Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου για τη σχεδιαζόμενη νέα επένδυση σε ανεμογεννήτριες στη θάλασσα από κινεζικό όμιλο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου για τη σχεδιαζόμενη νέα επένδυση σε ανεμογεννήτριες στη θάλασσα από κινεζικό όμιλο.
Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" θεωρούμε ότι βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής και επένδυσης είναι το αν αυτή κατοχυρώνει την Ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό για να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, ή, αντίθετα, την παραδίδει σαν εμπόρευμα και μέσο κερδοσκοπίας στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
 
Με αυτό το κριτήριο, εκφράσαμε, από την πρώτη στιγμή, την αντίθεσή μας στην επένδυση σε γιγάντιες ανεμογεννήτριες στο νησί μας, από την πολυεθνική "ΡΟΚΑΣ - IBERDROLA". Μια τέτοια επένδυση, αν προχωρήσει, θα πληρωθεί πανάκριβα και από το λημνιακό λαό, με το χαράτσι για τις ΑΠΕ -που ήδη πληρώνει- και με την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του ρεύματος. Ταυτόχρονα, θα επιφέρει ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, στην αγροτική οικονομία και στην τουριστική κίνηση του νησιού. Πράγματι, οι τουρίστες δεν θα έρχονται στο νησί μας "για να θαυμάζουν τις ανεμογεννήτριες", όπως ισχυρίστηκε ο απερχόμενος περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος κ. Γιακαλής, αλλά για να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο και τις πεντακάθαρες και προσιτές θάλασσές του.
 
Στο ψήφισμα των Φορέων της Οργανωτικής Επιτροπής για τα προβλήματα του νησιού μας, στην οποία συμμετείχε και η σημερινή Δημοτική Αρχή, που υπογράφτηκε και από 6.000 περίπου συμπατριώτες μας, το Νοέμβριο του 2012, μεταξύ των άλλων αιτημάτων, αναφέρεται και το εξής:
Όχι στις βιομηχανικές μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Λήμνο.
Η γενική αυτή αντίθεση του λαού της Λήμνου ανάγκασε τη Δημοτική Αρχή να αντιταχθεί, έστω και χλιαρά, σ’ αυτήν την επένδυση.
 
Και όμως, πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα, με ανακοίνωση της ίδιας της Δημοτικής Αρχής, η συνεργασία της με κινεζικό όμιλο για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε "θαλάσσια αιολικά πάρκα" στη Λήμνο. Και τούτο, παρά το ότι η εγκατάσταση τέτοιων ανεμογεννητριών στη θάλασσα έχει εξίσου καταστροφικές συνέπειες.
Στη συνάντηση με τους Κινέζους συμμετείχαν ο δήμαρχος, κ. Χατζηδιαμαντής και ο αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Μπουλώτης.
Θεωρούμε ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή υπέπεσε σε σοβαρότατο ατόπημα προωθώντας –και μάλιστα στο τέλος της θητείας της- τέτοιου είδους ολέθριες "επενδύσεις", που έρχονται σε αντίθεση με την εκφρασμένη αντίθεση του λαού μας και των μαζικών φορέων του.
 
Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, που στηρίζονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, συναινούν και στηρίζουν την παράδοση της Ενέργειας στα μονοπώλια, είτε ευρωπαϊκά είναι αυτά, είτε κινεζικά, είτε οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στο ήδη ισχνότατο εισόδημα του Λημνιακού Λαού με την αύξηση των φόρων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και στο περιβάλλον.
 
Στηρίζουμε το αίτημα των μαζικών φορέων της Λήμνου και των 6.000 συμπατριωτών μας που υπέγραψαν ενάντια στις βιομηχανικές μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Λήμνο και τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για:
 
Τη ματαίωση αυτών των ολέθριων σχεδιασμών.
Σωστή λειτουργία του τοπικού σταθμού παραγωγής ρεύματος (όχι στη χρήση μαζούτ, τοποθέτηση φίλτρων).
Χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ.
Κίνητρα για ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο οικιακής χρήσης.
Μειωμένο κατά 50% έως και δωρεάν ρεύμα σε ανέργους, αναξιοπαθούντες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μείωση των τιμών του ρεύματος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους με παράλληλη αύξηση στους μεγαλοκαταναλωτές.
 
Αν πραγματικά θέλουμε ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού με φτηνό ρεύμα και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, πρέπει να πάμε κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που στήριξαν και στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Η παραγωγή και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι κοινωνική περιουσία και όχι μέσο εκμετάλλευσης του λαού και κερδοσκοπίας των μονοπωλίων.
 
Να γιατί πρέπει να ενισχυθεί η "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το δήμο του νησιού μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: