Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Φούρνων του ΚΚΕ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών

 
Τη διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, των εναλλασσόμενων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και σήμερα της δικομματικής συγκυβέρνησης που αφήνει για μία ακόμη φορά τα νησιά των Φούρνων και της Ικαρίας χωρίς καράβι, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Φούρνων του ΚΚΕ.
 
Ειδικότερα καταγγέλλει ότι «το “ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ” εκτελεί το δρομολόγιο Χίος - Ψαρά και κανείς δεν ξέρει αν και πότε, και με ποιο πλοίο τα νησιά μας θα έχουν ξανά σύνδεση με Ικαρία και Σάμο.
 
Και αυτό έρχεται σαν συνέχεια της διακοπής των δρομολογίων του «EUROPEANEXPRESS» και τη δρομολόγηση του υπέργηρου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» με δυο δρομολόγια στο δεκαήμερο που διανύουμε.
 
Το έργο επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά και στην ουσία πρόκειται για ξεκάθαρο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία του νησιού μας, για την τροφοδοσία του, για τους εργαζόμενους, για κάθε Φουρνιώτη και Φουρνιωτίνα.
 
Αφορμή δεν ξέρουμε ποια είναι, πιθανόν τα Ψαρά έμειναν χωρίς σύνδεση με τη Χίο, η αιτία όμως είναι μια:
Εφοπλιστές και κυβερνήσεις με βάση τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (για την πλήρη απελευθέρωση της δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου) και τους νόμους προσαρμογής σε αυτόν τον κανονισμό που ψήφισαν, έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε «Πέλαγος εφοπλιστικής ασυδοσίας».
 
Και για μια ακόμα φορά η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι όσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα είναι στα χέρια των εφοπλιστών, όσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα σχεδιάζονται με βάση το κέρδος και τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τόσο θα επιδεινώνεται η θέση των νησιωτών, των ταξιδιωτών και όλων των εργαζομένων. Τόσο τα νησιά μας θα αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη και την απομόνωση.
 
Η Κομματική Οργάνωση Φούρνων του ΚΚΕ καταγγέλλει και καταδικάζει αυτήν ακριβώς την πολιτική που δημιουργεί και γεννά αυτά τα προβλήματα, που επιτρέπει να μένει ο τόπος μας χωρίς καράβι.
Καταγγέλλουμε τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, το Υπουργείο «Ναυτιλίας και Αιγαίου», και την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για την απαράδεκτη κατάσταση των συγκοινωνιών στο Νομό μας.
 
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει με επάρκεια και με φθηνό εισιτήριο άμεσα - τώρα την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας.
Άμεσα να εξυπηρετηθούν όλες οι δρομολογιακές γραμμές των Φούρνων.
 
Διεκδικούμε απρόσκοπτη, τακτική, καθημερινή σύνδεση των νησιών μας, χειμώνα - καλοκαίρι, με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με φτηνά εισιτήρια και με εξασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.
 
Παλεύουμε για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και οι θαλάσσιες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου ενιαίου φορέα συγκοινωνιών. με εργατικό και λαϊκό έλεγχο για γρήγορη, ασφαλή και φτηνή μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.
 
Είναι στο χέρι μας, με τους συντονισμένους αγώνες μας, με τη λαϊκή συμμαχία και πάλη, να διεκδικήσουμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: