Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Μυτιλήνη: Εκδήλωση - αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι (ΦΩΤΟ / VIDEO)

Εκδήλωση - αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι.

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου (peklesvou.blogspot.gr) σε συνεργασία με την Π.Ε.Α.Ε.Α. (Παράρτημα Λέσβου) και το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης οργάνωσε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου (δείτε σχετικά), στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλιού εργατικού κέντρου, εκδήλωση αφιερωμένη στο αντάρτικο τραγούδι.

Μέσα από τα κείμενα, τη ζωντανή μουσική και τη χρήση ταινιών-videoπαρουσιάστηκαν οι ρίζες και η ιστορία του αντάρτικου τραγουδιού και αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά του που το έκαναν να λειτουργήσει σαν όργανο του μεγάλου αγώνα του λαού και να εκφράσει με γνησιότητα και θέρμη τη λαϊκή ψυχή.
 
Η Εθνική Αντίσταση, ο μεγαλειώδης αγώνας ζωής και θανάτου του λαού μας ενάντια στους κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους μπόρεσε να εκφραστεί απόλυτα με το κατεξοχήν δημιούργημα του λαϊκού πολιτισμού, το τραγούδι.
Τα αντάρτικα τραγούδια ήταν εκείνα που συντρόφευαν τον αντάρτη στη σκληρή ζωή του στο βουνό, στη μάχη ή στην ανάπαυλα, στις ενέδρες και στα μετερίζια, κατά το γιορτασμό ή στο άκουσμα μιας νίκης. Αλλά και κάποιες φορές και μέσα από τις φυλακές, ή πριν τις εκτελέσεις, στην κατοχή και στα μετέπειτα δύσκολα χρόνια των διωγμών...
Είναι τα τραγούδια που τραγουδούσε τότες ο απλός λαός στα χωριά και στις πόλεις, άλλες φορές τρανταχτά, στα σπίτια, στα βουνά και στους δρόμους σε κάποιες παράτολμες αντιστασιακές πορείες και κάποιες άλλες φορές ψιθυριστά, για να αντλήσει κουράγιο, κάτω από τα μάτια του κατακτητή.
Είναι τα τραγούδια που κληρονόμησαν οι νέες γενιές, ειδικά οι σπουδαστές και οι φοιτητές, που τα αγάπησαν και τα τραγούδησαν πολύ αργότερα σε νέους λαϊκούς αγώνες. Στον αντιδικτατορικό αγώνα, στο "Πολυτεχνείο", στις παρέες, στις πορείες, στις διαδηλώσεις... Και που συνεχίζουν να τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα. Είναι τα τραγούδια που το άκουσμά τους, φέρνει ρίγη συγκίνησης σε κάποιους ηλικιωμένους.

 

Τα αντιστασιακά ή αντάρτικα τραγούδια ήταν και παραμένουν "διαχρονικά", αφού ενσαρκώνουν σημαντικές πτυχές και στιγμές της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και εκφράζουν αναλλοίωτους τους εθνικούς πόθους και τις λαϊκές διεκδικήσεις για Δημοκρατία, Ελευθερία και Κοινωνική δικαιοσύνη.
Όπως τονίστηκε στο αφιέρωμα, αυτά τα τραγούδια δεν θα τα βρει κανείς καταγραμμένα σε επίσημες ποιητικές ανθολογίες και στα σχολικά βιβλία. Θα τα βρει όμως βαθιά χαραγμένα και ριζωμένα στην καρδιά και στην ψυχή των απλών ανθρώπων του λαού μας.
Μπορείτε να κατεβάσετε σχετικό υλικό της εκδήλωσης από τον σύνδεσμο:
(για χρήση σε blog, portal κτλ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: