Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Συνεντευξη Τύπου της Τοπικής Γραμματείας ΠΑΣΥ Λέσβου (ΒΙΝΤΕΟ) - Παναγροτικό Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο 11/12/2013

Παρακολουθήστε την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ Λέσβου ενόψη του Παναγροτικού Παλλεσβιακού Συλλαλητηρίου την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη
 
Εικόνα από στο TV Μυτιλήνη

 
ΚΑΛΕΣΜΑ για ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
την ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία ΣΑΠΦΟΥΣ στη Μυτιλήνη

Αγρότη, αγρότισσα
Βαρύ είναι το τίμημα που έχει πληρώσει η μικρομεσαία αγροτιά απο την έναρξη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα. Με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και ζωής, με τα χιλιάδες χαράτσια όπως αυτό για τα σπίτια, την νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και των γεωτρήσεων, για την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων, τις τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, την μείωση Επιστροφής ΦΠΑ απο 11 σε 6%, με το πετσόκομμα των πενιχρών αγροτικών συντάξεων, με την συνεχή υποβάθμιση Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.
Παράλληλα τα νέα μέτρα που προωθούνται όπως ο αποχαρακτηρισμός χιλιάδων στρεμμάτων βοσκήσιμης γης, το νέο χαράτσι για τα αγροτεμάχια, το κράτημα λογιστικών βιβλίων και η φορολόγηση των μικρομεσαίων αγροτών απο το πρώτο ευρώ. Οι νέοι περιορισμοί που θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ στις επιδοτήσεις και στην αγροτική παραγωγή είναι βέβαιο ότι θα ξεκληρίσουν το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών και θα συγκεντρώσουν την γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια.
Αγρότη αγρότισσα
H ΠΑΣΥ σε καλεί να μην συμβιβαστείς με αυτή την πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα στην φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Σε καλεί να πάρεις μέρος δυναμικά και αποφασιστικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 11 πμ στην πλατεία Σαπφούς.
Όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που ετοιμάζει Κυβέρνηση – ΕΕ- Τρόικα. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε μέτρα που θα ανακουφίζουν την μικρομεσαία αγροτιά του τόπου μας. Όλοι μαζί μπορούμε να κατακτήσουμε ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας όπου θα παράγουμε και φτηνά και υγιεινά προϊόντα που θα καλύπτουν της διατροφικές ανάγκες του λαού. Όπου θα καρπωνόμαστε τον πλούτο που παράγουμε και μας ανήκει.
Με τους αγώνες μας διεκδικούμε:
  • Να αποσυρθεί η εφαρμογή του σχεδίου δράσης περί βοσκοτόπων που αποχαρακτηρίζει χιλιάδες στρέμματα βοσκήσιμης γης ως μη επιλέξιμα.
  • Να μην ισχύσει ο νέος τρόπος φορολόγησης των μικρών αγροτών. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες το νέο χαράτσι για τα αγροτεμάχια αλλά και κανένα άλλο χαράτσι που επιβάλει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε
  • Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπει η νεα αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014-2020.
  • Άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για την ζημιά που υπέστει ο καρπός λόγο της καθυστερημένης έναρξής της δακοκτονίας.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για την αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Κατασκευή εργοστασίου γάλακτος στο νησί.
  • Προστασία της εγχώριας παράγωγης απο αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων
  • Άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες, πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο διάστημα.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.
  • Άμεση αποκατάσταση του κατεστραμμένου αγροτικού δικτύου.
  • Απελευθέρωση ιπποδύναμης και χωρητικότητας στα αλιευτικά σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας. Αφορολόγητο και σε επάρκεια πετρέλαιο για όλους τους ψαράδες.
  • Κατάργηση των αυθαίρετων περιορισμών σε αλιευτικά εργαλεία. Θεσμοθέτηση αποζημιώσεων σε μηχανολογικό και αλιευτικό εξοπλισμό εξ αιτίας απρόβλεπτων φυσικών κινδύνων όπως έκτακτα καιρικά φαινόμενα, επίθεση από θαλάσσια θηλαστικά κ.α
  • Αύξηση των πενιχρών αγροτικών συντάξεων. Να δίνονται στα 60 στους άνδρες και στα 55 στις γυναίκες και όχι στα 67 που δίνονται σήμερα.
  • Ενιαίο και καθολικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα Υγείας Πρόνοιας με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση των χαρατσιών σε νοσοκομεία και σε κέντρα υγείας.
Η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ
 
 
Στη συνέχεια παραθέτουμε σχετικό άρθρο της εφημ. "Δημοκράτης".

Αγροτικό συλλαλητήριο
Αγροτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Σαπφούς, διοργανώνει η Τοπική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΠΑΣΥ), στο πλαίσιο διεκδίκησης των αιτημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Χθες το πρωί, τα μέλη της Τοπικής Οργάνωση ΠΑΣΥ Λέσβου, σε συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού μας, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥ Λέσβου Δ. Καραγιάννης, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η μικρομεσαία αγροτιά πλήρωσε βαρύ τίμημα στην οικονομική κρίση.
«Βαρύ είναι το τίμημα που έχει πληρώσει η μικρομεσαία αγροτιά από την έναρξη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα, με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και ζωής, με τα αμέτρητα χαράτσια όπως αυτό για τα σπίτια, τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και των γεωτρήσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων, τις τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, τη μείωση επιστροφής ΦΠΑ από 11 σε 6%, με το πετσόκομμα των πενιχρών αγροτικών συντάξεων, με τη συνεχή υποβάθμιση Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.
Παράλληλα, με τα νέα μέτρα που προωθούνται όπως ο αποχαρακτηρισμός χιλιάδων στρεμμάτων βοσκήσιμης γης, το νέο χαράτσι για τα αγροτεμάχια, το άνοιγμα λογιστικών βιβλίων και η φορολόγηση των μικρομεσαίων αγροτών με 13% από το πρώτο ευρώ, αλλά και οι νέοι περιορισμοί που θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 στις επιδοτήσεις και στην αγροτική παραγωγή, είναι βέβαιο ότι θα ξεκληριστεί το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών και θα συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια
».

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου Δημήτρης Στεφανής, αναφέρθηκε στην τεράστια ζημιά που υπέστησαν φέτος οι παραγωγοί μας εξαιτίας της μεγάλης δακοπροσβολής.
«Γνωρίζαμε καλά όλοι οι ελαιοπαραγωγοί ότι φέτος το εισόδημά μας θα ήταν κάπως μειωμένο, επειδή δεν ήταν μαξουλοχρονιά. Ωστόσο, κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η απώλεια εισοδήματος θα ήταν καθολική εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης των ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου. Οι ψεκασμοί αντί για Ιούνιο ξεκίνησαν Αύγουστο, κι έτσι ο δάκος κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Λεσβιακού ελαιώνα. Αν και οι αγρότες πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, μας ανακοίνωσαν ότι δεν δικαιούμαστε αποζημίωσης γιατί πρόκειται για ανθρώπινο λάθος παράλειψη κι όχι για φυσική καταστροφή. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική έκφραση της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης του μνημονίου».

Παίρνοντας το λόγο, στη συνέχεια, το μέλος της Τ.Ο. της ΠΑΣΥ Στρατής Πατσέλος, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία, που φέτος διανύει μια από τις δυσκολότερες χρονιές στο νησί μας.
«Δυστυχώς, εκτός από το μέγα ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και την απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ για τους κτηνοτρόφους μας, υπάρχουν κι άλλα καίρια ζητήματα. Μεταξύ άλλων, είναι η καραντίνα που συνεχίζεται για 5η χρονιά, χωρίς να υπάρχει σαφής ενημέρωση για το πότε θα ολοκληρωθεί. Φήμες λένε ότι θα λήξει τον Απρίλιο, αλλά τίποτε δεν είναι βέβαιο. Από την άλλη πλευρά, τα πρόβατά μας πουλιούνται σε χαμηλές τιμές 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πελοπόννησο η τιμή άγγιξε τα 6 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές των ζωοτροφών, ενώ στην αρχή είχαν μια μικρή μείωση, τώρα πήραν πάλι την ανηφόρα, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα δημοτικά σφαγεία του νησιού να οδηγηθούν σε κλείσιμο, γιατί δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη προσωπικού στα κτηνιατρεία του νησιού που πλέον δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες των κτηνοτρόφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: