Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Γερμανία: Το φάσμα της φτώχειας απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στην καπιταλιστική «ατμομηχανή»

Το φάσμα της φτώχειας αντιμετωπίζει ένας στους έξι Γερμανούς σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
 
Τα στοιχεία προέκυψαν μετά από έρευνα σε 13.415 νοικοκυριά. Συγκεκριμένα το 16,1% των Γερμανών κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο περιγράφεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή 980 ευρώ τον μήνα για τον άγαμο και 2.058 για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά. Μάλιστα τα αντίστοιχα ποσοστά σε γειτονικές χώρες της Γερμανίας είναι χαμηλότερα. Στην Τσεχία για παράδειγμα ανέρχεται στο 9,6%, στην Ολλανδία στο 10,1% και στην Γαλλία στο 14,1%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό όσων κινδύνευαν από την φτώχεια το 2005 ήταν 12,2%.
 
Πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες και κυρίως όσες είναι άνω των 65 ετών. Στις ηλικίες έως 18 ετών, το 15,7% των γυναικών είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν το φάσμα της φτώχειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες φθάνει στο 14,8%. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20 ως 64 ετών που εργάζονται στη Γερμανία, το 45,6% εργάζεται με μερική απασχόληση κάτι που καταγράφηκε σε σχετική μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου στατιστικών «Destatis», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2012. Τα στοιχεία αυτά, αν αποτυπώνουν τα πραγματικά ποσοστά, θα πρέπει να αποδοθούν στο γεγονός ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη «ατμομηχανή» της ΕΕ, αμείβονται με λιγότερα από πέντε ευρώ ωρομίσθιο σύμφωνα με παλιότερη μελέτη του ινστιτούτου Εργασίας του πανεπιστημίου του Ντούισμπουργκ–Έσεν. Σύμφωνα, τέλος, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (2012) για τη γερμανική αγορά εργασίας, πάνω από επτά εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθό κάτω από 400 ευρώ και μάλιστα δίχως δυνατότητες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης.

πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: