Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ: Απειλείται με καταστροφή ο καστανιώνας Αγιάσου

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΓΓΕΛΙΑ


Καστανοπαραγωγοί της Αγιάσου
Αγιασώτες, Αγιασώτισες

Το δάσος με τις καστανιές που υπάρχει στα υψώματα γύρω από το χωριό μας και που επεκτείνεται σε έκταση 11.000 στρεμμάτων, αποτελεί μια φυσική μορφή πλούτου. Πέρα από τα κάστανα και τη ξυλεία που μας δίνει, με τα οποία στηρίχθηκε η τοπική οικονομία σε προηγούμενα χρόνια, από μόνο του αποτελεί με τη φυσική του ομορφιά πόλο έλξης για το χωριό μας αλλά και για ολόκληρο το νησί.


Ο καστανιώνας μας αποτελεί κληρονομιά από τις προηγούμενες γενιές και οφείλουμε να τον παραδώσουμε ανέπαφο στις επόμενες.


Δυστυχώς όμως οι αντιαγροτικές πολιτικές των δύο μεγάλων κομάτων Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει στη σταδιακή εγκατάλειψη του. Σαν να μην έφτανε αυτό τα τελευταία χρόνια ο μύκητας cryptonectria parasitica έχει πλήξει τον καστανιώνα με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα την καταστροφή του κατά 15% ή 26.000 δένδρα περίπου, με βάσει τα στοιχεία του ΕΘΙΑΓΕ.


Επί δημαρχίας  Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη ετοιμάστηκε μελέτη για τον εμβολιασμό του σύμφωνα με την οποία το κόστος ανέρχεται στις 120.000 EURO. Και ενώ περιμέναμε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός φέτος, μάθαμε ότι αναβάλλεται για τον Μάιο του 2013.


Δεδομένου ότι φέτος είναι χρονιά εκλογών, αυτή η υπόσχεση αποτελεί κοροϊδία για όλους μας.


Γι’ αυτό καλούμε τους καστανοπαραγωγούς της Αγιάσου να αντιδράσουν δυναμικά. Τους καλούμε να πάρουν μέρος στην παλλεσβιακή κινητοποίηση στις 27 Ιανουαρίου 2012 στον Κόμβο της Λάρσου, για να διαμαρτυρηθούν μαζί με τους άλλους αγρότες για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου.


Φτάνει πια η κοροϊδία.
Μέτρα για τον καστανιώνα τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: