Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Άντισσας Λέσβου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Άντισσας στο Δήμο Λέσβου και τα δημοσιεύματα για επικείμενο κλείσιμό του κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Λαμπρούλης.
 
Αναλυτικά η Ερώτηση:
 
«Θέμα: Ελλείψεις στο Κ.Υ. Άντισσας στο Δήμο Λέσβου και δημοσιεύματα για επικείμενο κλείσιμό του.
 
Έντονη είναι η ανησυχία του συνόλου των κατοίκων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού – Αντίσσης του Δήμου Λέσβου, που προκαλείται τις τελευταίες ημέρες από δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επικείμενο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Άντισσας.
Το Κέντρο Υγείας Άντισσας από το 1986, οπότε δημιουργήθηκε, εξυπηρετεί καθημερινά τους κατοίκους της Δυτικής νήσου Λέσβου (Ερεσός, Άντισσα, Μεσότοπος, Βατούσα, Χίδηρα, Σίγρι Πτερούντα), όσον αφορά στις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στα πιο απομακρυσμένα από το κέντρο χωριά της Λέσβου.
Το πιθανό κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Άντισσας θα θέσει άμεσα σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων της περιοχής, καθώς το πλησιέστερο σημείο παροχής υπηρεσιών υγείας, βρίσκεται στην Καλλονή, σε απόσταση 40 – 70 λεπτών από τις Κοινότητες της Δ.Ε. Ερεσού - Αντίσσης. Αυτονόητη είναι η οικονομική επιβάρυνση, αλλά και η ταλαιπωρία που θα προκύψει για τους κατοίκους και κυρίως για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι για μια απλή συνταγογράφηση θα πρέπει να περάσουν 8 έως 10 ώρες μακριά από τις εστίες τους, λόγω της κακής ποιότητας συγκοινωνίας της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο Υγείας παρατηρούνται ελλείψεις κυρίως όσον αφορά στο προσωπικό.
Αναλυτικότερα, υπάρχουν μόνο τρεις αγροτικοί γιατροί από τους οκτώ που πρέπει να έχει, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη συνταγογράφηση των ασφαλισμένων στα χωριά όπου υπάρχουν κενά.
Ακόμη, δεν υπάρχει οδοντίατρος και παιδίατρος, και όσον αφορά στις θέσεις γιατρών Γενικής Ιατρικής, είναι καλυμμένες οι τρεις από τις τέσσερις.
Σοβαρό επίσης πρόβλημα παρατηρείται και με τους οδηγούς των ασθενοφόρων, που είναι τέσσερις αντί για πέντε που προβλέπεται.
Ακόμη, υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές αντί για πέντε, φύλακες μόνο δύο, ενώ δουλεύει μόνο μία καθαρίστρια με δίμηνη σύμβαση, όταν προβλέπονται δύο μόνιμες θέσεις για τις καθαρίστριες. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι οι βάρδιες των νοσηλευτών δεν καλύπτουν όλο το 24ωρο, οπότε οι γιατροί κάποιες φορές καλούνται να κάνουν τη δουλειά αυτή, όπως και τη δουλειά του φύλακα, κυρίως την ημέρα.
Είναι φανερό πως οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική όλων διαχρονικά των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Γιατί κερδοφορία του κεφαλαίου και προστασία της Υγείας του ελληνικού λαού δεν συμβιβάζονται.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε όχι μόνο να μην επαληθευτούν τα δημοσιεύματα για κλείσιμο του ΚΥ Άντισσας, αλλά για την πλήρη κάλυψή του με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και των επισκεπτών της νήσου Λέσβου».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: