Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση για τον ΕΛΑΣίτη ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Ν. Γόδα

 
Μια σημαντική εκδήλωση προς τιμήν του ΕΛΑΣίτη κομμουνιστή και ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκου Γόδα, ο οποίος σαν σήμερα (19 Νοέμβρη) πριν 65 χρόνια εκτελέστηκε απ' το αστικό κράτος, το 1948, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ την προσεχή Κυριακή, 24 Νοέμβρη, στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια (Λ. Θηβών 245) στις 11.00. Για τον Νίκο Γόδα και την ιστορία του θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
 
Ο Νίκος Γόδας, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, είναι ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές του λαϊκού κινήματος των χρόνων της Κατοχής και του Εμφυλίου. Το γεγονός ότι ήταν ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο της εποχής, κάτι που τον έκανε και ποδοσφαιριστή της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού, δεν τον ξέκοψε από το κίνημα.
Συμμετείχε στην πάλη του λαού ενάντια στην κατοχή και τους συνεργάτες της μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Μάλιστα, υπήρξε λοχαγός του 5ου επίλεκτου λόχου Κοκκινιάς. Πολέμησε ακόμα στις μάχες του Δεκέμβρη του '44 ενάντια στους Αγγλους και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Συνελήφθη μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πέρασε από δίκη, που έμεινε γνωστή ως δίκη του ασύλου Κοκκινιάς, καταδικάστηκε. Εμεινε κοντά τριάμισι χρόνια στη φυλακή, ανυποχώρητος και ασυμβίβαστος, πιστός στα ιδανικά του, πιστός στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Δεν υπόγραψε δήλωση μετανοίας ποτέ.
Έτσι, μες στα χρόνια του εμφύλιου, το αστικό κράτος τον οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η εκτέλεσή του έγινε στο Λαζαρέτο, ένα νησάκι κοντά στην Κέρκυρα, στις φυλακές της οποίας βρισκόταν ο Γόδας. Τελευταία του επιθυμία ήταν να εκτελεστεί με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού, και έτσι έγινε.
Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, διαπαιδαγωγούμαστε και τιμάμε τους νεκρούς μας με τη συμμετοχή στην ταξική πάλη σήμερα. Με την αντοχή, με την εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στο λαό μας, με την πάλη για το σοσιαλισμό τιμάμε στην πράξη καθημερινά όλους τους ήρωες, επώνυμους και ανώνυμους, που έδωσαν ως και τη ζωή τους στον αγώνα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: