα Καλάβρυτα, τα Λεχαινά, το Μονοδέντρι, το Γύθειο κ.λπ. Με την επιθετική του δράση ο Δ.Σ.Ε. στο Μωριά είχε αγκιστρώσει σημαντικές δυνάμεις του αντιπάλου.


1948
2 Δεκέμβρη: Τμήματα της 8ης Μεραρχίας του Δ.Σ.Ε. καταλαμβάνουν την Πέτρα Μούκα στο Γράμμο και απελευθερώνουν πολλά χωριά της περιοχής.
1-8 Δεκέμβρη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. της Πελοποννήσου μπαίνουν τέσσερις φορές στην Καλαμάτα.
11 Δεκέμβρη: Δυνάμεις της 1ης & 2ης Μεραρχίας του Δ.Σ.Ε. ενεργούν επίθεση και ύστερα από σφοδρές μάχες καταλαμβάνουν την Καρδίτσα.
19 Δεκέμβρη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. της Πελοποννήσου χτυπάνε τον κυβερνητικό στρατό στην Καλαμάτα, Σπάρτη, την Κόρινθο και τον Πύργο.
Τα τμήματα του Δ.Σ.Ε. που δρούσαν στην Πελοπόννησο, παρά τις ενισχυμένες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και την έλλειψη ανεφοδιασμού τους, του κατάφεραν ισχυρά χτυπήματα με σκοπό να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κυβερνητικά στρατεύματα, για να διευκολυνθούν τα τμήματα του Δ.Σ.Ε. στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στην προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση της επικείμενης εκστρατείας του κυβερνητικού στρατού την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 1949.
21 Δεκέμβρη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. χτυπάνε ταυτόχρονα την Έδεσσα και τη Νάουσα.
28 Δεκέμβρη: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. χτυπάνε τη Θεσσαλονίκη. Τμήματα πεζικού και ιππικού του Δ.Σ.Ε. χτυπάνε τους συνοικισμούς της Καλαμαριάς, Τούμπας, Καρπουτζίδας, τις αποθήκες Ντουντουλάρη, το σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και στρατιωτικούς στόχους καθώς και την Αρδέα.

Μέσα στο 1948 ο Δ.Σ.Ε. αντιμετώπισε με ηρωισμό όλες τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Έγιναν 1.509 μεγάλες και μικρές μάχες με κορύφωμα τη σκληρή αναμέτρηση του Δ.Σ.Ε. και του κυβερνητικού στρατού στο Γράμμο. Ενήργησαν 2.260 κρούσεις. πάνω από 30.000 νέοι προσχώρησαν στο Δ.Σ.Ε.


πηγή: Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ & ΔΣΕ), Ημερολόγιο 2009


Σχετικά:
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ


..

Δεν υπάρχουν σχόλια: