Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Αγγελος Λυκιαρδόπουλος: Διάδοση της μαρξιστικής αντίληψης για την Ερευνα

Αγγελος Λυκιαρδόπουλος, εκ μέρους του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών
 
Δεν θα μιλήσω γενικά για το νομοσχέδιο, αλλά έχω να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις προς το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η πρώτη πρόταση αφορά το εξής: Μας παρουσιάσατε και πολύ σωστά τη μαρξιστική τοποθέτηση για το ρόλο της Ερευνας και της Τεχνολογίας στις καπιταλιστικές κοινωνίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ούτε ευρέως γνωστό σε μας τους ερευνητές, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και πολύ κατανοητό. Κι αυτό είναι λογικό, σε μια καπιταλιστική χώρα η κυρίαρχη αντίληψη και ιδεολογία δεν μπορεί να είναι η μαρξιστική. Και με δεδομένο ότι πάρα πολύς κόσμος δεν έχει καν επαφή με το μαρξισμό, είναι πολύ λογικό και να μην πολυκαταλαβαίνει αυτά τα οποία αναπτύξατε, που αποτελούν μια πολύ συνεκτική και συγκεκριμένη ιδεολογία.

Με την ευκαιρία του νομοσχεδίου, θα πρότεινα το ΚΚΕ να διοργανώσει ημερίδες στα ερευνητικά κέντρα και να αναπτύξει τη μαρξιστική αντίληψη για την Ερευνα και την Τεχνολογία. Να γίνει μέσα στα ερευνητικά κέντρα και να μπορεί να έχει συμμετοχή ο κόσμος, είτε ερευνητικό, είτε τεχνικό, είτε οποιοδήποτε προσωπικό και να αποκτήσει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα ώστε να μπορέσει να συζητήσει πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.
Σχετικά με το νομοσχέδιο, όλοι συμφωνούμε ότι κινείται σε μια κατεύθυνση αρνητική, κινείται προς το χειρότερο. Δεν θα μπορούσε νομίζω να περιμένουμε και κάτι άλλο. Η ανατροπή αυτού του νομοσχεδίου θα ήταν καθήκον του κινήματος των ερευνητικών κέντρων, το οποίο δυστυχώς, όπως έχετε καταλάβει, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Παρόλο που όλοι συμφωνούν και είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο, δεν βλέπουμε και κάτι συγκεκριμένο στην πράξη, στη δράση, ώστε να ματαιώσουμε κάποιες πλευρές σε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορούμε σε καπιταλιστικές συνθήκες να περιμένουμε σοσιαλιστικές νησίδες ή συνολικά θετικά νομοσχέδια μόνο και μόνο για την Ερευνα. Απ' αυτή την άποψη, αυτοί που θα μπορούσαν κάτι να κάνουν είναι τα κινήματα μέσα στα ερευνητικά κέντρα και την κοινωνία.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ, λόγω της κοινοβουλευτικής του παρουσίας, είναι πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο να γίνει άλλη μια τέτοιου είδους σύσκεψη, ώστε ενδεχομένως να διαμορφωθούν και συγκεκριμένες τροπολογίες, να δώσει τη μάχη το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή ούτως ώστε να συμβάλει τουλάχιστον προς τους εργαζόμενους και τους ερευνητές κάποια πράγματα να αμβλυνθούν ή να πάνε προς θετική κατεύθυνση.
 
από την εκδήλωση της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή (22/01/2014) για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη περισσότερα εδώ:
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: