Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ

Την Κυριακή 27 Ιουλίου 2008 στις 11:00 π.μ., η ΚΟΒ Αγιάσου διοργανώνει εκδήλωση στο Ντάμι της Μπέρδας, στην αγροτική περιοχή “Άντρια”, όπου έλαβε χώρα η τελευταία σημαντική μάχη του Μυτιληνιού Αντάρτικου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει επίσκεψη στο Ντάμι της Μπέρδας και στον περιβάλλοντα χώρο, όπου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.
Θα ακολουθήσει τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων κι αμέσως μετά ομιλία Ομιλία από τον Παρασκευά Γεωργούλα, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με θέμα τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ειδικότερα του Δημοκρατικού Στρατού στη Λέσβο. Μετά θα γίνει απαγγελία ποιημάτων και ανάγνωση σχετικών αποσπασμάτων με το ιστορικό της μάχης από ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με προσκλητήριο νεκρών Αγιασωτών που έπεσαν στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού και με το πένθιμο εμβατήριο.


Η αναχώρηση για το Ντάμι θα γίνει στις 10 το πρωί από τη θέση «Σταυρί» της Αγιάσου.
Όσοι έρθετε από άλλες περιοχές και θέλετε να μεταβείτε στην περιοχή, θα πρέπει να πάρετε τη διακλάδωση προς Ασώματο στη θέση “Βατσίν’ “, και λίγο πριν τους Αγίους Αναργύρους να στρίψετε αριστερά, ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο προς Μυχού-Ράδι ανηφορίζοντας μέχρι το κτήμα των αδελφών Ευάγγελου Χατζέλλη, όπου θα υπάρχει δείκτης. Κατά μήκος της διαδρομής θα έχει τοποθετηθεί βοηθητική σήμανση.

Ανάλογη εκδήλωση προγραμματίζεται το Σεπτέμβριο και για την άλλη θέση η οποία αποτελεί ιστορικό μνημείο, τη θέση “Αμπριά”.
Στη μάχη που έγινε στο "Ντάμι της Μπέρδας", σκοτώθηκαν οι επικεφαλείς του Δημοκρατικού Στρατού Μυτιλήνης (ΔΣΜ): 1. Χαράλαμπος Θεοδοσίου, Ταγματάρχης του ΔΣΜ από την Αγ. Παρασκευή, 2. Κυριάκος Πασχαλιάς, Ανθυπολοχαγός απο την Αγιάσο, 3. Αν. Αγρίτης, από την Αγιάσο, 4. Παν. Καρατέλης, από την Αγιάσο και 5. ο Ελευθ. Παπαθανασίου, από την Μόρια. Ο έκτος που ήτανε μαζί τους κατάφερε να γλιτώσει. Ήταν ο Θρασ. Βούζδος από την Κώμη.
Την περιοχή τους την πρόδωσε κάποιος Αγιασώτης αγροφύλακας με το όνομα Χρυσάφης ή Μπαγνέζος που ήξερε που βρίσκονται.

Τέλος σημειώνουμε ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία οι θέσεις “Ντάμι της Μπέρδας” και “Αμπριά”, όπου έχουν γραφτεί σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του νησιού μας, την εποχή του εμφυλίου.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: