Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Στρατή Κόρακα: Κανείς να μην ξεγελαστεί

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Κανείς να μην ξεγελαστεί
Συνέντευξη με τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΚΚΕ στο Βόρειο Αιγαίο
Έναν σύντομο απολογισμό από τις επιπτώσεις της ΕΕ στη ζωή του αγροτικού πληθυσμού των νησιών του Αιγαίου, κάνει ο υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Στρατής Κόρακας. Παράλληλα αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις όσων για να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, ενώ σχολιάζει και τα φούμαρα που πουλάνε στο λαό περί «πράσινης ανάπτυξης». Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

 - Ο ένας μετά τον άλλο οι διάφοροι διεκδικητές της κρατικής εξουσίας (τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά) νιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν ότι η ΕΕ είναι πάνω απ' όλα. Ποια είναι η εμπειρία σας στα νησιά από την παραμονή μας στην ΕΕ;
- Σήμερα, έπειτα από 33 χρόνια ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ έχουν πειστεί και οι πιο δύσπιστοι ότι η ΕΕ είναι η πηγή των δεινών τους. Ρημάζει η ύπαιθρος, εγκαταλείπονται τα χωριά από τη νεολαία που ξενιτεύεται και μειώνεται απελπιστικά ο πληθυσμός. Εγκαταλείπονται δυναμικές καλλιέργειες, όπως η ελαιοπαραγωγή, η αμπελοκαλλιέργεια κ.ά. που εξασφάλιζαν σημαντικό εισόδημα και ζωή στους κατοίκους. Κι αυτό γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο από την τιμή παραγωγού (όταν αυτή εισπράττεται), ενώ ο καταναλωτής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο εξωτερικό μοσχοπληρώνει το ελαιόλαδο, το κρασί και τα άλλα εκλεκτά προϊόντα που παράγουν τα νησιά μας (όσα παράγουν ακόμα).
Την ίδια στιγμή κατακλύζονται από αμφίβολης ποιότητας ομοειδή προϊόντα Δυτικοευρωπαίων επιχειρηματιών. Αυτές είναι οι συνέπειες της κοινής αγροτικής πολιτικής. Σημαντικό χτύπημα από την ΕΕ δέχεται και η μικρομεσαία παράκτια αλιεία με τα διάφορα χαράτσια και περιορισμούς που επιβάλλονται από την ΕΕ με σκανδαλώδη ενίσχυση των μεγάλων αλιευτικών ευρωπαϊκών εταιρειών και ιχθυοκαλλιεργειών. Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εξάπλωση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών απειλείται το Αιγαίο να καλυφθεί από ιχθυοκαλλιέργειες. 
 
- Ξάφνου γέμισε η χώρα ανεξάρτητους και ακομμάτιστους υποψήφιους. Συμβαίνει και στο Αιγαίο;

- Πράγματι, γεμίσαμε στους ανεξάρτητους. Στόχος τους είναι να εξαπατήσουν τον ψηφοφόρο, να υφαρπάξουν την ψήφο του. Το έχουμε ξαναζήσει αυτό το σενάριο ακραίας υποκρισίας, όταν μάλιστα στήνεται από καραμπινάτους κομματικούς παράγοντες που έχουν υπηρετήσει με ιδιαίτερη προσήλωση τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο κ. Γιακαλής, νυν περιφερειάρχης, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε πιστά την κυβερνητική πολιτική, αποδέχτηκε την όλο και χαμηλότερη χρηματοδότηση της περιφέρειας, πρωτοστάτησε στο πέρασμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στήριξε τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας, της Ακτοπλοΐας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες) κλπ. Απέρριψε τις φιλολαϊκές προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Η κα Καλογήρου, με υποστήριξη της ΝΔ, δεν εμφανίζεται ως «ανεξάρτητη», αλλά σαν γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατάργησε κάθε απόφαση που υιοθετήθηκε με πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δημοτικά Συμβούλια γιατί δεν ήταν σύμφωνες με τον «Καλλικράτη». Τώρα είναι υποψήφια περιφερειάρχης προφανώς για να αποτελειώσει το κακό. Η κ. Κυρίτση, υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να σώσει το Αιγαίο, συγκαλύπτοντας, όπως και οι προηγούμενοι υποψήφιοι, τις ευθύνες της ΕΕ και προσπαθώντας να υποκλέψει ψήφους από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εμφανιζόμενη ως οπαδός του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Κοινός παρονομαστής όλων των συνδυασμών και στο Αιγαίο, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είναι η προσήλωσή τους στην ΕΕ και στην «υγιή επιχειρηματικότητα».
Ολοι αυτοί θα ερμηνεύσουν κάθε ψήφο που θα υφαρπάξουν ως ψήφο έγκρισης και στήριξης της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ. Ας κάνει, λοιπόν, ο κάθε ψηφοφόρος που πλήττεται από αυτή την πολιτική τα κουμάντα του. Κανείς να μην ξεγελαστεί από εκείνους που είναι δεσμευμένοι για την εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που έχουν κορόνα στο κεφάλι τους την ΕΕ και τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Οι κάτοικοι στα νησιά μας ξέρουν ότι οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και στους δήμους και στις περιφέρειες και στην Ευρωβουλή δεν θα τον κοροϊδέψουν. Ξέρουν ότι η ψήφος τους στο ΚΚΕ πιάνει τόπο, γίνεται δύναμη που υπερασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα.

- Πολλή κουβέντα γίνεται στο Αιγαίο για την περίφημη «πράσινη ανάπτυξη». Πώς την αντιμετωπίζετε;
- Ζούμε την ακατάσχετη προπαγάνδα για την περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη». Το πόσο πράσινη είναι φαίνεται από την ερήμωση της υπαίθρου, με ουσιαστική καταστροφή των ορεινών και ημιορεινών ελαιώνων και άλλων δυναμικών καλλιεργειών ως αποτέλεσμα του αφανισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς, σύμφωνα με τις επιταγές της ΚΑΠ.
Επίσης, το πόσο υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης» αποδείχνεται και από τα προωθούμενα και επιδοτούμενα από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, σχέδια μετατροπής των νησιών μας σε τεράστια εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας με την εγκατάσταση πολλών εκατοντάδων γιγάντιων ανεμογεννητριών στα νησιά (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία), προκαλώντας βιβλική και ανεπανόρθωτη καταστροφή στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Οπως στη Λήμνο, κοντά ή και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, στη Χίο, στο όρος Αίπος με πλήθος αρχαιοτήτων, στη Λέσβο, σε περιοχή διάσπαρτη με απολιθωμένα δέντρα. Στόχος όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά η με κάθε τρόπο μέγιστη κερδοφορία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ετσι αποκαλύπτεται και το μέγεθος της υποκρισίας τους όταν κόπτονται για την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά μας.

www.rizospastis.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: