Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λέσβου: Σε αποσύνθεση και αυτοδιάλυση οδηγείται το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

Σε αποσύνθεση και αυτοδιάλυση οδηγείται το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου στη Λέσβο, θύμα και αυτό της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας και σε εφαρμογή των μνημονίων του ΔΝΤ και της ΕΕ, όπως καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγέλης Παλαιολόγος.
 
Επισημαίνεται ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε το ΚΥ θα οδηγηθεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και θα κλείσει εκ των πραγμάτων και θα αφήσει στο έλεος τους κατοίκους Πολιχνίτου, Βρίσας, Βασιλικών, Λισβορίου και Σταυρού, που είναι κυρίως άνθρωποι περασμένης ηλικίας και έχουν άμεση ανάγκη της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Φροντίδας.
 
Τα προβλήματα του ΚΥ Πολιχνίτου, που είχε θέσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Νοεμβρίου 2013 ο Βαγγέλης Παλαιολόγος μετά από επίσκεψή του παρουσία και του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Β. Μουζάλα, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν μέχρι σήμερα, αλλά αντίθετα έχουν οξυνθεί ακόμα περισσότερο.
 
Μετά από συζήτηση με την διευθύντρια του ΚΥ Πολιχνίτου κ. Χριστίνα Χριστοδούλου και το νοσηλευτικό προσωπικό, η κατάσταση όχι μόνο δεν άλλαξε προς το καλύτερο αλλά χειροτέρεψε.
 
Η σημερινή κατάσταση είναι ως εξής:
  • Από τους τέσσερις γιατρούς (επιμελητές) που ανήκουν στη δύναμη του ΚΥ, σήμερα υπάρχουν μόνο τρεις. Η μία γιατρός όμως δικαιούται και παίρνει ειδική άδεια και η τέταρτη γιατρός είναι αποσπασμένη μόνιμα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Εκτός από αυτό, δεν υπηρετεί και κανένας αγροτικός γιατρός, για να αντιμετωπίσουν (σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων) τις αυξημένες ανάγκες του γηραιού πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου, το κάνουν όμως από φιλότιμο και συναίσθηση ευθύνης καθήκοντος.
  • Έλλειψη αγροτικών γιατρών: Κανονικά έπρεπε να υπάρχουν σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις 6 γιατροί (3 στο ΚΥ Πολιχνίτου, 2 στη Βρίσα και 1 στα Βασιλικά). Σήμερα δεν υπάρχει κανένας αγροτικός γιατρός, ούτε στο ΚΥ, ούτε στα χωριά τα οποία έχουν να δουν αγροτικό γιατρό εδώ και ένα χρόνο.
Επομένως, ολοσχερής αδυναμία παροχής υπηρεσιών τόσο στο ΚΥ όσο και στα χωριά Βρίσα, Βασιλικά, Λισβόρι και Σταυρό.
  • Καθαρίστριες: Από τις τρεις που προβλέπονται υπάρχει μόνο μία, οι άλλες δύο με συμβάσεις, στην ουσία εκτελούν χρέη φύλαξης του ΚΥ αφού δεν υπάρχει κανένας φύλακας.
  • Νοσηλευτικό προσωπικό: Από τις πέντε θέσεις που προβλέπονται υπηρετούν μόνο δύο. Οι άλλες τρεις είναι αποσπασμένες στο Νοσοκομείο και μία έχει άδεια τοκετού.
  • Οδηγοί ασθενοφόρων υπάρχουν μόνο τρεις από τις πέντε που προβλέπονται. Οι κενές βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ.
  • Σοβαρά προβλήματα του κτιρίου του ΚΥ που έχουν να κάνουν με χρόνια έλλειψη συντήρησης, με αποτέλεσμα νερά της βροχής να διεισδύουν σε εργαστηριακούς χώρους, υγρασία, κτιριακές φθορές κ.λ.π.
  • Επίσης προβλήματα υπάρχουν στα εργαστήρια, μικροβιολογικό, ακτινολογικό καθώς και σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η σημερινή λειτουργία του ΚΥ Πολιχνίτου κάτω από αυτές τις συνθήκες οφείλεται αποκλειστικά στις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες του εναπομείναντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
 
Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος από πλευράς "Λαϊκής Συσπείρωσης"επισκέφτηκε το διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Βασίλειο Μουζάλα την Παρασκευή 24 Γενάρη και έθεσε υπόψη του τα παραπάνω προβλήματα, ο οποίος όπως είπε είναι γνώστης αυτών των προβλημάτων και κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει εμβαλωματικές λύσεις, μέσα στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Τόνισε ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σε δύο περίπου μήνες, μετά δηλαδή από την εφαρμογή των κυβερνητικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Υγείας. Υπογράμμισε δε, ότι, τόσο το ΚΥ Πολιχνίτου καθώς και τα υπόλοιπα ΚΥ του νησιού δεν πρόκειται να καταργηθούν.
 
Επειδή όμως οι κάτοικοι του Πολιχνίτου αλλά και του νησιού μας γενικότερα, έχουν χορτάσει από υποσχέσεις, καλό θα είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν λύσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΥ, αλλά και γενικότερα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, που είναι αναφαίρετο και ιερό δικαίωμα και ας μην πέσουν πάλι στην παγίδα των ψεύτικων κυβερνητικών υποσχέσεων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: