Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΙΚΑΡΙΑ: Συλλαλητήριο για την υγεία 24 Γενάρη 2014


                                                                     Σάμος   20/1/2014   
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη υγεία από την ασκούμενη πολιτική της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι αντιλαϊκές ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση και το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, είναι προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας και όχι της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) με την αρχή του νέου έτους, ξεκίνησε την προσπάθεια επιβολής νέων χαρατσιών για την υγεία του λαού. Οι κυβερνητικές αποφάσεις όπως ήταν αναμενόμενο βρήκαν απέναντι τους την οργισμένη λαϊκή αντίδραση. Αντιδράσεις που αφού  ανάγκασαν αρχικά τον υπουργό υγείας, «δημοσιογράφους» μεγάλων ΜΜΕ και άλλους παρατρεχάμενους, να εξαπολύσουν μια επικοινωνιακή επίθεση για να μας πείσουν ότι «τα μέτρα είναι αναγκαία για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας». Οδήγησαν τελικά την κυβέρνηση στην επιβολή «ισοδύναμου μέτρου»- δηλαδή στην επιβολή χαρατσιού στα τσιγάρα και τον καπνό- για να αντικαταστήσει το χαράτσι των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα κρατικά νοσοκομεία.

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Μόνο η εφαρμογή του «μονόευρου» για κάθε συνταγή, θα αφαιρέσει απ' τις τσέπες των ασφαλισμένων 70 εκατομμύρια ευρώ-«υπέρ του ΕΟΠΥΥ», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Να υπενθυμίσουμε ότι η  συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα εκτινάχτηκε απ' το 9% το 2010 στο 24% το 2013, ενώ για το 2013 οι άμεσες πληρωμές για φάρμακα αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία (Άγιο Κήρυκο & Εύδηλο), και στο Καρλόβασι της Σάμου. Αλλά και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που εμπορευματοποιεί παραπέρα το δημόσιο τομέα της υγείας,  αντικαθιστώντας της μέχρι τώρα δημόσιες μονάδες Υγείας με έναν αχταρμά από δομές που θα λειτουργούν με ευθύνη κράτους, ιδιωτών και ΜΚΟ.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία των νησιών μας να κάνουν την Υγεία δική τους υπόθεση. Να δυναμώσουν τα Σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές και μέσα από αυτά να διεκδικήσουμε, πλήρη και δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκείς μονάδες υγείας, πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με ικανοποιητικό αριθμό ασθενοφόρων και προσωπικού, κατάργηση των χαρατσιών.
Να παλέψουμε οργανωμένα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε «επιχειρήσεις»,  την υγεία σε «εμπόρευμα» και τους ασθενείς σε «πελάτες». Έχουμε ανάγκη από αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση και μπορούμε να το έχουμε. Τον πλούτο τον παράγουμε εμείς και είναι τεράστιος. Δεν μπορούμε άλλο να αφήνουμε να τον λυμαίνονται τα μονοπώλια του χώρου της υγείας και εμείς να μην μπορούμε να γιατρευτούμε. Πρέπει να τον αξιοποιήσουμε για την ικανοποίηση στων αναγκών μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εργαζόμενους  στο Συλλαλητήριο των Τ.Γ ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ στην Ικαρία διεκδικώντας:

Ø  Να καταργηθεί το χαράτσι στα φάρμακα. Να καταργηθεί το πεντάευρο χαράτσι.
Ø  Να ανακληθεί  το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ø  Να συνεχιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Ικαρία, έτσι ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων στην Ικαρία και στους Φούρνους.
Ø  Να λειτουργήσει  Ιατρείο του ΙΚΑ, για την πλήρη κάλυψη των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων, με τις απαραίτητες ειδικότητες. (Συμπεριλαμβανόμενων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την  εξειδικευμένη κάλυψη των Λουτροθεραπευτηρίων)

Παρασκευή 24  Ιανουαρίου στις 6:30 μ.μ.  στην πλατεία Ευδήλου

Η  Διοίκηση
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: