Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Κ.Ο του ΚΚΕ - Τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα Νοσοκομεία Σάμου- Ικαρίας και Μυτιλήνης - Λήμνου



 
31  Οκτωβρίου  2013

Τροπολογία - Προσθήκη στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα διατυπώσει την αντίθεσή του στην πολιτική και τα μέτρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στις οποίες εντάσσονται και οι συγχωνεύσεις, οι διασυνδέσεις, οι συνδιοικήσεις των δημόσιων μονάδων υγείας.

Πρόκειται για μια πολιτική που έχει συναποφασιστεί αρκετά χρόνια πριν απ’ όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και υπηρετεί τη στρατηγική της δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών στη δημόσια υγεία, την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Η κρατική υποχρηματοδότηση συνοδεύεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προκειμένου να γίνουν "βιώσιμα". Πάνω σ’ αυτή τη βάση πραγματοποιούνται οι συγχωνεύσεις,  οι καταργήσεις κλινικών, δημόσιων κρεβατιών και  εργαστηρίων, η υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, η αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και νοσηλεία.

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία της στρατηγικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο χώρο της Υγείας και όχι αποτελέσματα των "ανορθολογικών" συγχωνεύσεων που παραπέμπουν στην παραπλάνηση ότι μπορούν να αποφευχθούν από ένα άλλο μείγμα διαχείρισης. Τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται στην Υγεία και τώρα  επιταχύνονται με την αξιοποίηση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης εντάσσονται στη στρατηγική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη προκειμένου να υπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Με τη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών στη δημόσια υγεία, στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία η Κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με παντός είδους κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κλπ.  για την ενίσχυση της  επιχειρηματικής δράσης. Ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ και των κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων είναι οι δημόσιες δωρεάν παροχές σε υπηρεσίες υγείας να περιοριστούν σε ένα ελάχιστο "βασικό πακέτο" και το μεγαλύτερο μέρος τους να εξαρτάται από τη δυνατότητα αγοράς με συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση ή με απ’ ευθείας πληρωμές από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τα ίδια ακριβώς μέτρα προωθούνται σε όλους τους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών όπως στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην προσχολική αγωγή, από τις κρατικές και τις δημοτικές υπηρεσίες.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την πλήρη αυτοτέλεια των νοσοκομείων, ταυτόχρονα όμως επισημαίνουμε ότι αυτό από μόνο του δεν επαρκεί για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης που αντιμετωπίζει ο λαός.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι απαιτείται η πλήρης κρατική χρηματοδότηση για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, ο επαρκής και σύγχρονος εξοπλισμός τους, η ανάπτυξη αντίστοιχα δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΥ και Περιφερειακά Ιατρεία) και δημόσια υπηρεσία επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).

Δηλαδή η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, παίρνοντας υπόψη όλους τους γεωγραφικούς, πληθυσμιακούς, επιδημιολογικούς παράγοντες, για την έγκαιρη, ασφαλή και απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών υγείας σε όλους χωρίς προϋποθέσεις. Να μην εξαναγκάζονται οι ασθενείς σε πληρωμές είτε στις δημόσιες μονάδες υγείας, είτε λόγω των παντός είδους ελλείψεων στο δημόσιο να πληρώνουν στους ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας. Επιπλέον οι όλο και περισσότεροι άνεργοι, ανασφάλιστοι και άποροι, να μη στερούνται τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Κριτήριο πρέπει να είναι η πλήρης και δωρεάν κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού και η ευθύνη του κράτους να την εξασφαλίσει.

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις και παίρνοντας υπόψη την επείγουσα και άμεση ανάγκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Νοσοκομεία Σάμου, Ικαρίας, Μυτιλήνης και Λήμνου προτείνουμε την παρακάτω τροπολογία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ 
"Ρυθμίσεις Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις"

Στο ως άνω Σχέδιο Νόμου προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:

α) Ανακαλείται η από 25/7/2011 υπουργική απόφαση Υ4α/οικ84627 του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 1681/28/7/2011), καθ’ όσον αφορά τη διασύνδεση του Γ.Ν. Σάμου "Ο Άγιος Παντελεήμων» με το Γ.Ν. - Κ.Υ. Ικαρίας και τη διασύνδεση του Γ.Ν. Μυτιλήνης "Βοστάνειο" με το Γ.Ν. - Κ.Υ. Λήμνου.

β) Το Γ.Ν. - Κ.Υ. Ικαρίας και το Γ.Ν. - Κ.Υ. Λήμνου εξαιρούνται από ρυθμίσεις του άρθρου 2 του νόμου 4052/2012 (ΦΕΚ 41 Α’). Οι υπουργικές αποφάσεις Υ4α/οικ.123900 (ΦΕΚ 3499/31/12/2012) και Υ4α/οικ. 123814 (ΦΕΚ Β 3486/31/12/2012) ανακαλούνται όσον αφορά το Γ.Ν. Σάμου "Ο Άγιος Παντελεήμων", το Γ.Ν. - Κ.Υ. Ικαρίας, το Γ.Ν. Μυτιλήνης "Βοστάνειο" και το Γ.Ν. - Κ.Υ. Λήμνου.

γ) Το Γ.Ν. Σάμου "Ο Άγιος Παντελεήμων", το Γ.Ν. - Κ.Υ. Ικαρίας, το Γ.Ν. Μυτιλήνης "Βοστάνειο" και το Γ.Ν. - Κ.Υ. Λήμνου λειτουργούν ως πλήρως αυτόνομα και αυτοτελή ΝΠΔΔ.

Οι ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου τίθενται σε ισχύ από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Οι προτείνοντες βουλευτές

Γιώργος Λαμπρούλης
  Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: