Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Για τα κρούσματα ευλογιάς στην κτηνοτροφία της Λέσβου

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα κρούσματα ευλογιάς στην κτηνοτροφία της Αν. Μακεδονίας - Θράκης και Λέσβου
 
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τα κρούσματα ευλογιάς και τον κίνδυνο κατάρρευσης της κτηνοτροφίας σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Λέσβο.
 
Ρωτά την κυβέρνηση τι μέτρα θα λάβει για τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους και αύξηση των ημερών εκτός έδρας για ελέγχους, τη λήψη προληπτικών μέτρων (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε νομού, από τον Έβρο μέχρι και την Ξάνθη, κ.ά.), την έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.
 
Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
 
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Κρούσματα ευλογιάς, κίνδυνος κατάρρευσης κτηνοτροφίας σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Λέσβο.
 
Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ζωντάνεψε τον εφιάλτη του ιού της ευλογιάς. Οι έλεγχοι, που συνεχίζονται, εντοπίζουν και αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των μολυσμένων αιγοπροβάτων, που οδηγούνται σε θανάτωση. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εστιών ευλογιάς στις εκτροφές αιγοπροβάτων στις περιοχές Έβρος, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Λέσβος και ο φόβος επέκτασης στην Καβάλα, δημιουργεί ερωτηματικά για την ποσοτική επάρκεια του επιστημονικού δυναμικού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αφού οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από τη δραματική μείωση του προσωπικού, την αδυναμία μετακίνησής τους, από τους περιορισμούς σε χιλιόμετρα και καύσιμα που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση για εξοικονόμηση πόρων, αλλά και λόγω της μείωσης των διαθέσιμων υλικών και μέσων, καθιστώντας την εκρίζωση της νόσου εξαιρετικά δύσκολη.
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι σοβαρότατη νόσος που μεταδίδεται πολύ εύκολα και έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις πρωτογενώς με τις θανατώσεις ζώων, καταστροφή ζωοτροφών, υλικών κ.ά. Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί χιλιάδες αιγοπρόβατα και υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις αφού επιβάλλεται ο άμεσος περιορισμός όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων, κατ’ αρχήν για 45 μέρες (ήδη σε ορισμένες περιοχές όπως Διδυμότειχο Έβρου τις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ) που σημαίνει μεγάλο κόστος για αγορά ζωοτροφών, καθώς και παύση αγοράς - πώλησης ζώων και παράδοσης γάλακτος κατά την περίοδο αυτή. Το αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση και αυτού του λιγοστού εισοδήματος.
Ταυτόχρονα οι αποζημιώσεις που δίνονται από τις θανατώσεις των ζώων κυμαίνονται από 60 έως 100 ευρώ ανά ζώο (ανάλογα με την ηλικία), όταν υπάρχουν ζώα που κοστίζουν 200 και 250 ευρώ. Οι δε ενισχύσεις που θα δοθούν με βάση την ΚΥΑ (ΦΕΚ 2701/23-10-2013, αριθμός 3814/124910 και αφορούν μόνο την ΠΕ Έβρου) των 10 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και το ύψος δεν μπορεί να ξεπερνά τις 7.500 ευρώ είναι ψίχουλα, δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές. Ο κίνδυνος του ιού της ευλογιάς δημιουργεί φόβο αποδεκατισμού της κτηνοτροφίας, τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτάρκεια και ξοδεύονται κάθε χρόνο για εισαγωγές ζωοκομικών τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
  • τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, και αύξηση των ημερών εκτός έδρας για ελέγχους
  • τη λήψη προληπτικών μέτρων (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε νομού, από τον Έβρο μέχρι και την Ξάνθη, κ.ά.)
  • την έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
  • την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα». 
 
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: