Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Για τα εξοντωτικά μέτρα ενάντια σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Για τα εξοντωτικά μέτρα ενάντια σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές
  
Στα νύχια του μεσάζοντα και μεγαλέμπορου, προσπαθεί να ρίξει η κυβέρνηση με το αντιδραστικό νομοσχέδιο «Για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», χιλιάδες μικρούς και φτωχομεσαίους αγρότες-λαϊκατζήδες. Αυτούς  που κατάφεραν να πουλάνε τη σοδειά τους στις λαϊκές αγορές, παρακάμπτοντας το μεσάζοντα και να βγάζουν ένα μεροκάματο για να ζήσουν και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα η λαϊκή οικογένεια έχει τη δυνατότητα για  ντόπια, φρέσκα και σε προσιτές τιμές προϊόντα.
Τα  εργαλεία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι αυτά του ΟΟΣΑ και της ΕΕ που στόχο έχουν να συγκεντρώσουν  και το εμπόριο των λαϊκών αγορών στους  μεγαλέμπορους  και τις εμπορικές αλυσίδες των σούπερ Μάρκετ. Γιατί  στο νομοσχέδιο αυτό:
1) Αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις  χορήγησης και ανανέωσης των αδειών και απαιτούνται  φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για  ΟΓΑ  και ΕΛΓΑ. Όταν η πλειοψηφία αδυνατεί να πληρώσει και είναι ανασφάλιστη με όποιες συνέπειες στους ίδιους και τις  οικογένειες τους. Η διάρκεια της άδειας είναι 2-12 μήνες.   Ουσιαστικά τους οδηγεί  στα νύχια και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων - μεσαζόντων και στη δραστική μείωση του εισοδήματος. Επίσης αποκλείει ουσιαστικά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ να πηγαίνουν στις λαϊκές για να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξη, αφού ζητάει το 50% του εισοδήματος να είναι από την αγροτική δραστηριότητα. Το ίδιο σκληρά μέτρα παίρνει και για τους επαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους. Δηλαδή στερεί το δικαίωμα στη δουλειά και το μεροκάματο, σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν φόρους και χαράτσια!
2) Εισάγονται υπερβολικά και  εξοντωτικά πρόστιμα άμεσης είσπραξης μέχρι 5000 ευρώ και ποινές που φτάνουν μέχρι  φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (π.χ. γι ανακριβή στοιχεία, δεν έχουν άδεια κ.ά). Όταν στους μεγαλέμπορους και επιχειρηματίες πριν βάλουν κυρώσεις,  τους κάνουν μέχρι και τρεις φορές συστάσεις και προειδοποιήσεις για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας  (προβλέπεται  στο ν.4235/2014 του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Αντιμετωπίζονται άνθρωποι του μεροκάματου ως εγκληματίες! Φυσικά για τους εφοπλιστές που χρωστάνε 100 εκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤ δεν υπάρχουν ποινές, αλλά ούτε και φόροι, φοροαπαλλάσσονται με νόμο!
3) Διαχωρίζει τις θέσεις παραγωγών από τους επαγγελματίες, αν και σήμερα είναι διακριτός ο διαχωρισμός αυτός με τις υποχρεωτικές πινακίδες που φέρουν οι πάγκοι. Επίσης οι θέσεις θα παραχωρούνται με κλήρωση κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να πρέπει ο κάθε αγρότης ή επαγγελματίας να ξαναστήνει την πελατεία του στην αρχή κάθε χρονιάς.
4) Μεταφέρουν στους οικείους δήμους και την αρμοδιότητα να αποφασίζουν για τον ανώτερο αριθμό θέσεων όλων των λαϊκών αγορών, που λειτουργούν στη χωρική τους αρμοδιότητα. Δημιουργούν, έτσι υπαρκτούς κινδύνους,  ρουσφετιών σε εκλογική πελατεία, αλλά και ανταποδοτικά τέλη.
5) Αν και πριν λίγους μήνες,  τον Φλεβάρη υπήρξε  νομοθεσία για τους βιοκαλλιεργητές, έρχεται τώρα μια  καινούργια, που δημιουργεί επιπλέον σοβαρά προβλήματα και πλήρη ανασφάλεια στον χώρο των βιοκαλλιεργητών!
 Όλα αυτά που είναι  εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ονομάζει η κυβέρνηση  υγιή ανταγωνισμό και  “απελευθέρωση των επαγγελμάτων” που προωθεί η Ε.Ε. προκειμένου να συγκεντρωθεί και το εμπόριο στους λίγους, που θα εκμεταλλεύονται τους πολλούς.  Γι αυτό η ΠΑΣΥ  στηρίζει την κοινή απεργιακή κινητοποίηση, που έχουν αναγγείλει  τη Δευτέρα, οι μικροαγροτοπαραγωγοί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες πωλητές στις λαϊκές αγορές, αντιδρώντας στο  νομοσχέδιο της καταστροφής τους.
   Ταυτόχρονα καλούμε σε ενίσχυση της συμμαχίας και του αγώνα τους,  με κάθε  έκφραση αλληλεγγύης από αγροτικούς συλλόγους,  Ομοσπονδίες  και συντονιστικά από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της πολικής Κυβέρνησης, Ε.Ε. που υπερασπίζονται τα μονοπώλια σε βάρος της αγροτιάς, εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων.

Απρίλης 2014                                
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΥ
 www.pasy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: