Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

...



Άνθρωποι που πήραν την απόφαση να φύγουν μακριά από την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τις οικογένειές τους. Προσπαθώντας να ξεφύγουν από καθεστώτα τυραννικά, κυβερνήσεις δοτές. Και όμως εμείς μόνο μέτρα πρόσθετης προστασίας των συνόρων της ΕΕ και αυστηρότερης νομοθεσίας για την λαθρομετανάστευση ξέρουμε να εισηγούμαστε & να ψηφίζουμε...

Στην ακριτική Μυτιλήνη μας, κάθε μέρα τα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες ανακοινώνουν νέες "συλλήψεις" και λίστες προσφύγων που έφτασαν στο νησί. Όπως πάντα στοιβάζονται σαν πρόβατα στη "φυλακή" της Παγανής (ένα πρόχειρο κέντρο "υποδοχής" προσφύγων)....είναι πολίτες τέταρτης; πέμπτης; κατηγορίας προφανώς.

Κύριοι της πολιτείας, κάντε κάτι πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές, μπορεί να μην είναι ψηφοφόροι σας αλλά έχουν δικαίωμα από ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη. Έχουν δικαίωμα στο χαμόγελο και την ελπίδα...

Και όμως...

Μόνοι τους, σε ακατάλληλο κτίριο και χωρίς καμιά φροντίδα δεκάδες ανήλικοι πρόσφυγες στην Αγιάσο Λέσβου.

Χειρότερα κι από ζώα, κυριολεκτικά πεταμένοι στο Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ανιάτων (ΙΚΠΑ) «Θεομήτωρ» στην Αγιάσο Λέσβου, κτίριο που τα τελευταία 3 χρόνια δε λειτουργεί επειδή έχει κριθεί ακατάλληλο, βρίσκονται εδώ και 25 περίπου μέρες δεκάδες ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν, αλλά και από τη Σομαλία και το Ιράκ.

Το υπουργείο Υγείας «φρόντισε» να βαφτίσει το κτίριο «Κέντρο Υποδοχής», όμως η φράση «πλήρης εγκατάλειψη» δεν αρκεί για να περιγράψει τις άθλιες συνθήκες όπου ζουν αυτά τα βασανισμένα παιδιά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται το απάνθρωπο πρόσωπο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ακόμα κι όταν πρόκειται για ανήλικα παιδιά. Και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση είναι τόσο τραγική, όσο και ενδεικτική για το χαρακτήρα αυτών των πολιτικών.


Πάνω από 100 παιδιά - 109 σύμφωνα με το δήμαρχο Αγιάσου, Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη - μεταφέρθηκαν στο ΙΚΠΑ «Θεομήτωρ» στις 28/6/2008 από την περιοχή Παγανή στη Μυτιλήνη, όπου ήταν στοιβαγμένα και φυλακισμένα για μήνες. «Ούτε στο προαύλιο δεν τα άφηναν να βγουν», μας είπε χαρακτηριστικά.

«Εκαναν απεργία πείνας απαιτώντας τη μεταφορά τους και την απελευθέρωσή τους κι έτσι τα έφεραν εδώ, φοβούμενοι - προφανώς - τις συνέπειες και την κατακραυγή», σημειώνει.
Με την άφιξή τους στην Αγιάσο τα περισσότερα έφυγαν αναζητώντας το καθένα την τύχη του, αφού γνώριζαν καλά τι τα περιμένει. Έμειναν 15, σήμερα στο ΙΚΠΑ «Θεομήτωρ» είναι γύρω στους 20, «αλλά ο αριθμός συνεχώς αλλάζει, έρχονται κι άλλοι, κάποιοι φεύγουν», μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αγιάσου. Σε αυτό το τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, καμιά υποδομή και φροντίδα, καμιά οργανωμένη κρατική παρέμβαση.
Η εγκατάλειψη συνεχίζεται και για όσους ανήλικους παρέμειναν στο λεγόμενο «Κέντρο Υποδοχής». «Δεν είναι κέντρο υποδοχής. Αυτοί το ονόμασαν έτσι». Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το κτίριο δε λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια, επειδή δεν έχει την έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρασφάλειά του.


Ας δούμε ποια είναι η κατάσταση εκεί: Τα παιδιά είναι μόνα τους και μόνο ένας σεκιούριτι βρίσκεται, ο οποίος φύλαγε και πριν το κτίριο. Τους πήγαν ένα μάγειρα, στον οποίο δεν παρέχουν - σύμφωνα με το δήμαρχο - ούτε τα απαραίτητα σκεύη, ούτε τρόφιμα, εκτός από φακές! «Ακόμα και χαρτί υγείας, σαπούνια και οινόπνευμα εμείς τους πήγαμε...», συμπληρώνει.
«Δεν πληρεί σε καμιά περίπτωση τις προϋποθέσεις για άτομα που χρειάζονται ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, φροντίδα, πρόσβαση σε αγαθά και κατάλληλο προσωπικό ψυχικής υγείας. Μόλις δεις τα παιδιά καταλαβαίνεις ότι είναι τρομαγμένα ζητούν λύση, θέλουν στήριξη. Παρ' όλ' αυτά, είναι πολύ ευγενικά και συνεργάσιμα», τονίζει ο Χρ. Χατζηπαναγιώτης. Οπως μας λέει, έχουν περάσει από το κτίριο κάποιοι εθελοντές, εκπρόσωποι ΜΚΟ, δικηγόροι της Υπατης Αρμοστείας και ένας γιατρός από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
«Δεν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά σε αυτό τον τομέα. Πάνε να τα φορτώσουν σε ΜΚΟ και στους δήμους, αντί να γίνεται όπως πρέπει και από το κράτος», λέει ο δήμαρχος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υπεύθυνη του υπουργείου Υγείας, Γούλα Σωτηρίου, του είπε ότι θα αρχίσουν διαδικασίες για την πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού, οι οποίες όμως είναι χρονοβόρες.
Ο δήμαρχος Αγιάσου έχει ζητήσει και εγγράφως από το διοικητή του Ιδρύματος, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, τη στελέχωσή του με ειδικό προσωπικό που θα βοηθήσει τους ανήλικους μετανάστες, και ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν όλοι τους. Τέλος υπενθυμίζει ότι το κτίριο ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει ανίατους ασθενείς και θα επιθυμούσαν - αφού λυθεί το πρόβλημα των μεταναστών - να λειτουργήσει γι' αυτό το σκοπό.


Το ΚΚΕ σχετικά με την υποδοχή των μεταναστών στη χώρα μας καλεί Ελληνες και μετανάστες να διεκδικήσουν από κοινού τη δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: